Zwolle Ontmoet in Dieze-West

Zwolle ontmoet tnBij de ingang van de Creatieve Coöperatie staat een mevrouw die zachtjes vraagt voor welke bijeenkomst de bezoeker komt. Naast Zwolle Ontmoet organiseert zorgverlener Frion vanavond ook een bijeenkomst en voor je het weet zit je bij de ‘verkeerde club’. Dankzij de dame aan de deur komt iedereen op de juiste plek. Zwolle Ontmoet komt samen in de kantine, in restaurant Cook&Zopie om precies te zijn.

Het ontvangst is warm. Het vrolijk gekleurde interieur versterkt de hartelijkheid. Er worden handen geschud en het klinkt “welkom, welkom, welkom”. Op de tafels staan etagères met lekkere dingetjes en zodra iemand binnen is volgt direct de vraag: “Wil je iets drinken, een kopje koffie, een kopje thee?” Alsof je bij vrienden op visite komt en dat is nou net de bedoeling.

Er zijn vanavond veertien mensen aanwezig, waarvan een aantal vorig jaar ook meededen met de activiteiten van Zwolle Ontmoet. Geen grote opkomst, maar volgens Mariska, één van de initiatiefneemsters, meer dan men verwacht had. Naast Mariska hebben Vincent en Micha een actieve rol. Micha zet de bezoekers aan het werk. Met zijn brede glimlach en enthousiast wapperende armen, weet hij de dames (zwaar in de meerderheid) en heren te motiveren voor een brainstormsessie. “Vorige keren werd vooral vanuit organisaties gewerkt, maar het moet meer een verbinding van mens tot mens zijn. Ik sta hier als de mens Micha en ga zo het gesprek in. Ik hoop dat jullie dat ook willen.”

???????????????????????????????

Er wordt driftig geknikt en instemmend gemompeld. In drie groepen wordt er vervolgens aan thema’s gewerkt. Eén van die thema’s is de vraag ‘Waar is behoefte aan?’. Na de brainstormronde blijken er zoveel wensen als mensen te zijn, maar de meest genoemde behoefte is een plek waar men elkaar kan ontmoeten. Vanuit die plek moeten dan toekomstige activiteiten worden georganiseerd. Wanneer men over de randvoorwaarden van zo’n plek praat komt een organisatiestructuur ter sprake, evenals de financiën, maar de nadruk ligt toch vooral op de ontmoeting.

???????????????????????????????

Van alle inwoners in Nederland zou tussen de dertig en veertig procent zich wel eens eenzaam voelen. Dat gevoel speelt beslist niet alleen bij ouderen, maar komt in alle leeftijden voor. Dat heeft verschillende oorzaken. Zo kan iemand bijvoorbeeld bij het verliezen van een baan ook zijn, of haar netwerk verliezen. Een sociaal netwerk kan ook wel eens stoffig worden, of uitgedund raken en dan zoekt iemand ‘nieuw bloed’. Maar waar en hoe verbind je je aan nieuwe mensen? Bij Zwolle Ontmoet, want dat wil een platform zijn voor mensen die hun sociale netwerk willen verbreden.

Uit de groep van vanavond melden zich spontaan een achttal ‘koplopers’. Zij gaan verder met de ideeën van deze avond en willen beginnen met het organiseren van een eerste ontmoeting. Een ontmoeting bedoeld voor de dertig tot veertig procent Zwollenaren die op zoek zijn naar elkaar en naar anderen. Micha voelt zich zo geïnspireerd dat hij staat te popelen een activiteit te starten. “Ik wil graag een middag organiseren voor vaders met kleine kinderen, om met hun over opvoeden te praten.” Mocht u geïnteresseerd zijn in een gezellige middag met vaders, of een andere activiteit, dan kunt u mailen naar info@zwolleontmoet.nl

Brainstormen

Brainstormen

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/03/29/zwolle-ontmoet-in-dieze-west/24640/