Beleving van kinderen centraal bij gezinsdienst VEG

Puntkerkje VEG TnDe Vrije Evangelische Gemeente organiseert op zondagmorgen 15 maart een gezinsdienst die is afgestemd op kinderen van de basisschoolleeftijd. In deze dienst zijn alle onderdelen afgestemd op hun leeftijdsgroep en wordt op allerlei manieren gezocht naar aansluiting bij de beleving van deze kinderen. De dienst wordt gehouden in de Kapel aan de Hogenkampsweg en begint om 10.00 uur.

“In deze dienst is alles zoals altijd en tegelijk is alles anders dan elke week”, aldus Henk van Dam, voorganger van de Vrije Evangelische Gemeente Zwolle.

Er wordt gezongen, gebeden, het Evangelie wordt verkondigd en ontmoeting met elkaar krijgt gestalte. Dat is niet anders dan elke week in een dienst van de VEG gebeurt. Maar in de manier waarop die onderdelen in deze dienst gestalte krijgen, wordt gezocht naar wat past bij de (geloofs)beleving van een kind.

Die koppeling krijgt vooral gestalte doordat elke gezinsdienst wordt voorbereid met één van de gezinnen van de gemeente. De kinderen van dat gezin hebben een groot aandeel in de keuzes die gemaakt worden: zij kiezen een Bijbelgedeelte, dragen suggesties voor liederen aan en bedenken bij het verhaal of het thema andere suggesties. Dat is deze keer ook het geval.

De negenjarige Leonoor Leusink heeft samen met haar moeder meegedacht. Zij hebben een originele visualisering bedacht bij het thema klein of groot. Die visualisering is meteen een meegevertje voor elk kind. Daarnaast doet Leonoor mee in een speciaal onderdeel in het kader van de veertigdagentijd, ze leest uit de Bijbel en doet een dans bij één van de kinderliedjes die gezongen worden.

Henk van Dam, voorganger bij de Vrije Evangelische Gemeente Zwolle

Henk van Dam, voorganger bij de Vrije Evangelische Gemeente Zwolle

Het gegeven dat deze zondag de vierde lijdenszondag is en dat bij de VEG Zwolle deze zondag ook biddag voor gewas en arbeid is, zijn op originele en aansprekende wijze verwerkt in het geheel.

De ervaring leert dat gezinsdiensten voor kinderen aansprekend zijn en voor ouderen evenzeer verrassend en verrijkend. De VEG hoopt dan ook heel veel gasten te begroeten in deze bijzondere gezinsdienst.

De deuren van de Kapel staan vanaf half tien uitnodigend open voor wie maar komen wil. Na afloop is er koffie, thee en voor de kinderen limonade!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/03/08/beleving-van-kinderen-centraal-bij-gezinsdienst-veg/24366/