Kerstbomen overleven in Het Verre Oosten

Kerstboom met kluitEerder deze week sprak ik Ryolanda Woudstra van stadstuin Het Verre Oosten aan de Pieter Steynstraat. Ze liet me zien dat er allerlei werk wordt verzet in de buurttuin om het terras geschikt te maken voor de Kerstmarkt. Komend jaar zal het terras nog veel meer doelen gaan dienen, want de buurttuin heeft allerlei plannen, maar daarover een andere keer meer.

Nu liepen we naar de plek waar een jaar geleden circa tien naaldboompjes zijn herplant nadat ze eerst in verschillende huiskamers kerstboom waren geweest. Het Verre Oosten is één van de locaties in Zwolle waar dit is gebeurd. Partij voor Cultuur, Stadstuinieren, Guerilla Gardening, Groenkapje, Groen Links en de Groentefabriek zetten zich allemaal al in op dit punt.

De vorig jaar spontane ingeving om kerstbomen nog een tweede leven te gunnen, in plaats van ze bij het kerstbomenvuur te gooien, in de versnipperaar of in de groencontainer, leidde in Het Verre Oosten tot een verlengd leven van zeker zeven bomen. In totaal werden in Zwolle 163 kerstbomen herplant; 35 daarvan overleefden het ook daadwerkelijk; die kunnen weer naar binnen. Helaas nog geen goed resultaat. Maar daar gaat verandering in komen.

Kerstbomenasiel (Stefan Lucassen)

V.l.n.r.: Ineke Wierda (TransitionTown Zwolle), Richard Vermijs (Groenkapje), Martijn van Hese (Partij voor Cultuur), Alma van Ommen (Stadstuin ‘Het Verre Oosten’), Map Renes (GroenLinks Zwolle), Daan van de Konijnenburg (Plantenasiel Zwolle), Jarno Chilliconcarno (Stadstuinders), Mirthe Langelaan (Plantenasiel Zwolle). Niet op de foto: Guerilla Gardners Zwolle (zij blijven graag anoniem). Foto Stefan Lucassen (begin 2014)

Er is nu een betere voorbereiding georganiseerd. De Zwolse tuinontwerper Harry Pierik heeft geadviseerd hoe de bomen het meest succesvol behandeld en beheerd kunnen worden. Iedereen die z’n kerstboom wil laten leven, moet zich realiseren dat de boom ook binnen verzorgd dient te worden. Koop om te beginnen een boom met een goede kluit, voorzien van veel haarwortels. Zo’n boom is in een ruime pot opgekweekt. Het kost misschien wat meer maar dan kun je er jaren mee doen. De meeste bomen hebben dat nu niet en daarvan zijn de wortels afgeknipt. Heb je een goede kluit te pakken, zorg er dan voor dat de boom rustig kan acclimatiseren, dus zet hem niet meteen in een zeer warme kamer. Zet de pot in een schotel en geef regelmatig water – niet te veel, een boom kan ook verdrinken – houd ‘m licht vochtig. Zet ‘m niet pal naast een verwarming, nevel er desnoods bij droogte water overheen en zorg dat de bast niet beschadigd raakt. Niet gaan herplanten als het vriest.

Kerstbomenasiel Zwolle

Op 10 januari kunnen de bomen worden aangeboden bij onder andere Het Verre Oosten, Mimosastraat en de Groentefabriek. Kijk op www.kerstbomenasiel.nl (inleveren) en voor bruikbare tips ook op www.tuinieren.nl als je ruimte hebt in je eigen tuin. De bomen in Zwolle worden van een duurzaam label voorzien zodat iedereen z’n eigen boom later weer terug kan vinden. Voor iedere boom wordt een ruim plantgat gemaakt, dat voorzien is van een goed gemengde aarde van zandige klei of kleiig zand (eventueel aangevuld met bentoniet). De kluit wordt voorzichtig wat los geschud om de haarwortels goed te verdelen. Na het planten dient de aarde om en op de kluit heel stevig te worden aangeduwd of gestampt. Dat is nodig tegen verdroging en bevriezing. Afsluitend wordt dan water gegeven. Op 10 januari is er vuur en hete drank in de tuinen aanwezig. Veel succes gewenst aan alle deelnemers en een knus en groeizaam Kerstbomenplezier.

Dit artikel is geschreven door Mariëtte Jansen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/12/20/kerstbomen-overleven-in-het-verre-oosten/23513/