Rova actie 100-100-100

???????????????????????????????De vuilnisauto’s die bij ons in de wijk het afval verzamelen zijn van de ROVA. Achter de naam ROVA gaat echter veel meer schuil dan het verwerken van ons huisvuil. Zo is dit bedrijf inmiddels  leverancier van grondstoffen en dagelijks opzoek naar duurzame energie. Voorlichting en bewustwording spelen hierbij een belangrijke rol en sinds januari van dit jaar is er de actie 100-100-100. Honderd mensen die honderd dagen proberen honderd procent afvalvrij te leven. Wilma Lagendijk is één van de gelukkigen. Hieronder haar verhaal.

“Het voelt alsof ik een prijs gewonnen heb wanneer ik hoor dat ik mee mag doen met de actie van de ROVA. Ik lees het bericht nog eens goed door en ja, het staat er echt. Ik ben één van de velen die zich hebben aangemeld en die ook daadwerkelijk mee mag doen met het onderzoek. Blijkbaar zijn er ook veel afvallers. Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst begrijp ik dat er gekozen is voor een doorsnede van de bevolking. Dat ik in Diezerpoort woon speelt geen rol, mijn leeftijd wel. Ik hoor bij de vijfenvijftig plussers zonder thuiswonende kinderen. Geen luiers van de allerkleinsten en geen lege pizzadozen van onverzadigbare pubers. Appeltje eitje, dacht ik nog, maar dat viel vies tegen.

Het afvalvrij leven betekent in de praktijk, restafvalvrij leven, want alleen het restafval moet op ‘nul’ blijven. De andere afvalstromen, papier, plastic en groen, moeten verminderen, maar hoeven niet naar ‘nul’ terug gebracht te worden. Door goed te scheiden kom ik dus al een heel eind, maar dat is niet genoeg. Er blijven altijd dingen over die niet in het groen, het plastic of het papier gedumpt kunnen worden. Zoals bijvoorbeeld kaaskorstjes. Daar zit een plastic laagje op, dus ze kunnen niet in de groene container, maar het is te weinig plastic voor de oranje bak. Watjes blijven ook over, net als sigarettenpeuken. Kruidenmix zakjes met een ‘zilveren’ binnenkant zijn eveneens restafval. Het wordt nog een hele uitdaging.

???????????????????????????????

Oogst van twee weken

Ik begin met het halen van een nee-ja sticker voor mijn brievenbus. Hierdoor vermindert mijn papierstroom zeker met de helft. Mijn kranten abonnement verander ik in een digitaal abonnement in combinatie met een papieren krant op de zaterdag. Dat scheelt vijf kranten in de week en is nog goedkoper ook. Net als het stoppen met roken. Ik zie steeds meer positieve neveneffecten, maar moet nog wel mijn man zien te overtuigen.

Een klein beetje restfval

Een klein beetje restafval

Inmiddels zijn we halverwege de onderzoeksperiode. Dinsdag worden de vuilniszakken van de afgelopen twee weken opgehaald. In het vrachtwagentje van de Rova worden de zakken gewogen en de resultaten genoteerd. Die moeten lager zijn dan de eerste meting die aan het eind van het vorig jaar gedaan is. Ik weet het zeker. De meeste ‘winst’ haal ik uit het boodschappen doen. Geen wekelijkse boodschappen, maar dagelijkse. Ik probeer alleen dat te kopen wat ik echt nodig heb en bij alles let ik op de verpakking. Geen fruit in een netje, maar ‘los’ fruit. Geen kant en klare kruidenmixen maar verse kruiden van de Toko. Geen bakjes van polystyreen onder de kiwi’s of het vlees, maar ‘gewoon’ plastic. En ga zo maar door.

Meten is weten

Meten is weten

Ik maak wel eerst mijn oude voorraad op en helaas zijn er ook tegenvallers. Een ongelukje in de keuken en er sneuvelt servies en glaswerk. De scherven moeten bij het restafval. Scherven brengen niet altijd geluk. Pleisters horen ook bij het restafval. De honderd procent afvalvrij ga ik dus niet halen. Toch ben ik dik tevreden. Ik weet nu precies welk afval waar naartoe moet en koop heel bewust mijn eten. Dat levert niet alleen een milieu besparing op, maar is ook nog eens heel goed mijn portemonnee. Een win-win-win actie.”

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/03/26/rova-actie-100-100-100/24596/