Buurt helpt zorghuis Bagijneweide

Wilhelmina van Sonsbeeck nov 2014 ugDe zorg verandert volgend jaar ingrijpend. Dat wil zeggen; de zorg blijft hetzelfde maar wie voor wie gaat zorgen, dat gaat veranderen. Ook in de langdurige zorg zullen er veranderingen zijn. “Voor onze bewoners zullen er niet veel wijzigingen zijn.”

Dat vertellen Alie Visser, hoofd cliëntenzorg en Karin Herbers activiteitenbegeleidster bij zorghuis Wilhelmina van Sonsbeeck aan de Bagijneweide 3 in Zwolle. Binnen IJsselheem wordt wel gekeken hoe de zorg anders en simpeler georganiseerd gaat worden. De zorgteams zijn in ontwikkeling naar zelforganiserend werken.

In het zorghuis zijn vijf woningen, waar in iedere woning zeven mensen wonen. Uitgangspunt is dat het welzijn van de bewoners op de eerste plaats staat. Per woning kopen de medewerkers samen met bewoners producten voor de maaltijden. Ook het koken gebeurt, waar mogelijk, samen met de bewoners. Dat geeft hen meer zin in eten, omdat ze de geuren kunnen ruiken. Ze weten dan dat het gauw etenstijd is. Bewoners gaan zelfs meer eten. Daarnaast worden ook andere huishoudelijke bezigheden, die in ieder huishouden voorkomen, met de bewoners gedaan: tafel dekken, afruimen, wassen, was opvouwen, strijken, balkon aanvegen, planten verzorgen enzovoort.

Alie Visser en Koos Heemstra demonstreren de duofiets

Alie Visser en Koos Heemstra demonstreren de duofiets

Partnerparticipatie staat hoog in het vaandel. Als er een nieuwe bewoner komt gaat men niet meteen in gesprek hoe participeren zou kunnen. De partner en andere verwanten zijn vaak uitgeput van het vele zorgen. Maar na enige tijd gaat men wel elkaar vragen wat men zou kunnen doen. Zijn er niet genoeg partners, familieleden, bekenden om de zorg voor de bewoners op zich te nemen, dan zijn er vrijwilligers. Alles vanuit het idee het gezin na te bootsen, eigenlijk net als thuis! En: wat is voor de bewoners het prettigst. Per woning kunnen er dus verschillen zijn.

Er komt ook een Buurtkamer in het Wilhelmina van Sonsbeeckhuis. Dit is een landelijk concept dat nu ook hier wordt opgezet in samenwerking met WijZ. In de buurtkamer vindt een activiteitenprogramma plaats. Met deze activiteiten wordt geprobeerd bij de interesses van de bewoners aan te sluiten, net als thuis waar je ook naar bijvoorbeeld de sportclub of buurtvereniging gaat. Structuur is voor de bewoners heel belangrijk.

Vrijwilligerswerk
“In overleg met de vrijwilliger kijken we wat er mogelijk is. Na een evaluatie wordt er een vrijwilligerscontract gemaakt waarin staat omschreven wat we samen hebben afgesproken. We gaan er dan ook van uit dat na ondertekening van het contract het vrijwilligerswerk niet geheel vrijblijvend is.”

Daarnaast maakt het huis een beweging naar buiten en nodigt vooral kwetsbare, eenzame ouderen uit éénmaal per week te komen. Vanaf half tien wordt men verwacht. De leuke ochtend wordt afgesloten met een gemeenschappelijke maaltijd. Om 13.00 vertrekt iedereen dan weer. Kosten acht euro per persoon en men moet zelf voor vervoer zorgen. Er zijn maximaal twaalf mensen welkom. Er wordt gestart als er drie aanmeldingen zijn.

Bewoner leest voor aan kinderen van de Aquamarijn

Bewoner leest voor aan kinderen van de Aquamarijn

Het zorghuis heeft ook contacten met andere ‘buren’ in de wijk zoals de Oosterkerk, waar op donderdagmorgen koffie gedronken wordt. Kinderen van het Kindcentrum Aquamarijn komen in het zorghuis om te luisteren naar een verhaal dat wordt voorgelezen door een bewoonster, om paaseitjes te zoeken of Sint Maarten te lopen. ArtEZ heeft het zorghuis verrast met een mooie houten kerstboom en er zijn zes dramastudenten die elke woensdag komen als buddy voor een bewoner. Onlangs is er voor alle buurtbewoners een theatervoorstelling over dementie georganiseerd. Een buurtbewoner leent onze duofiets en als tegenprestatie gaat hij met een bewoner fietsen. De vissen van Deltion kwamen als oppasvissen in de zomer maar zijn gebleven.

De buurtkamer kan ook gehuurd worden voor bijvoorbeeld een verjaardag of ander feestje. Met als grote wens dat het zorghuis een blijvende plaats in de Diezerpoort inneemt.

Wilhelmina van Sonsbeeck gaat op deze manier het nieuwe jaar tegemoet. Als er mensen zijn die zich geroepen voelen vrijwilliger te worden, Alie Visser ziet graag de aanmelding tegemoet via a.visser@ijsselheem.nl of 038 – 204 01 00.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/12/23/buurt-helpt-zorghuis-bagijneweide/23560/