Buurtinitiatief gaat naar buiten

Buurtinitiatief tnNu zitten ze er nog ‘warmpjes’ bij. Behalve dat de kachel snort, doet het houten meubilair, het uitgestalde keramiek en de vele planten heel warm en huiselijk aan. Toch willen de dames van het Buurtinitiatief Dieze- Oost heel graag met hun activiteiten naar buiten. Naar het Simon van Slingelandtplein om precies te zijn. Anneke de Boer ‘verklapt’: “Op 24 april organiseren we als afsluiting van ons binnen gebeuren een creatieve duurzame markt. Daarna gaan we verder op het plein.”

Vanaf 20 februari zijn de initiatiefneemsters Anneke en Vanessa, iedere vrijdagmiddag actief in de ‘huiskamer’ aan Zerboltstraat 63A. Ze organiseren verschillende activiteiten voor elke buurtbewoner die daar zin in heeft. Ze bedenken zelf een afwisselend programma, maar deelnemers kunnen ook zelf aangeven waar hun belangstelling naar uitgaat. “We zoeken ook aansluiting bij bestaande activiteiten,” voegt Anneke hier aan toe. “Zo is er iemand in onze wijk actief bij Lets Zwolle en die heeft bij ons een workshop ‘Pimp je kleding’ gegeven. Vorige week werkten we mee met de actie NL doet in stadstuin ‘Het Verre-Oosten’. Ook werken we samen met Dieze Dans En Doen.”

Harry 'fiets' komt ook een kijkje nemen

Harry ‘fiets’ komt ook een kijkje nemen

Veel van de deelnemers aan het Buurtinitiatief komen van de Buurttafel. De Buurttafel is daarom opgegaan in het Buurtinitiatief. Hierdoor is er een eind gekomen aan de bijeenkomsten op de dinsdag in het SWZ-kantoor aan de Pieter Steynstraat. “Maar Eric van der kolk, wijkconsulent van SWZ, ondersteunt ons nog steeds hoor,” legt Anneke snel uit. “Wanneer we straks op het Simon van Slingelandtplein zitten, mogen we daar nog koffie zetten.”

Vanessa heeft heel veel zin om naar buiten te gaan. “Ik denk dat er dan nog meer mensen mee zullen gaan doen. We zijn nog op zoek naar iemand die activiteiten voor kinderen wil organiseren. Zelf lijkt het me hartstikke leuk om een theatergroep voor kinderen op te zetten. En we hebben nog plannen voor het maken van een poppenkast en poppen waar we dan zelf voorstellingen mee kunnen geven.” De dames zien het helemaal zitten om met buurtbewoners aan de slag te gaan op het plein, maar ze geven wel toe dat ze dan erg afhankelijk worden van het weer.

De initiatiefneemsters Vanessa en Anneke

De initiatiefneemsters Vanessa en Anneke

Niet meer samen ‘hangen’ maar samen dingen doen, is het motto. De initiatiefneemsters worstelen nog een beetje met het tijdstip. Op vrijdagmiddag hebben ze zelf wel tijd, maar veel buurtbewoners  zijn aan het werk. Misschien dat er ook eens op een avond bijeenkomsten gepland gaan worden. “Maar we blijven kleinschalig,” klinkt het gedecideerd.

Hoewel het buurtinitiatief de toevoeging  Dieze-Oost kent, zijn bewoners uit andere buurten in de Diezerpoort ook van harte welkom. Deelname is één euro en meedoen aan de activiteit is niet verplicht. Je kunt ook komen voor een praatje en een ‘bakkie’ met buurtbewoners. In de agenda op de website wordt aangekondigd welke activiteit georganiseerd wordt. Volgende week wordt er (opnieuw) met fimo klei gewerkt en ligt de nadruk op het maken van sierraden. Al het materiaal, inclusief oven, is aanwezig.

Werkstukjes van klei worden afgebakken

Werkstukjes van klei worden afgebakken

Vanessa maakt platte plakjes klei dankzij de pastamolen

Vanessa maakt platte plakjes klei dankzij de pastamolen

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/03/30/buurtinitiatief-gaat-naar-buiten/24659/