Wijzigingen periode afsteken vuurwerk

vuurwerk tnDe gemeente Zwolle heeft de regels voor het afsteken van vuurwerk aangepast. Het gaat hierbij om de begintijd. Het afsteken van vuurwerk mag met ingang van dit jaar van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. In het vuurwerkbesluit is de begintijd aangepast van 10.00 uur naar 18.00 uur om overlast overdag te verminderen. Het afsteken van vuurwerk buiten deze tijden kan een boete opleveren.

Toch zijn er in onze wijk geregeld zware knallen te horen. Het gaat dan vaak om een enkele ‘boem’. Dat zijn meestal knallen van illegale verkopers die geïnteresseerde klanten even willen laten horen hoe hun product klinkt. Het ‘proef knallen’ is dit jaar vroeg begonnen en het eerste slachtoffer van het vuurwerk is al gevallen: De oranje TNT brievenbus aan de Vermeerstraat.

Illegale verkopers riskeren uiteraard eveneens een boete. Bovendien hebben ze in veel gevallen niet voldoende veiligheidsmaatregelen getroffen voor het opslaan van hun knallers. In Enschede weten ze daar alles van. U bewijst uzelf en alle omwonenden een dienst wanneer u de politie tipt over deze praktijken.

Vuurwerk Zwolle

Carbidschieten mag nog wel vanaf 10 uur ’s morgens, omdat dit grotendeels overdag gebeurt. Het carbidschieten is toegestaan, mits er een bal als ‘projectiel’ gebruikt wordt en de carbidschieter minimaal 16 jaar oud is. De locaties in Zwolle waar carbidschieten op 31 december vanaf 10.00 uur is toegestaan, zijn te zien via deze link. In onze wijk is de carbid locatie Park de Hogenkamp.

Carbidschieten op de nationale erfgoedlijst
Sinds juni van dit jaar staat het carbidschieten op de vijftigste plaats van de nationale erfgoedlijst. Op deze lijst staan typisch Nederlandse tradities die nog steeds in leven zijn, zoals midwinterhoornblazen, de Passiespelen, het Bloemencorso en schoonrijden. De traditie waarbij een melkbus wordt gevuld met carbid, die dan met veel kabaal moet ontploffen en die vooral met oud en nieuw in het noorden en oosten van het land populair is, staat nu dus op de vijftigste plaats.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/12/11/wijzigingen-periode-afsteken-vuurwerk/23425/