Baby’s genieten van bijzonder concert in Hedon

1001 Nacht Babyconcert TnIn de kleine zaal van het Zwolse poppodium vindt het ‘1001 Nacht’-concert voor pasgeborenen plaats. Baby’s en dreumesen variërend in leeftijd van ongeveer drie maanden tot 1½ jaar komen er samen met hun ouders genieten van de muziek.

Muziekpedagoge en zangeres Danielle Snijders en haar muziekgroep beloven een sprookjesachtige sfeer. Het is al even geleden, maar omdat het relevant blijft, krijgt u hierbij alsnog mijn verslag.

Wachtend tot de zaaldeur open gaat, is iedereen verzameld in de hal en is het er nog een drukte vanjewelste met gebabbel en gedoe. Bijna twintig baby’s met hun ouders, waarvan sommigen zelfs van ver buiten Zwolle zijn gekomen, zijn in afwachting van wat gaat komen. Dit babyconcert is voor iedereen iets totaal nieuws en men is een verwachtingsvol gestemd.

1001 Nacht Babyconcert Hedon 2014-12-28-01

Vanaf het allereerste moment dat de zaaldeur open gaat, zingt er een zachte maar heldere stem die je met een welluidende melodie de zaal als het ware inlokt en die je ook meteen zelf tot stilte brengt. Luisterend stapt iedereen voorzichtig naar binnen. De zangeres blijkt eindeloos ‘welkom allemaal’ te zingen en heet iedereen op deze wijze welkom. Heel rustig beweegt ze zich tussen het jonge publiek door.

1001 Nacht Babyconcert Hedon 2014-12-28-06

In de zaal liggen Perzische tapijten op de vloer bezaaid met tientallen kleurige kussentjes en overal zijn kleine lichtjes en enkele grote gekleurde maar zeer gedempte lampen aan. Op het (lage) podium is over de hele breedte van de zaal een zitbank geplaatst. Daarop nemen de vaders plaats veelal met foto- en of videotoestellen in de aanslag.

1001 Nacht Babyconcert Hedon 2014-12-28-13

Moeders vinden met hun kleintjes een plekje ergens op de kussens terwijl Danielle zingt, subtiel begeleid door de voltallige muziekgroep. Daar klinken een contrabas, dwarsfluit, saxofoon, viool, cajon en, naar later blijkt, velerlei percussie-instrumentjes die de musici afwisselen met hun hoofdinstrument. De muzikanten zijn Artez-studenten die op deze wijze een stage volbrengen. Ze verstaan hun vak al. Zij spelen heel goed in op het babyniveau en hebben zelf merkbaar plezier in hun jonge publiek.

Danielle Snijders en muzikanten van het ArtEZ conservatorium

Danielle Snijders en muzikanten van het ArtEZ conservatorium

Het tweede liedje ‘Hoor je de Zee’ wordt begeleid door een Oceandrum die ruis- en stromingsgeluiden maakt. Ook een Hapidrum, noem het een toontrommel, wordt hierin gebruikt. Dit instrument produceert harpachtige geluiden. Tijdens ‘Schuitje Varen’ deinen moeders en kinderen al mee op de muziek en staan de twee grootste peuters geestdriftig te dansen. Het publiek raakt betoverd door de heldere soms bijna hypnotiserende zang en alle kinderen zijn opvallend tevreden. Geboeid luisteren en kijken de kindjes naar wat er gebeurt, verrast en/of blij. Ze lachen, wiebelen wiegen. Ook zingen de baby’s mee; kreten, ‘papapa’ en allerlei verrassende geluidjes mengen zich met de muziek. Een flink aantal toeschouwers is er lekker bij gaan liggen.

1001 Nacht Babyconcert Hedon 2014-12-28-15

Vanaf het vierde lied kan er actief worden meegedaan met instrumentjes die uitgedeeld worden; rijst-eitjes en belletjes. Bij oriëntaals klinkende muziek wappert Danielle zacht met vederlichte, gekleurde doeken. Ook brandt er een soort discolamp die ontelbare lichtvlekjes over het hele gebeuren laat draaien. De baby’s vinden het overduidelijk schitterend en de titel 1001 Nacht wordt daar meer dan waar gemaakt.

Afsluitend mochten we allemaal bellen blazen. Heerlijk. Danielle en orkestje halen nog een keer alles uit de kast. Het wordt een muzikale finale met klankschalen, bekkens en nog ander Kerstachtig geklingel. Ondertussen zweven ontelbare bellen rond die prachtig oplichten in het licht van de draaiende disco-bol.

1001 Nacht Babyconcert Hedon 2014-12-28-19

Het afscheid verloopt ook weer zingend. Er is een kopje thee of koffie voor pappa en mamma en ik weet bijna zeker dat het voltallige publiek zeer tevreden naar huis vertrekt. Echt een groot succes dit gedeeld initiatief van Doomijn, Hedon en Travers. Hopelijk kunnen nog vele baby’s dergelijke concerten in Hedon beleven.

Meer foto’s van Cobie Uiterwijk vindt u in de fotoreportage 1001 Nacht Babyconcert.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/01/16/babys-genieten-van-bijzonder-concert-in-hedon/23797/