NL doet Het Verre Oosten

???????????????????????????????In Stadstuin Het Verre Oosten, achter de flats aan de Pieter Steynstraat, bruist het van leven. De lentekriebels lijken een positief effect te hebben op Diezerpoorters die meedoen met NL Doet. De grootste vrijwilligersactie van Nederland concentreert zich hier op het inrichten, schoonmaken en uitbreiden van de tuin. Dat zijn een heleboel klussen tegelijk. Ryolanda Woudstra, stadstuinvrouw van het eerste uur, is blij met alle hulp: “We willen graag een bank rondom de boom en dat maken die ‘handige Harries’.”

Een tijdje terug heeft iemand een tafelblad uit één van de flats gegooid en de ‘handige Harries’ zagen er vandaag halve ringen uit die om een boom komen. Het is de bedoeling dat er een mini-bibliotheek ondergebracht wordt. Ryolanda ziet het helemaal voor zich, lekker een boek lezen onder de boom. Het enige waar ze een beetje teleurgesteld over is, is de schade door kleine vandalen.

???????????????????????????????

Kinderen uit de buurt willen nog wel eens her en der wat afbreken in plaats van opbouwen. “Ik hoop dat het minder wordt zodra we onze kinder-speelhoek klaar hebben,” verzucht ze. “Gelukkig staan onze spullen tegenwoordig achter slot en grendel,” en ze wijst naar het houten chalet.

Handige Harries

Handige Harries

 

“We konden het gratis ophalen bij de weggeefhoek. Niemand wilde het hebben omdat het chalet gedemonteerd moest worden. Nou, wij wilden dat wel hoor.” De tuinvrouw lacht en lijkt inderdaad niet bang te zijn van een portie werk. Ruwe handen met zwarte aarde onder de nagels wapperen mee tijdens het gesprek. Hoeveel vrijwilligers er zijn? “Even tellen. Zo’n stuk of tien. Goh, dat valt me mee. Er zijn altijd mensen die zeggen dat ze zullen helpen en vervolgens komen ze niet opdagen, maar daar moet je tegen kunnen. Ik kan er tegen,” klinkt het kordaat.

De plantjes hebben bij Ryolanda overwinterd

De plantjes hebben bij Ryolanda overwinterd

Ondertussen is het koffietijd. De vrijwilligers verzamelen zich voor het tuinhuis en Fauché Juliano (Rudi Feitsma) komt ook met zijn gitaar tussen de struiken vandaan. Hij speelt vrolijke muziek en zingt erbij om de stemming erin te houden. Meestal speelt deze muzikant de rumba, maar vandaag heeft hij twee nagels verloren bij werkzaamheden in de tuin. Het repertoire is daarom aangepast, maar zijn muzikale arbeidsvitaminen zijn zonnig van aard. De vrijwilligers genieten van de klanken en hun welverdienden bakkie in de lentezon.

Fauché Juliano

Fauché Juliano

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/03/22/nl-doet-het-verre-oosten/24550/