Koos Nuninga spiegelt

Koos foto-expo tnKoos Nuninga (52) spiegelt met behulp van zijn camera. De resultaten vormen een collectie die hij graag wil delen met publiek. Vanaf woensdag 26 november is zijn foto-expositie ‘Spiegelingen in Zwolle’ geopend in Het Polletje aan de Ruusbroecstraat 205. Van maandag tot en met zaterdag bent u tussen 13.00 en 16.00 uur van harte welkom. De entree is. gratis, want zo zegt Koos: “Het hele proces van fotograferen is voor mij belangrijker dan er geld mee te verdienen.”

De enthousiaste amateurfotograaf drukt zijn opnames soms in spiegelbeeld af, maar combineert zijn onderwerp voornamelijk met een spiegeling in het water binnen één afdruk. Het levert verrassende beelden op. Soms is er een grapje in verwerkt, maar meestal benadrukken ze de schoonheid van de omgeving. Het zijn de resultaten van een langdurig proces waarin de weersomstandigheden een belangrijke rol spelen. “Ik ga er geregeld op uit en moet vaak op en neer fietsen voor ik de foto die ik in mijn hoofd heb kan maken”, aldus de fotograaf.

Koos is van beroep docent Nederlands voor anderstaligen. Zo geeft hij les aan buitenlandse studenten in Hogeschool Windesheim, maar hij geeft ook taalles als vrijwilliger voor de stichting Vluchtelingenwerk. Dat verklaart zijn aanwezigheid in de maatschappelijke broedplaats Het Polletje, maar het verklaart ook op een bepaalde manier zijn passie voor de fotografie. “Het is om in balans te blijven. Ik hoor en zie veel nare dingen binnen mijn vrijwilligers werk. In de fotografie richt ik mij op mooie dingen.”

Koos foto-expositie

De totstandkoming van de expositie is een toevalstreffer. Collega vrijwilliger Anneke de Boer, die een atelier heeft op de eerste verdieping van Het Polletje, denkt bij haarzelf: “Deze gang zou heel geschikt zijn voor een expositie.” Even later treft ze Koos die terloops opmerkt plannen te hebben voor zijn collectie. Hij zoekt steun voor zijn plannen, omdat het voor hem een eerste keer is dat hij zijn werk met publiek wil delen. Zo komt het zaakje aan het rollen en niet veel later zijn de beide collega’s druk met de inrichting. Diezerpoort is een expositieruimte rijker. ‘Spiegelingen in Zwolle’ loopt tot en met woensdag 24 december.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/11/24/koos-nuninga-spiegelt/23167/