Bouwplannen Bagijneweide definitief gewijzigd

TN BagijneweideHoewel tijdens de inloopavond de uitspraak “Het verandert hier iedere keer” gehoord wordt, zijn de meesten aanwezigen overtuigd dat de plannen die er nu liggen definitief zijn. ‘Wonen met allure aan de Rhijnvis Feithlaan en Bagijnesingel’ lijkt definitief tot de mogelijkheden te behoren. De definitieve plannen liggen nog wel bij de gemeente ter inzage, omdat deze na het verkrijgen van de bouwvergunning gewijzigd zijn. Er is daarom een nieuwe vergunning nodig.

De planpresentatie in de expositieruimte van Palet wordt door omwonenden positief ontvangen, maar zij zijn niet gekomen voor een nieuwe woning. Slechts één belangstellend echtpaar is deze woensdagavond door weer en wind gekomen om de bouwtekeningen van dichtbij te bekijken en over een verhuizing na te denken. Camiel van den Poll van bouwbedrijf Kroes en Co staat ze graag te woord. Van de veertien woningen zijn er vijf verkocht. Het loopt geen storm. De bouw zal dan ook in fases uitgevoerd gaan worden.

Bouwplannen Bagijneweide

Toestand
Voor de definitieve plannen op deze avond gepresenteerd worden geeft de nieuwbouw in dit chique stukje van onze wijk de nodige ‘toestand’. In 2011 ligt er een eerste plan dat min of meer weggehoond wordt door omwonenden. “Die appartementen, dat was helemaal niks,” verklaart een belangstellende buurman. Terwijl hij van zijn kopje koffie geniet laat hij ook nog weten dat bij het tweede plan de kopers het laten afweten. Inmiddels is er het derde plan. De gemeente wordt gevraagd de grondprijs aan te passen en nu ontstaat er een politieke ‘toestand’. “Moeten dure herenhuizen als het ware gesubsidieerd worden door de prijzen te verlagen?” vragen sommige partijen zich hardop af.

Nieuwe doelgroep
Van den Poll verwacht niet dat de kopers het dit keer opnieuw zullen laten afweten. “Je kunt niet zeggen dat dit alleen door de verlaging van de grondprijs komt,” verklaart hij. “We richten ons nu op heel een ander segment in de huizenmarkt.” Van den Poll meent dat de gewijzigde plannen en aangepaste prijzen de woningen interessanter maakt voor jonge gezinnen. Eén van de jonge kopers is vanavond aanwezig en laat glunderend de plannen zien aan buurvrouw Claire Bok die op de Brink woont. Zij reageert enthousiast: “Dit aanzicht is veel mooier en past helemaal bij de omgeving.”

Bomen en parkeren
Ondertussen heeft Erik Ekkelenkamp zijn handen vol aan de vragen over bomen en parkeerplaatsen. Omwonenden wijzen op de bouwtekening van de gemeenteambtenaar. “Deze parkeerplaats mag wel daar”, zegt een vrouw terwijl ze dwingend met haar vinder op de kaart tikt. “Ik heb liever een parkeerkaart voor de Turfmarkt, dan kan mijn parkeerplaats ook weg,” voegt een meneer er aan toe. Ekkelenkamp probeert rustig uit te leggen wat de visie van de gemeente is en dat er een werkgroep is waarin omwonenden hun wensen kenbaar kunnen maken. Zijn gehoor lijkt er niet helemaal gerust op en hij voegt er nog maar eens aan toe dat wat hem betreft er veel mogelijk is.

Uitvoering
Omdat de bouw van de nieuwe woningen aan de Rhijnvis Feithlaan over een aantal maanden zal starten (maart, april) zal ook de bestrating en invulling van de openbare ruimte in fases uitgevoerd worden. “Binnenkort worden de woningen tegenover de Philosofenallee opgeleverd en we kunnen met de bestrating niet wachten tot de bouw start,” licht Ekkelenkamp toe. Ook zal er gesnoeid gaan worden om de takken van de bomen niet de huizen in te laten groeien. “Maar bomen zijn heilig,” verklaart de gemeenteambtenaar met nadruk.

Veel van de omwonenden hebben het ook over de bomen in het plangebied en kijken op de schetsen of er niet per ongeluk groen verdwijnt. Eén van de mooiste bomen van Zwolle die letterlijk door ziekte geveld is, wordt binnenkort ook vervangen. Dit gebeurt op nadrukkelijk verzoek van de omwonenden. Ekkelenkamp geeft toe dat het niet handig is een boom te planten wanneer er nog gebouwd gaat worden, maar verzekert dat er voldoenden maatregelen getroffen worden om de boom tijdens de bouw te beschermen. De uitvoering van de bouwplannen gaat een jaar duren.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/01/15/bouwplannen-bagijneweide-definitief-gewijzigd/23769/