Haagse bluf en andere smakelijkheden

tnHet college van burgemeester en wethouder toert door Zwolle en brengt een aantal bezoeken aan Diezerpoort. Vandaag staat een ‘vorkje prikken’ in Rest VanHarte in de Terp aan de Radewijnsstraat op het programma. Na binnenkomst nemen de collegeleden en hun voorzitter plaats aan verschillende tafels. Er staan vandaag geen onderonsjes op het menu, maar smakelijke gesprekken met buurtbewoners.

Door een aantal gereserveerde plaatsen is de tafelschikking vandaag net even anders dan normaal. Het is even wennen voor de vaste gasten, maar uiteindelijk lost het zich allemaal vanzelf op en is praktisch iedere stoel in de eetzaal bezet. Op het podium staat het team van vrijwilligers klaar in de karakteristieke rode schorten terwijl vestigingsmanager Cora Straatman de gasten van harte welkom heet. Cora geeft een kleine terugblik op het ontstaan van Resto Van Harte en ze legt de aanwezigen duidelijk uit waar dit speciale restaurant voor staat. Nadat horeca coördinator Henk Kuipers het menu heeft doorgenomen trekt hij een sprintje naar de keuken om de soep te kunnen serveren. Aan de tafels ontstaat direct geanimeerd geroezemoes.

De heren en dame politici zijn duidelijk gewend een babbeltje te maken en eigenlijk valt er zelden of nooit een ongemakkelijke stilte. Cora heeft voor zekerheid een aantal kaartjes op tafel gelegd met prikkelende stellingen. Iedereen wordt gevraagd op de stellingen te reageren en tussen het hoofdgerecht en het toetje door gaat de manager als een ervaren presentatrice langs de tafels om de uitkomsten te verzamelen. Niet overal is de stelling even serieus besproken. Zo is de stelling van de tafel van wethouder René de Heer ‘veel toeristen maken het gezellig in Zwolle’, maar de gesprekken aan tafel gaan vooral over sport. Hilariteit alom en dat maakt duidelijk dat het om de gesprekken gaat en niet zozeer het onderwerp.

B&W Resto VanHarte

Aan de tafel van de burgemeester eet een jong meisje mee en ze geeft het onderwerp van deze tafel een andere wending. Het onderwerp is veiligheid en omdat het meisje met haar fiets naar school gaat spitst het gesprek zich toe op de verkeersveiligheid en met name de veiligheid van (jonge) fietsers. Zelfverzekerd neemt het grietje de microfoon in de hand en legt uit hoe het zit. De groten mensen aan tafel knikken ernstig mee. “Je bent een geboren gespreksleider,” roept Cora verbaasd. “Inderdaad,” klinkt het parmantig terug vanonder blonde lokken.

Burgemeester Resto VanHarte

Aan de tafel van wethouder Jan Brink gaat het veel over de financiën. Niet zo vreemd, want deze jonge wethouder heeft financiën in zijn portefeuille. “Vanaf 2018 moeten we structureel, ieder jaar 11,2 miljoen euro bezuinigen.” Het liefst wil de wethouder deze zin herhaaldelijk geciteerd zien. “Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.” Wanneer tafelgenoten opperen dat je toch best een paar procent bij iedereen weg kunt halen in plaats van enkele subsidies af te schaffen, ontstaat er een geanimeerd gesprek over ‘wat burgers zelf kunnen doen’. “We zijn ook erg verwend,” verklaart tafeldame Dahlia Thomas. Er wordt voorzichtig geknikt.

Cora Straatman

Bijzonder dat Dahlia deze opmerking maakt, want ze is al een tijdje op zoek naar werk en het wil maar niet lukken. Ze probeert haar kennis te verbreden en zoveel mogelijk ervaring op te doen. Ook bij Resto VanHarte. Dahlia ontvangt de gasten en controleert de reserveringen bij binnenkomst. Haar vader houdt ondertussen een stoel voor haar vrij. “Ik woon alleen en Dahlia vraagt me altijd om te komen eten en soms doe ik dat,” glimlacht hij, maar dan wil hij ook graag bij haar kunnen zitten. Ze hebben een geslaagde avond. Net als de andere gasten worden ze na de hoofdschotel nog getrakteerd op een toetje met een politiek sausje: Haagse Bluf. Een smakelijke knipoog met een bitter randje: Resto VanHarte gaat Diezerpoort verlaten

Resto VanHarte DahliaResto VanHarte gastenResto VanHarte

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/11/06/haagse-bluf-en-andere-smakelijkheden/22915/