Goede opkomst bij ArtEZ

ArtEZ Open dag TnReuring in de Rhijnvis Feithlaan, waar groepen mensen zich in de richting van de lichtblauwe vlaggen begeven. Op 12 februari is het Open Dag bij de ArtEZ kunstacademie in het voormalig Sophia ziekenhuis. Het markante gebouw huisvest al even markante figuren en de aankomend kunstenaars kijken hun ogen uit.

“Er hebben zich 231 mensen aangemeld,” vertelt Betsie Gerritsen, medewerkster van het onderwijsbureau. “Maar dat aantal kun je wel verdrievoudigen,” voegt Jeannette Ekker, directie secretaresse, eraan toe.

Onder de ruim zeshonderd bezoekers bevinden zich inderdaad veel ouders en vrienden van geïnteresseerde nieuwkomers. Er valt zo veel te zien, dat besloten is de aspirant kunstenaars eerst een gerichte keuze te laten maken. Iedereen wordt na binnenkomst naar de kantine geloodst. Daar staan tafels met informatiemateriaal van de verschillende studierichtingen.

Hier vinden de bezoekers ook de juiste mensen die ze met vragen kunnen bestoken en die kunnen uitleggen op welke verdieping en in welke vleugel de gekozen studierichting te vinden is. Heel handig want een aankomend dramastudent is bijvoorbeeld niet erg geïnteresseerd inde mogelijkheden die de metaalwerkplaats biedt.

Alle bezoekers worden na binnenkomst naar de kantine geloodst

Alle bezoekers worden na binnenkomst naar de kantine geloodst

Studenten aan de studierichting interieurarchitectuur maken wel gebruik van deze werkplaats. Alexander, vierdejaars, is met zijn afstudeerproject bezig. Hij maakt een metalen frame voor de wielophanging van zijn auto naar eigen ontwerp. “Deze auto is echt helemaal anders,” legt Alexander uit. “Ik wil dat je de ervaring van vliegen voelt.” In de hal voor de werkplaats staat een proefmodel waarin Alexander laat zien wat hij bedoelt. Hij ligt op zijn buik en door met zijn lichaam te rollen stuurt hij. Met het duwen en trekken aan handels geeft de bestuurder gas, of remt.

Alexander stuurt met zijn lichaam

Alexander stuurt met zijn lichaam

Ondertussen arriveert er een groep bezoekers in de naastgelegen houtwerkplaats. Ook daar zijn de ouderejaars aan het werk en beantwoorden ze geduldig alle vragen. Uiteraard zijn de werkplaatsmedewerkers aanwezig die alles kunnen uitleggen over de apparatuur en werkbanken. De rondleidingen vertrekken ieder half uur vanuit de kantine. Naast rondleidingen over de verschillende afdelingen zijn er ook verschillende voorlichtingsrondes. Je merkt direct wanneer een dergelijk voorlichting is afgelopen, want het is alsof je een blik opentrekt. De gangen in het gebouw ineens goed gevuld met een bewegende massa.

Ook is er een verkeersstroom tussen het hoofdgebouw en het achtergelegen Lab. In het voormalig pathologisch laboratorium van de Isalakliniek, vind je nu de digitale werkplaatsen en de laatste snufjes op het gebied van fotografie en animatie. Er is bijvoorbeeld een professionele geluidsstudio waar studenten films of animaties kunnen inspreken, of van geluid voorzien. Studente Aranka wil wel even een kleine demonstratie geven. Vanuit de opnamecabine beantwoordt ze vragen die via microfoons, knoppen en draadjes bij haar in de studio terecht komen. “Ik vind de opleiding heel interessant, vooral omdat er allemaal te gekke mensen rondlopen,” verklaart ze met haar lippen vlak voor de microfoon. Door de speakers horen de bezoekers aan de andere kant van het glas prima wat ze zegt.

Ondertussen is het buiten gaan schemeren en in de gangen verspreid zich een etenslucht. In een theorielokaal naast de kantine gaan docenten en studenten om beurten een hapje eten. Kantine medewerkster Willy van der Heijden staat met een ietwat verhit gezicht naast de rij bij het buffet. Ze kent iedereen en maakt met velen een babbeltje. “Ik heb voor 250 man warm eten gekookt,” verklaart ze kordaat met haar handen in de zij. Gezien de manier waarop er getafeld wordt, heeft ze dat prima gedaan.

ArtEZ opleidingen die zich presenteren op de open dag aan de Rhijnvis Feithlaan:

Faculteit Art & Design
Animation Design
Comic Design
Graphic Design
Illustration Design
Docent beeldende kunst en vormgeving

Faculteit Architectuur & Interieur
Interieurvormgever AD
Bachelor interieurarchitectuur
Master interieurarchitectuur

Faculteit Theater
Docent theater

Master kunsteducatie
Interfacultair programma docentenopleidingen
Honours programma
Vooropleiding

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/02/14/goede-opkomst-bij-artez/24177/