Onderzoek naar veranderingen in de zorg

Informatiemarkt Diezerpoort TnWanneer u geen zorgvraag hebt zal het u een zorg zijn, maar wanneer u wel een zorgvraag hebt, dan heeft u er kopzorgen bij. Wat gaat er per 1 januari veranderen? Studenten van de gereformeerde hogeschool Viaa hebben die vraag gesteld aan zowel professionals als bewoners in Diezerpoort. De studenten, de meesten van de studie maatschappelijk werk, volgen de minor ‘De kracht van de samenleving’. Studente Janny van den Bosch vat de resultaten als volgt samen: “Veel onzekerheid in beide groepen.”

Janny en haar collega studenten presenteren donderdagmiddag hun ervaringen op de informatiemarkt in Brede School Het Wonderwoud aan de Beukenstraat. Op het schoolplein staat een eerste kraam die met vrolijke kleuren versierd is. Hier zijn de resultaten te vinden van de interviews in Dieze-West. Studenten bieden bezoekers ijverig iets warms aan. “Wilt u misschien koffie, of misschien een kopje erwtensoep? Gemaakt door één van de moeders.” Hoewel het een mooie dag is, zit er een vinnige ‘bite’ in het windje, waardoor de erwtensoep gretig aftrek vindt. Daarnaast zijn de woorden van begeleidend docent Christel van Til hartverwarmend. Ze verklaart herhaaldelijk dat ze trots is op haar studenten en dat ze het een hele eer vindt de markt te mogen openen.

Christel van Til opent de informatiemarkt Diezerpoort

Christel van Til opent de informatiemarkt Diezerpoort

Het kraampje van Janny en haar medestudenten staat in de warme hal van de school. Zij hebben interviews afgenomen in Dieze-Centrum, Bagijneweide en de Indische Buurt. Volgens Janny maakt het niet zozeer uit of je woont in een klein arbeidershuisje of in een stadsvilla wanneer je een zorgvraag hebt. Wel maakt het uit of je in je omgeving mensen kent die je kunnen helpen. Volgens haar zijn mensen met een zorgvraag ongerust. “Mensen zitten op een zogenaamd ‘keukentafgelgesprek’ te wachten waarin bijvoorbeeld wordt vastgesteld hoeveel recht ze hebben op huishoudelijke hulp. Dat wachten maakt onzeker.”

Informatiemarkt Diezerpoort 2014-11-06-06

Esther de Hoog is één van de studenten die onderzoek gedaan heeft in Dieze-Oost. In de marktkraam van haar en haar collega studenten geen foldertjes, maar een lijvig onderzoeksverslag. De studenten hebben mensen thuis geïnterviewd, maar ook spontaan op de parkeerplaats van de Jumbo. Het is Esther opgevallen dat mensen mopperen over de welzijnsorganisaties. “Bewoners klagen erover dat een klein groepje mensen die bij de welzijnsorganisatie bekend is, zaken voor de hele buurt bepaalt. Zo zijn veel bewoners helemaal niet zo blij met de herinrichting van het (Simon van Slingelandt) plein en vinden ze dat er veel te weinig aandacht is voor speelplekken voor kinderen. Aanvragen bij de gemeente duren ook veel te lang.” Aldus Esther.

Informatiemarkt Diezerpoort 2014-11-06-07

Bewoners zullen in de toekomst veel meer zelf moeten doen en regelen. Wat vinden de ondervraagde Diezerpoorters daarvan? Volgens Esther en collega Grianne Steendam is er best veel begrip voor de invoering van de nieuwe zorgwet, maar zien ze ook een privacy probleem. “Het gevoel van privacy belemmert de zorgvraag. Mensen willen niet graag afhankelijk zijn van hun buren.” De beide studentes zeggen de gesprekken in de wijk heel boeiend te vinden. Grianne is erg enthousiast over Dieze-Oost. “Veel leuker dan ik had verwacht. Door de gesprekken gaat de wijk veel meer voor je leven en het is leuk om te merken dat er een enorme diversiteit is.”

Informatiemarkt Diezerpoort 2014-11-06-10

In haar openingswoord merkt Christel van Til op dat ze de studenten graag op pad stuurt om ervaring op te doen. “Ga er op af”, was het devies en haar opdracht heeft goed uitgepakt. Ook voor de wijkkrant, want dankzij de inzet van deze studenten is er op de website van de Diezerpoorter een nieuwe sociale kaart geplaatst. De studenten hebben in het woud van zorgaanbieders een kleurrijke orde aangebracht. Ieder initiatief heeft een herkenbaar kleurtje en ook initiatieven van niet-professionals zijn op de kaart gezet. Zo kun je er bijvoorbeeld buurttuinen vinden. Onder het kopje ‘handige adressen’ kunt u de kaart op deze website terugvinden.

Informatiemarkt Diezerpoort 2014-11-06-09

Jelma Schutte (rechts) geeft uitleg over haar sociale kaart van Diezerpoort

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/11/07/onderzoek-naar-veranderingen-in-de-zorg/22943/