Ruim 200 meldingen van vuurwerkoverlast in Zwolle

Vuurwerkcollectie Tn 150x140Sinds woensdagochtend het GroenLinks meldpunt vuurwerkoverlast.nl online is gegaan, zijn er al meer dan 200 meldingen binnengekomen uit Zwolle. Het gaat voornamelijk om zware vuurwerkbommen, die mensen soms tot diep in de nacht uit hun slaap houden. Uit heel Nederland kwamen er ruim 16.000 meldingen binnen bij het meldpunt, en dat terwijl de officiële vuurwerkverkoop vandaag pas is begonnen.

Net als vorig jaar komen er veel meldingen uit Stadshagen en de Aa-landen, maar dit jaar ‘scoort’ Diezerpoort ook hoog. Zo zegt een Diezenaar: “Het gaat om illegaal vuurwerk, steeds uit hetzelfde deel van de buurt. De honden zijn van slag, ik word er wakker van en kan mijn werkdag niet uitgerust beginnen. Zeker tien tot vijftien knallen per dag/nacht.”

Uit Stadshagen komt de melding: “In de wijk Stadshagen al dagen achter elkaar zeer veel harde vuurwerkknallen, tussen 20:00 en 22:00 uur. Mijn kind van 2 jaar wordt er wakker van.” Een andere Zwollenaar zegt: “Ik ben niet tegen goedgekeurd vuurwerk op de toegestane tijd, maar wel dat ze nu al echte vuurwerkbommen gooien!”

Meldingen vuurwerkoverlast Diezerpoort per 29 december 2014

26 meldingen van vuurwerkoverlast in Diezerpoort per 29 december 2014

Het meldpunt vuurwerkoverlast is een initiatief van 25 lokale GroenLinks-fracties, waaronder GroenLinks Zwolle. Via het meldpunt brengt GroenLinks in kaart hoe groot de overlast door vuurwerk is. De meldingen worden gebundeld in een advies aan de Tweede Kamer en de deelnemende gemeenten. Het advies bevat voorstellen om de vuurwerkoverlast beter aan te kunnen pakken. In Zwolle worden de gegevens ook benut ten behoeve van een lokaal voorstel, samen met de ChristenUnie, voor wijkgesprekken die moeten leiden tot beperking van toekomstige overlast.

GroenLinks zet zich in voor een vrolijke en feestelijke jaarwisseling, zonder overlast en slachtoffers. Het liefst ziet de partij dat vuurwerk met Oud en Nieuw niet meer door amateurs wordt afgestoken, maar er in plaats daarvan vuurwerkshows worden georganiseerd door professionals.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/12/29/ruim-200-meldingen-van-vuurwerkoverlast-in-zwolle/23610/