Op een Lange Plank door Zwolle rollen

Longboard TN 2Mijn dochter is een longboarder ofwel streetsurfer. Je weet wel, zo’n jonge dame die op nonchalante wijze de stad door stept op een lange plank voorzien van vier wonderwieltjes. Dochter maakt deel uit van een grote groep jongeren die zich allemaal op dezelfde manier voortbewegen.

Ze balanceren op één been schijnbaar moeiteloos op het rollende plankje en met het andere been zetten ze zodanig af dat er een flinke snelheid wordt bereikt. Dan rollen ze even in gestrekte balans zodat ze voorbij zweven of ratelen al naar gelang de verharding ter plekke. Haren wapperend in de wind.

Voor mijn dochter en haar plankvrienden is de plank bijna heilig. De plank wordt gekoesterd. Planken en de wieltjes, hebben speciale vormen, zijn er in vele kleuren, maten en materialen en worden bij voorkeur versierd, soms op zeer kunstzinnige wijze. Er wordt ook heel wat gepoetst en gesleuteld. Of het ruwe oppervlak wordt vervangen om de grip te verbeteren. Er wordt gesappeld en gespaard om dat allemaal rond te krijgen. Heel wat longboarders hebben een baantje om de kosten te kunnen dekken. Een levendige second hand uitwisseling van materialen vindt plaats via Marktplaats of onderling in de groep.

Ontmoeting
Het heilige koesteren is iets wat gedeeld wordt met de anderen en waarvoor je elkaar opzoekt en ontmoet. Dat gebeurt, bij voorkeur dagelijks, op de daarvoor geschikte plekken. Met hun mobieltjes stemmen ze dat feilloos onderling af. Vanuit de Diezerpoort glijden zodoende aan het eind van de middag of vroeg in de avond talloze jonge mensen in de richting van bijvoorbeeld park Wezenlanden. Daar wordt op allerlei manieren het samenzijn gevierd. Er wordt uiteraard gesurft op de vele paden, maar er wordt ook honderd uit gekletst en gefilosofeerd over de wereld en het leven van alledag.

Keihard gewerkt
‘Lange plankers’ surfen niet alleen over stoepen en wegen. Een flink deel van de groep werkt zich dagelijks radicaal in het zweet en oefent zich, net als hun neefjes de skate-boarders, in het beheersen van de meest ingewikkelde tricks. Die tricks variëren in moeilijkheidsgraad en kunnen behoorlijk kunstig zijn. Er worden regelmatig lawaaiige battles georganiseerd en die zijn serieus, maar ook geweldig gezellig. Dochter geniet ervan met volle teugen. Gelukkig kan ze zelf ook al een paar tricks. Met name het ‘dancen’ is geliefd; zo soepel, sierlijk en handig mogelijk op zo’n plank dansen met stapjes en truckjes. Hieronder een filmpje van The Long Boardfather.

Gevaarlijk maar gezond
Uiteraard maakt de moeder in mij zich soms zorgen over dochters veiligheid. Voeten, knieën, tenen, ellebogen, polsen, hersenpan; met regelmaat is er iets gekneusd of versleten. Een helm en andere beschermingsmiddelen horen erbij. Maar te veel zorgen moet ik me natuurlijk niet maken. Ze past zelf heus wel op.
Na enige tijd komen de Diezerboarders de Diezerpoort weer in gerold en zoeken ze hun eigen huis of kamer weer op. Goed moe van het bewegen en de buitenlucht.
Nog even een warme douche, nog even een SO checken (huiswerk repeteren), spullen voor de dag klaarzetten en dan … ‘grenzeloos dromen’ , van tricks en van dansen, van nieuwe schoenen en van die ene knappe planker en van …. Z zzz!

Dit stuk is geschreven door MEVROUW JANSEN

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/01/07/op-een-lange-plank-door-zwolle-rollen/23675/