Romantisch Diezerpoort

???????????????????????????????Het begon met één enkel slotje, maar ondertussen hangen er meerdere liefdesslotjes aan de Spinhuisbrug. De Spinhuisbrug is destijds aangelegd om het gebied De Tanerij en de omgeving van de Diezerpoortgarage beter aan elkaar te koppelen voor voetgangers. Zo kunnen theaterbezoekers voor ‘De Spiegel’ makkelijk vanuit de parkeergarage in onze wijk, de oversteek maken. Maar de sierlijke bogen over de gracht trekken nu dus ook andere bezoekers: Geliefden.

Je bent helemaal weg van elkaar en denkt dat die liefde tussen jullie voor eeuwig is. Wat is er dan mooier een symbool te kiezen voor de twee harten die voor altijd aan elkaar gekoppeld blijven. Een slotje met je beider initialen erin gekrast, dat je vervolgens samen aan een brug bevestigt. Zodra het slotje vastgeketend is wordt de sleutel in de plomp gegooid.  De bezegeling van deze liefde kan alleen verbroken worden met het sleuteltje dat moet worden opgedoken uit de blubber op de bodem van de Zwolse gracht. Verenigd tot het einde der tijden, of het einde van de brug.

???????????????????????????????

Dat laatste gebeurde in Parijs waar een deel van de liefdesbrug, de Pont des Arts, bezweek onder het gewicht van de vele liefdesslotjes. Koelbloedig worden er op meerdere plekken op de wereld onromantische handelingen verricht door gemeenteambtenaren die met grote knipscharen de sloten wegknippen. Allemaal uit angst dat ook hun brug zal bezwijken onder het gewicht van vele liefdesovereenkomsten. Zo’n vaart lijkt het in Diezerpoort niet te lopen.

Waar het gebruik, dat zich inmiddels over de wereldbol verspreid heeft, vandaan komt is niet duidelijk. Wel is bekend dat in de jaren ’80 in de Hongaarse stad Pécs, liefdesslotjes werden opgehangen als vorm van protest.  Onder het communisme was het niet toegestaan om in het openbaar een persoonlijk liefdesverklaring te uiten, vandaar dat de initialen op de sloten ontbraken. Je wilde niet betrapt worden. Ook dat zal op ‘onze’ brug niet zo’n vaart lopen. We nodigen daarom geliefden uit hun verhaal met ons te delen.

Heb je een slot op de brug gehangen, of ben je van plan dat te doen, stuur ons dan een mailtje op redactie@diezerpoort.nl. We zijn best nieuwsgierig hoe romantisch onze wijk is.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/03/04/romantisch-diezerpoort/24335/