Bonte Wintermarkt brengt reuring

wintermarkt tnHet is een komen en gaan van mensen in de Creatieve Coöperatie. Het trottoir staat vol met fietsen en direct bij binnenkomst begint de bonte stoet van kraampjes. Deze zaterdag  is het ‘Wintermarkt’, een wintermarkt met een sterk zonnig karakter. De geur van vers gebakken brood waait mee op de golven van trekzakklanken en ondanks dat het af en toe dringen is, kijkt iedereen vrolijk. “Toen ik vanmorgen binnenkwam werd ik er helemaal blij van,” zegt Maartje.

Maartje van Studio Saartje is één van de initiatiefneemsters van de wintermarkt. Samen met een paar dames is ze begonnen in de tuin van Nienke Landman. De eerste markt was een markt van zes kraampjes. Door de enorme belangstelling is de markt letterlijk de tuin uitgegroeid en vandaag staan er heel veel kraampjes in de Creatieve Coöperatie aan de Esdoornstraat. De groei van het aantal kramen gaat via uitnodiging. “We zoeken mooie dingen, waar je blij van wordt,” legt Nienke uit, “en we gaan voor klein en kleurrijk.”


wintermarkt trekzakDat laatste is zeker gelukt, want de verzameling kramen is een bont geheel. Zo staat de kraam van ‘Brown Girl decorations’ naast een kraam met bijzondere tweedehands kleding en recht tegenover de warme bakker. De ‘Brown Girls’ zijn er op uitnodiging van Maartje, maar soms komen er kleine creatieve initiatieven via-via onder de aandacht van de organisatie. “We hebben heel selectief geworden,” geeft Nienke toe, maar we gaan vooral ook voor de sfeer. Daarnaast hebben we nog twee goede doelen die een kraampje hebben en proberen we ook duurzaam bezig te zijn.”

Drukte bij binnenkomst

Drukte bij binnenkomst

Wat duurzaamheid betreft blinkt Agnes Bakker uit. Zij breit om de plastic soep te verminderen. “Van gewone plastic boodschappentasjes maak ik kluwentjes om mee te breien. Door een speciale manier van vouwen en knippen, maak je van een tasje een lange draad. Ik spaar ook plastic doppen en die gebruik ik bijvoorbeeld als knopen. Nu ben ik met oude videobanden bezig.” Agnes laat een vestje zien waarin een brede laag van recht gebreid videoband verwerkt is. “Dat is een videoband van Wim Zonneveld. Je kunt je dus door Win Zonneveld laten verwarmen,” lacht Agnes.

Bonte verzameling kramen

Bonte verzameling kramen

Wilt u zowel letterlijk als figuurlijk de sfeer opsnuiven van deze creatieve wintermarkt, dan kunt u nog tot vijf uur terecht. Misschien een leuk idee voor een cadeautje in de decembermaand? Even niet via de webshop bestellen, maar live in Dieze-West.

Geen plastic soep, maar breien met plastic

Geen plastic soep, maar breien met plastic

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/11/01/bonte-wintermarkt-brengt-reuring/22671/