Bingo en sjoelen bij WijZ

Bingo tnIedere eerste en derde vrijdag van de maand kun je bingo spelen in de Terp aan de Radewijnsstraat. Iedere vrijdag kun je een paar meter verderop sjoelen in een zaaltje van Arcadia. De wijkkrant gaat op pad om een kijkje te nemen bij deze activiteiten en constateert een goede opkomst bij de bingo. De sjoelclub heeft echter maar één van de drie bakken in gebruik. Jammer, want daar wordt niet alleen fanatiek gespeeld, maar vooral het hardst gelachen.

Het is stil in de terp, stil en warm. De zon schijnt naar binnen door de hoge ramen en doet een schepje op de temperaturen van de kachel. Zouden de bingospelers hier van die rode wangen van krijgen, of komt dat door de spanning? In de stilte kun je de nummers goed verstaan die de vrijwilligster achter de wedstrijdtafel opnoemt. Eén-en-vijftig! “Tweeënvijftig?”, vraagt een dame die het toch niet goed heeft meegekregen. Het juiste getal wordt door haar tafeldame gesouffleerd. Vervolgens hoor je enkel het noemen van de nummers en het tikken van de schuifjes in de bingoplankjes.

Bingo 5

Bingo!, roept een dame aan de tafel in het midden. Direct barst het geroezemoes los in de zaal en de bingo-roepster meldt zich bij de wedstrijdtafel. Ze wint een gevulde boodschappentas en een extra net sinaasappels. In de tas bevinden zich aanbiedingen uit de supermarkt. Vrijwilligsters houden de reclames goed in de gaten en gaan direct op pad om de prijzen in te slaan wanneer ze een geschikte aanbieding vinden. “Zonder die vrijwilligers zou de bingo niet meer kunnen bestaan,” verklaart Paul van Loosbroek, welzijnswerker bij WijZ. “Om deel te nemen betaal je twee euro vijftig entree en drie euro per bingoplankje. Daar worden de prijzen dan weer van betaald. En iedereen is welkom.”

Bingo 2

Na afloop blijken er veel buurtbewoners op de bingo af te komen. In colonne verlaten ze De Terp met de handen vol boodschappentassen. Mevrouw Zwiggelaar uit de Ministenflat heeft geen tas. “Nee, niks gewonnen,” verklaart ze vrolijk en zonder een spoor van teleurstelling,  “je komt hier vooral voor de gezelligheid.”  Dat blijkt, want een half uur later staat ze nog op de oprit met een aantal dames na te kletsen. Ook de sjoelers zeggen vooral de gezelligheid te komen. “Het klikt tussen ons, “ verklaart Janny, die met haar 82 jaar de oudste deelnemer is. “We hebben zo’n vreselijke lol en contact is heel belangrijk.”

Sjoelen

De sjoelclub is een klein clubje. Slechts vijf spelers doen tegenwoordig nog mee en het voortbestaan loopt hierdoor gevaar. Ze zitten dringend verlegen om een zesde speler, maar zagen liever nog meer sjoelers. Piet, de winnaar van vandaag, zet de sjoelbak aan de kant tegen de ongebruikte bakken. Hij is tevreden over zijn score en dat hij Janny 26 punten achter zich laat, maar voor hij weggaat kan hij het niet laten om zijn medespelers nog even te plagen. Ze zijn het gewend en er wordt hartelijk gelachen. Heeft u zin om samen met deze enthousiaste senioren mee te sjoelen, dan bent u meer dan welkom. Voor € 75,=  per jaar kunt u aan deze en andere WijZ activiteiten meedoen (voor minima is er de mogelijkheid van een kwijtscheldingsregeling).

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/11/22/bingo-en-sjoelen-bij-wijz/23153/