Zwolle 40|45 expositie met oog op 70 jaar bevrijding

Ingang HCO Zwolle TnZwolle is bevrijd. Om 10.00 uur werd gezegd: “Ze zijn al in Assendorp. Het was ongelooflijk, want we hadden nog geen schot gehoord. Om kwart over één luidden de klokken een kwartier lang. Dat was het officiële teken dat we vrij waren.”

Op 14 april aanstaande is het 70 jaar geleden dat Zwolle werd bevrijd. Tussen 10 mei 1940 en 14 april 1945 woedde de oorlog, ook hier in de stad. Of je nu jong was of oud, Joods of niet-Joods, ieders leven veranderde.

Aan de hand van bijzondere en veelal niet eerder gepubliceerde foto’s uit de archieven van het Historisch Centrum Overijssel en die van de Stichting Collectie Zwolle 1940-1945 wordt het alledaagse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in beeld gebracht.

Ad van Liempt, journalist, auteur en tv-programmamaker opent de expositie. Iedereen is van harte welkom om de opening op dinsdag 31 maart in het Historisch Centrum Overijssel bij te wonen. Het programma begint om 13.30 uur en de verwachte eindtijd is rond 16.00 uur.

Bevrijding Zwolle

De expositie is gratis te bekijken tijdens openingstijden. Kinderen kunnen aan de slag met een opdrachtenboekje, dit boekje is voor één euro verkrijgbaar bij de receptie.

Onderwijs
Voor het onderwijs bieden wij, onder begeleiding van een educatief medewerker, lessen aan. Informatie hierover is aan te vragen via educatie@historischcentrumoverijssel.nl.

FOTOntdekkingen
Onder de noemer ‘FOTOntdekkingen’ brengt het Historisch Centrum Overijssel in eigen huis én op wisselende locaties in de stad unieke historische foto’s van Zwolle in beeld. Foto’s die het verdienen van schatkamer naar toonkamer te worden gehaald.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/03/19/zwolle-4045-expositie-met-oog-op-70-jaar-bevrijding/24502/