Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Brievenbus TnDat niet iedereen te vertrouwen is, merkte een bewoonster van een flat aan de Hogenkampsweg op de eerste dag van dit jaar. ’s Avonds om half zeven werd er bij haar aan deur gebeld. Omdat er niet beneden aan de gemeenschappelijke voordeur werd gebeld, dacht zij dat het een medebewoner was en deed open. Daar stond een Nederlandse man die in foutloos Nederlands een verhaal begon.

Hij vertelde dat hij voor veertig euro getankt had bij Esso aan de Ceintuurbaan en merkte dat hij geen geld had. Hij kon de auto dus niet meenemen en besloot naar de Hogenkampsweg te lopen omdat hij daar nog familie zou hebben wonen, die zou hem vast helpen. Vervolgens belde hij aan bij een willekeurige bewoonster. Hij vertelde dat hij klem zat omdat hij met de auto naar Apeldoorn moest omdat daar een familielid was overleden. De mevrouw vond het zielig voor deze man en gaf hem € 40,00. Even nadat de bezoeker was vertrokken, besefte ze dat ze slachtoffer was geworden van oplichting en diefstal.

Zij heeft aangifte gedaan bij de politie, maar ze wil ook graag het verhaal kwijt aan de Diezerpoorter. De vrouw wil graag iedereen vertellen, hoe makkelijk je bedrogen kunt worden. Ze is haar gevoel van veiligheid wel kwijt geraakt. “Je gaat twijfelen aan jezelf. Hij belde bij mijn voordeur aan, dan denk je in eerste instantie dat er een medebewoner aanbelt. Maar hij heeft zich de toegang tot de flat verschaft door mee te lopen met andere bezoekers. Het is een nare gedachte dat hij even in huis is geweest. Je kunt er dus niet van uitgaan dat iemand die aan je voordeur belt te vertrouwen is. Mensen zijn gewetenloos. Ze hangen een verhaal op, met veel omhaal van woorden, dat min of meer geloofwaardig overkomt. Dat is bedreigend. Het is heel naar dat je vertrouwen in je medemens beschadigd is.”

De politie roept iedereen op die bijvoorbeeld slachtoffer is geworden van diefstal en oplichting dit vooral aan te geven. Vaak is dit niet een eenmalige gebeurtenis en kan de politie beter opsporingswerkzaamheden verrichten. In Zwolle zijn de laatste tijd meer mensen actief die aanbellen en met een zielig verhaal proberen mensen te beroven. Probeer je te bewapenen en wees niet te goedgelovig.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/01/22/een-gewaarschuwd-mens-telt-voor-twee/23884/