Dagcentrum Frion snijdt hout

Frion Houtbewerking TnDagcentrum Frion De Molenkamp heeft naast een crea-groep en een afdeling dienstverlening een sprankelende houtbewerkingsafdeling. Hier werken ongeveer vijftien mensen met een bepaalde indicatie van het Centrum indicatiestelling zorg. Een CIZ indicatie bepaalt of en hoeveel uur je mag mee doen aan de dagbesteding.

Zij komen met een busje, maar ook zelfstandig op de fiets. Met heel veel passie worden mooie producten gemaakt, zoals huisjes en nu in de sinterklaas- en kersttijd afbeeldingen van de Sint, kersttaferelen, kerststallen en kerstbomen.

De houten werkstukken worden onder andere verkocht aan verpleeghuis De Esdoorn, waar bewoners ze schuren en verven. Het eindproduct wordt weer verkocht en met de opbrengst kan bewoners een fijn uitje worden aangeboden of kunnen artiesten optreden. Zo helpen instellingen elkaar.

Het is prachtig om te zien hoe de medewerkers van De Molenkamp de meest mooie producten maken. Er zijn mallen, die worden afgetekend op hout, er worden gaatjes geboord om verder te werken met de figuurzaag en zo ontstaat er bijvoorbeeld een huisje.

Jan Rademaker werkt de huisjes af in De Esdoorn

Jan Rademaker werkt de huisjes af in De Esdoorn

Je moet zuinig zijn met hout, maar je hoeft niet bang te zijn om een keer een foutje te maken. “Niet alles gaat meteen goed en je leert van je fouten”, vertelt één van de houtbewerkers. En alles kan gebruikt worden zodat er weinig weggegooid wordt.

Aleid Koskamp, één van de begeleiders: “We hebben een bestellingenmap met opdrachten, zodat we precies kunnen zien wat we met onze groep gaan maken. Want we moeten het wel aankunnen. Zo is er al iemand geweest die ons vroeg iets te maken voor Moederdag 2015.”

Hoe komt De Molenkamp aan ideeën? Janine Schouwstra, adviseur Communicatie: “We kijken veel in folders, dan zien we wat in de mode is. Want ook voor ons geldt, dat we wel dingen moeten maken die we kunnen verkopen. Ook de opdrachtgevers denken mee, zoals Roelie Timmerman van De Esdoorn. Er moet dus een markt zijn.”

Op de houtafdeling is iedereen trots op zijn werk aan de prachtige producten

Op de houtafdeling is iedereen trots op zijn werk aan de prachtige producten

Frion De Molenkamp onderhoudt ook connecties met de buurt. Zo werkt één van de pupillen bij de Aldi en er zijn goede contacten met ijzerhandel Van Rossum. Van Rossum levert ook het gereedschap waarmee wordt gewerkt. Veiligheid is een belangrijk aspect, als Van Rossum het niet vertrouwt worden de materialen niet geleverd. Maar ook op de werkvloer in De Molenkamp heeft veiligheid prioriteit. Mensen die niet in staat zijn met bepaalde gereedschappen te werken mogen dat niet.

Wat opvalt in de houtafdeling is de trots waarmee iedereen samenwerkt aan prachtige producten. En terecht: het ziet er allemaal heel mooi uit. En daarom snijdt het hout; mensen hebben een nuttige dagbesteding en wat er uit hun handen komt is de moeite waard.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2014/12/31/dagcentrum-frion-snijdt-hout/23629/