Nieuwe lampen geroofd

???????????????????????????????Al jaren zet buurtvereniging De BolleBieste zich in voor verbeteren van de veiligheid in de donkere achterpaden. Aan die lange smeekbede kwam een aantal weken geleden een eind. Maar liefst negentien nieuwe buitenlampen zijn aan de vereniging beschikbaar gesteld en enkele bestuursleden hebben ze hoogst persoonlijk op de donkerste plekken in de gangetjes opgehangen. Twee uur na de installatie kreeg penningmeester Herman van der Ploeg een telefoontje van één van de bewoners: “Je hebt toch een lamp bij mij achter opgehangen? Nou, die is nu al weg.”

Binnen een week zijn er drie exemplaren gejat. “Ik kan er met mijn volle verstand niet bij,” klinkt het verontwaardigd uit de mond van de penningmeester. “De dieven weten niet dat we die lampen ophangen, omdat bewoners de donkere gangetjes als onveilig ervaren. Vooral bij de poortjes. We hadden het eindelijk voor mekaar en dan gebeurt dit.”

Herman van der Ploeg wijst naar het achtergebleven haakje

Herman van der Ploeg wijst naar het achtergebleven haakje

Vroeger hadden de bewoners in de Bollebieste geen schuttingen om hun tuin staan en werden de heggen laag gehouden. Het licht uit de woonhuizen scheen daardoor automatisch op de achterpaden. Maar de tijden zijn veranderd. Veel tuinen zijn dichtgetimmerd met hoge schuttingen en de achterpaden zijn daardoor erg donker geworden. Een aantal jaren geleden heeft het bestuur van buurtvereniging De BolleBieste een rondgang door de buurt gemaakt in gezelschap van wijkbeheerder Ben Scherluit.  Ze wijzen hem de donkerste plekken aan. Ook Scherluit is van mening dat de donkere gangen en paden het gevoel van onveiligheid versterken en er wordt contact gelegd met de woningcorporaties.

Het dicht 'timmeren' van de tuin resulteert in donkere achterpaden

Het dicht ‘timmeren’ van de tuin resulteert in donkere achterpaden

Een paar jaar later, wanneer het geduld van voorzitter Jan Koridon op is, blijken de corporaties al maanden geleden negentien lampen aangeschaft te hebben voor de Bollebieste. Er waren alleen geen duidelijke afspraken gemaakt wie de lampen zou moeten monteren. De lampen liggen geduldig te wachten onder een laagje stof en de bestuursleden van de buurtvereniging weten niet hoe snel ze de lampen moeten ophalen. “We doen het zelf wel,” klinkt het ferm.

De lampen kunnen niet hoger gehangen worden, want dan schijnen ze niet in het pad

De lampen kunnen niet hoger gehangen worden, want dan schijnen ze niet in het pad

Drie bestuursleden zijn er een dag druk mee, maar dan hangen ze toch eindelijk. Boven op de lamp zit een zonnecel en onder een sensor. De lamp gaat branden zodra er iemand in de buurt komt en niks geen gedoe met elektriciteitsdraden. Om te zorgen dat de lampen niet zomaar weggehaald kunnen worden, zit de lamp in een soort van kastje met een slot. De sleutel ligt bij het bestuur. Dat blijkt nu geen voldoende beveiliging. “Ze zijn allemachtig prachtig,” verklaart Herman van der Ploeg tevreden. “Helaas zijn ze TE mooi,” voegt hij er zuur aan toe.

Het slotje dat diefstal moet voorkomen

Het slotje dat diefstal moet voorkomen

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/04/02/nieuwe-lampen-geroofd/24772/