Workcenter 50|50 is totaal vernieuwd

LdH 50-50 Workcenter TnAan de rand van Diezerpoort is onze verslaggeefster Mariëtte Jansen op bezoek bij het re-integratiecentrum van het Leger des Heils aan de Burgemeester Drijbersingel in Zwolle. Het is daar gevestigd in het voormalige schoolgebouw pal naast Hedon en is nu een bruisend werkcentrum met wel elf ‘poten’ (afdelingen) om op te staan en met de nieuwe naam 50|50. Het hele aanzien is opgefrist en je kunt er nu voordelig parkeren als je de stad in wilt en als je 50|50 zelf wilt bezoeken.

We spreken onder andere met de heer Henk van Berkum, die de motor is achter de vernieuwing van dit centrum voor reïntegratie- en arbeidstrajecten. Na de fietsenwerkplaats en de fietsenverhuur (Park and Bike), de houtwerkplaats en de prachtig ingerichte Brasserie, zijn nu ook de kleding- en cadeauwinkel, de IT-werkplaats en de koude keuken intern verhuisd en opnieuw gestart. Een lokaal is te huur als vergaderlocatie.

LdH 50-50 Workcenter 2014-11-11-003

Net als in de entree en de Brasserie worden hier kunstwerken geëxposeerd die door kunstzinnige deelnemers zijn gemaakt. Tijdens de rondleiding ontmoeten we alom enthousiaste en gedreven medewerkers en deelnemers. De deelnemers zijn allemaal Zwollenaren die om de een of andere reden (nog) niet werkzaam kunnen zijn in reguliere banen. Bij 50|50 krijgen ze de kans om zichzelf weer op te bouwen en uit te vinden. Een deel van hen vindt hier de weg terug naar de arbeidsmarkt, maar vrijwel iedere deelnemer vindt hier de weg terug naar de kracht in zichzelf. En dat is ook precies de bedoeling.

LdH 50-50 Workcenter 2014-11-11-022

Het grootste deel van de bedrijvigheid is gericht op hergebruik en op duurzaam produceren. In de houtwerkplaats, in de voormalige gymzaal, worden prachtige en unieke nieuwe meubels gemaakt van afgeschreven oude exemplaren en duurzaam hout. Vakwerk en maatwerk staan er hoog in het vaandel. In het creatief atelier is elk product voortgekomen uit handwerk van een van de deelnemers. Ook daar is hergebruik een belangrijk uitgangspunt. Het ziet er allemaal verzorgd en bijzonder uit.

LdH 50-50 Workcenter 2014-11-11-014

In de fietswerkplaats worden kapotte oude fietsen omgetoverd in prima functionerende rossen, allemaal in het voordeliger marktsegment. Iedereen kan er terecht voor een simpele fietsreparatie. De kledingwinkel is als enige van het hele project helaas kleiner geworden dan voorheen. Helaas, want de zeer smaakvolle winkel was al geruime tijd een van de klantentrekkers. Maar dit is het enige minpunt dat we ontdekken. Gelukkig is de kwaliteit nog steeds even goed. In de nieuwe IT werkplaats kunnen gebruikte computers worden gebracht. Ze worden daar ontmanteld en voor recycling aangeboden.

LdH 50-50 Workcenter 2014-11-11-016

Van het allergrootste belang is nu dat Zwollenaren massaal de weg weten te vinden naar dit adres met al z’n sprankelende initiatieven en producten. Alle moeite om het centrum zo totaal te vernieuwen en te verbeteren is met name gedaan om marktgerichter te kunnen werken en een grote toeloop van klanten te bereiken en te verwerken. Tientallen deelnemers produceren zelf de vele uiteenlopende producten en diensten die hier worden aangeboden. Hoe meer producten en diensten worden verkocht hoe beter de omzet. In deze tijden van teruglopende subsidies is dat een factor van belang.

LdH 50-50 Workcenter 2014-11-11-032

Inmiddels is duidelijk geworden dat het 50|50 Workcenter na twaalf jaar op zoek moet naar een nieuwe locatie en hen een verhuizing boven het hoofd hangt. Verhuizen van zo’n veelzijdig en gecompliceerd bedrijf, zal een hele grote klus worden. Deelnemers, vrijwilligers en medewerkers hopen dat er een geschikte nieuwe locatie komt die passend is om de initiatieven die nu in gang zijn gezet verder te ontplooien. De ervaringen die nu worden opgedaan kunnen mogelijk worden ingepast op de nieuwe locatie. “Wij zien de huidige vernieuwing als een soort ‘opmaat’ voor onze nieuwe plek”, aldus Van Berkum.

Henk van Berkum, de motor achter de vernieuwing van 50|50 Workcenter

Henk van Berkum, de motor achter de vernieuwing van 50|50 Workcenter

Kom komend half jaar nog zoveel mogelijk genieten van 50|50 aan de Burgemeester Drijbersingel. In de Brasserie zit je werkelijk fantastisch. De aankleding ervan is zeer origineel, het is er ruim, het licht is er prachtig, de kaart prima in orde en de bediening uitstekend.

LdH 50-50 Workcenter 2014-11-11-024

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/11/19/workcenter-5050-is-totaal-vernieuwd/23114/