Blij met studentenflat

Studentenflat tnDe omgeving oogt nog altijd rommelig. De studentenflats op de hoek van de Burgemeester Roelenweg en de Pannekoekendijk worden omgeven door bouwhekwerken, bulten zwarte aarde, hier en daar platgelopen en afgewisseld met betonplaten en een enorme hoeveelheid fietsen. De bouw van de laatste flat is nog niet voltooid, maar de meeste studentenwoningen zijn betrokken. De hoogste tijd om eens van binnen naar buiten te kijken.

“Ik heb echt heel erg geboft met deze woning. Een studentenkamer met de luxe van een eigen keuken en badkamer. En ook nog eens goedkoop!” Aan het woord is Ischico Velzel, achttien, bijna negentien, lentes jong en eerstejaars studente aan het ArtEZ conservatorium. Ze betaalt ‘slechts’ 330 euro huur dankzij de huursubsidie. De huur bedraagt zonder subsidie 490 euro per maand. De negenentwintig vierkante meters ervaart de studente als erg ruim.  Per 1 september is ze inwoonster van Zwolle en tot nu toe vindt ze alles geweldig, leuk en super. “Ik had niet gedacht dat het allemaal zo soepeltjes zou gaan.”

Studentenflat 1

De kamer van Ischico is op de begane grond. Na de voordeur moet je door een extra toegangsdeur om op de gang te komen. De vloeren, kozijnen en muren ogen fris en pas geboend. In de hal hangen 162 brievenbussen. Rood in de eerste flat en blauw in de tweede. Alles ziet er schoon en netjes uit, haast steriel, nergens slingert er papier of afval. Is dit wel een studentenflat? Wanneer je door de smalle gang loopt merkt je toch iets van leven. Er lopen studenten rond en hier en daar staat een kamerdeur uitnodigend open. “Dat zijn de kamers van Cibab studenten,” vertelt Ischico, “die laten meestal hun deur open staan. Dat maakt de gang heel gezellig. Ik wandel ook wel eens binnen om een kopje thee te drinken.”

Studentenflat Ischico

Terwijl Ischico vertelt over haar plannen en ervaringen dreunt de muziek van de bovenbuurman het gesprek binnen. De installatie op de eerste verdieping kenmerkt zich door een zware bas. “Daar wordt zo’n één keer per week over geklaagd,” geeft de jonge muzikante toe. “Ook waren er klachten over de jongen naast mij die saxofoon speelt. Hij is een masterstudent en moet minimaal zes uur per dag oefenen. Dat is niet zo fijn voor studenten die rust willen om te studeren.” Dit soort problemen worden snel opgepakt.

Het kantoor van de SSH (Stichting Studenten Huisvesting) bevindt zich op dezelfde gang. Er zijn tussen tien uur ’s morgens en vier uur ’s middags altijd SSH medewerkers in het kantoor. Ze organiseren zo nodig groepsgesprekken, ‘meetings’ zegt Ischico. Gisteren heeft zo’n gesprek plaats gevonden en er werden afspraken gemaakt over de tijden dat er gemusiceerd mag worden. Ook kregen de huurders de plannen van de tuin te zien, want de flats komen in het groen te staan. “Ze hadden het over duurzame bomen, maar wisten zelf niet wat ze daar precies mee bedoelden”, lacht de jonge muzikante. “Bomen zijn toch al duurzaam.”

SSh wil de flats zo schoon en netjes mogelijk houden

De beplanting zal voor Ischico een verbetering geven. Haar kamer ligt nu ‘open en bloot’ langs het trottoir aan de Burg. Roelenweg. “Mensen zwaaien wel eens naar me en lopen soms terug om nog een keer goed naar binnen te kijken.” De vader van Ischico heeft inmiddels de gordijnen opgehangen. SSH heeft de studenten opgedragen de ‘zure lappen’ voor de ramen weg te halen. Ischico heeft daarom bij haar ouders een lening afgesloten. Niet alleen voor de gordijnen, maar ook voor de vloerbedekking, de kookplaat en haar nieuwe bed. Dat is het grote nadeel voor de eerste bewoners: je kunt niks goedkoop overnemen van de vorige huurder. Door pianoles te geven verdient de studente een zakcentje en kan ze haar lening afbetalen.

Ischico is blij met haar leerlingen. Het is een ideaal bijbaantje voor iemand die als hoofdvak klassiek piano heeft gekozen. Daarnaast heeft ze zang als bijvak. Niet klassiek, maar Jazz en Pop. Ze leeft voor haar muziek. Ze heeft voor het conservatorium in Zwolle gekozen vanwege de docenten die er les geven. Hoewel ze dolblij is met haar studentenkamer, is ze er niet veel te vinden. Het liefst oefent ze binnen de muren van het conservatorium of speelt ze voor publiek. Wonen aan het Talentenplein blijft heel toepasselijk.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/11/26/blij-met-studentenflat/23201/