Visie op Fysio verandert

Fysiotherapie Dieze-Oost TnSinds Marja Honing, Rogier van Luijk en Jacqueline van Faassen in 2000 hun nieuwe praktijk aan de Zerboltstraat 61c in Dieze-Oost betrokken, is de kijk op fysiotherapie helemaal anders geworden. “Vroeger zei je vaker: doe maar kalm aan. Als je pijn hebt, gaat u fijn zitten. Nu gaan we aan de slag met de cliënt”, vertelt Marja.

“We hebben immers een andere maatschappij. Eén waarin we langer thuis blijven wonen, zelfredzaam en actief moeten zijn en blijven. We zetten mensen in hun eigen bewegingsmogelijkheid en dat betekent maatwerk bieden. We geven de bezoekers de zorg die ze nodig hebben en vragen wat ze nog willen blijven doen.”

“Dus, wil men trappen blijven lopen, dan bevelen we niet meteen een traplift aan. Natuurlijk: als trappen lopen een probleem wordt, dan moeten we naar andere mogelijkheden kijken. Dan kan er misschien een traplift komen, maar dat is niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Om dit te bereiken hebben we ook nieuwe apparaten aangeschaft in onze praktijk, bijvoorbeeld een loopband.”

Wat ook verandert is dat de fysiotherapeuten in een multidisciplinair netwerk fungeren. Dat betekent dat wanneer er een patiënt is met slikproblemen er contact wordt gezocht met een logopedist. Soms moet er een ergonoom aan te pas komen of een diëtist. Kortom, de fysiotherapeut werkt niet op een eiland en bekijkt de hele mens. Om een voorbeeld te noemen: soms hebben knieklachten niet alleen te maken met een niet goed functionerende knie, maar kan er ergens anders in het lichaam ook een probleem zijn. “We werken in de breedte aan het welzijn van mensen”, aldus Marja Honing. Daarom hebben de verschillende gezondheidswerkers in de wijk geregeld samenkomsten om problemen te bespreken en oplossingen aan te dragen. Er zijn heel wat van deze werkers in de wijk, bijvoorbeeld naast de fysiotherapiepraktijk de huisartsenpraktijk Geert Groote en de tandartspraktijk.

Fysiotherapeuten Marja Honing en Jacqueline van Faassen

Fysiotherapeuten Marja Honing en Jacqueline van Faassen

Het is de bedoeling dat de zorg voor mensen dichtbij georganiseerd wordt. Marja Honing wil ook graag samenwerken met het nieuw op te richten Sociaal Wijkteam, dat volgend jaar van start moet gaan. “Wij weten immers wat er in de wijk speelt en waarom zou je het wiel opnieuw moeten uitvinden.”

Tot slot heeft Marja Honing nog een nieuwtje. Vanaf volgend jaar wordt er bij Fysiotherapie Dieze Oost een inloopspreekuur georganiseerd. Elke eerste vrijdag van de maand van 10:00 tot 11:00 uur kan iedereen komen met vragen zoals; is mijn rollator goed afgesteld, of wat kan ik doen aan mijn pijnklachten. Want zoals Marja Honing al eerder zei: “We willen of moeten langer thuis blijven wonen en dan is het belangrijk zo lang mogelijk mobiel te blijven.”

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/12/26/visie-op-fysio-verandert/23576/