Duik in de wereld van De Tuimelaar

Duikdemonstratie TnWanneer u langs Duikshop ‘De Tuimelaar’ wandelt krijgt u bij het zien van de etalage wellicht een vakantiegevoel. Afbeeldingen van tropische vissen, zwemkleding en teenslippertjes op een laagje zand lokken u dan naar warme stranden. Maar wanneer u nooit snorkelt, of duikt, zult u niet snel de winkel aan het Sint Josephplein binnenwandelen. U gaat dan nietsvermoedend voorbij aan een flink bedrijf dat achter de ‘zonnige’ etalage schuilgaat. “Er werken hier wel twintig instructeurs.”

Aan het woord is Vincent Ossewold, eigenaar en instructeur. En niet zo maar een instructeur, want hij bezit een scala aan duikbrevetten. Er hangt een hele rits diploma’s in het instructielokaal. Vincent heeft het liever over zijn bedrijf. “We hebben niet alleen een winkel, maar ook een werkplaats, we hebben een vereniging met 220 leden, we organiseren duikreizen, we organiseren verschillende opleidingen, waaronder EHBO, een cursus die trouwens ook toegankelijk is voor niet-duikers. We zijn aangesloten bij PADI, één van werelds grootste duiktraining organisaties. Met een PADI duikbrevet kun je in alle landen van de wereld terecht.” PADI staat voor Professional Association of Diving Instructors en De Tuimelaar heeft vijf PADI sterren, het maximaal haalbare.

Bij binnenkomst vallen twee dingen in de winkel op. In de eerste plaats de geur. Je ruikt het neopreen, synthetisch rubber, van de duikpakken. De pakken hangen keurig gesorteerd op rekken als in een modewinkel en variëren in kleur, hoewel zwart de boventoon voert. Er zijn natte en droge pakken. Dat laatste betekent dat je niet alleen warm, maar ook droog blijft, legt Vincent uit. “Ik kan zo, in deze kleren onder het duikpak, het water in en wanneer ik mijn duikpak uittrek is alles nog droog. Bij een nat pak sta je na het duiken in je zwembroek te bibberen.” De meewarige glimlach op het gezicht van Vincent verraadt zijn voorkeur. “Maar alle pakken hebben datzelfde geurtje. Zelf ruik ik het niet meer, maar ik hoor soms wel eens van klanten dat ze het heerlijk vinden om even neopreen te snuiven,” grapt Vincent.

Duikshop De Tuimelaar

Duikshop De Tuimelaar

Het tweede wat opvalt in de winkel is de enorme ruimte die achter de etalage schuilgaat. De winkel zelf is diep. Links in het midden de toonbank, rechts achterin staat een ruime leestafel met daarop een dienblad met koffiekopjes en een boeket bloemen. De comfortabele stoelen nodigen uit even te gaan zitten en gebruik te maken van de bakken met tijdschriften. Maar zitten is er niet bij. Vanuit de winkel lopen we door naar het instructielokaal, de werkplaats, de natte ruimte en het keukentje. Ook nu blijkt Vincent de ideale instructeur. Hij legt uit waar alles voor dient en deelt ook nog een waarschuwing uit. “Het draait allemaal om veiligheid, dus met de uitrusting mogen geen gekke dingen gebeuren,” klinkt het serieus. “Kijk daarom uit met spullen van Marktplaats.”

De Tuimelaar levert duikbrillen op sterkte

De Tuimelaar levert duikbrillen op sterkte

In de natte ruimte, waar de pakken en andere duikspullen afgespoeld kunnen worden, staat een aantal kratten op rij met daarin onder andere een duikpak. De rij kratten staat klaar om uitgedeeld te worden. “We verhuren ook duikspullen aan mensen die een keertje willen duiken en geen uitrusting hebben. Maar die mensen moeten wel een brevet hebben,” en zo voegt Vincent nog een activiteit aan de lijst toe. Sterker nog, mensen die geen brevet hebben, maar wel een keer willen onderzoeken of duiken iets voor hen is, kunnen bij De Tuimelaar een proefduik maken. “Ook organiseren we proefduiken voor personeelsfeestjes. Het is goed voor de teambuilding om met een groep onder water te gaan,” legt Vincent uit. Waar ze dat doen? In zwembad De Vrolijkheid. Toepasselijke naam voor een bedrijfsuitje.

Instructielokaal van het duikcentrum

Instructielokaal van het duikcentrum

Maar er wordt niet alleen in De Vrolijkheid gedoken. Cursisten beginnen hun opleiding met het halen van hun ‘open water brevet’. Er moet na de theorie dus vooral in open water gedoken worden. Daarom speelt de Wijthemerplas een belangrijke rol in het duikleven van Vincent Ossewold. Midden in de plas is door hem een platform aangelegd en op de bodem heeft hij onder andere twee auto’s en een boot laten plaatsen. En juist nu, nu duikcentrum De Tuimelaar haar twintigjarig bestaan viert, pakken zich donkere wolken samen boven dit stukje Zwolle. Met de komst van een waterskibaan loopt de broodwinning van Vincent ineens gevaar. Een zuur jubileum.

Nieuwe duikklas neemt kijkje in de winkel

Nieuwe duikklas neemt kijkje in de winkel

Voortbestaan Tuimelaar in Dieze-West loopt gevaar
Het is vier november. De dag begint mistig en boven zee pakken zich wolken samen. Hier en daar zijn lichtflitsen waarneembaar en de temperatuur voelt broeierig aan. Het is te warm voor de tijd van het jaar. In de vergaderruimte verschilt het klimaat niet veel van buiten. Aan tafel zit Vincent Ossewold met zijn ‘adjudanten’ Arnold van Bruggen en Ronald Kox. Albert Koop, projectleider van de gemeente Zwolle en collega ambtenaren Simone Oene en Wiebe de Bruin schuiven aan. Klaar voor een stevig gesprek dat de lucht moet klaren.

Vincent Ossewold maakt ernstig bezwaar tegen het aanleggen van de geplande waterskibaan in de recreatieplas. Wanneer de baan aangelegd gaat worden kunnen duikers niet langer gebruik maken van de onderwaterruimte. Bij het ontwikkelen van de plannen is hiermee onvoldoende rekening gehouden, waardoor de broodwinning van Vincent Ossewold nu gevaar loopt. Op de plek waar de baan moet komen leidt Ossewold duikers op voor tal van brevetten en specialisaties. Zijn opleidingscentrum is zijn belangrijkste bron van inkomsten. De duikinstructeur snapt niet dat de gemeente hem buiten de planontwikkeling heeft gehouden. “Het is niet alsof ik hier net begonnen ben. Al die jaren heeft de gemeente me altijd kunnen vinden wanneer er iets speelde en uitgerekend nu bleef het stil. Met alle respect, ik ben de grootste partij en heb bovendien commerciële belangen.”

Arnold van Bruggen, eigenaar van de Suzukigarage, maar ook fervent duikliefhebber, heeft gezorgd voor het plaatsen van twee auto’s en een boot op de bodem van de plas. Dankzij onderwater opnamen kan hij de aanwezigen laten zien waar ze eigenlijk over praten. De bodem is een werkgebied waar flink in geïnvesteerd is en dankzij de onderwatercamera is dit duidelijk aantoonbaar. Alles wat daar ligt is door de ondernemer uit Dieze-West bekostigd. Ronald Kox, PADI regiomanager benadrukt het belang van die onderneming. “We hebben het niet over honderden, maar over duizenden duikers die van deze faciliteit gebruik maken.” Vincent Ossewold heeft het gevoel dat de gemeente met de situatie in haar maag zit. “Ze zullen zich nu wel achter de oren krabben, maar ze hebben zich slecht voorbereid en niet gerealiseerd wat ar allemaal komt kijken bij een goede duikfaciliteit.”

In 2013 heeft de gemeente Zwolle marktpartijen gevraagd met ideeën te komen voor de invulling van het recreatiegebied. De aanleg van de waterskibaan heeft vervolgens de voorkeur gekregen en inmiddels alle ‘go’s’. Het enige wat nog ontbreekt is een vergunning. Wanneer Vincent Ossewold geen goed alternatief aangeboden krijgt voor zijn duikcentrum, dreigt er een donderbui van bezwaar. Het zal bezwaren regenen uit de duikwereld. Ook andere groepen gebruikers die zich buiten spel gezet voelen, zoals de nudistenvereniging, zullen op die manier actie gaan voeren. De kans is aanwezig dat het skiën op de lange baan wordt.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/12/29/duik-in-de-wereld-van-de-tuimelaar/23598/