Restanten van ijzergieterij Wispelweij

Naambord Bagijnesingel TnOp het Noordereiland in Zwolle was tussen 1851 en 1961 de Zwolsche IJzergieterij en Machinefabriek ‘De Nijverheid’ voorheen firma G.J. Wispelweij en Compagnie gevestigd. Het Stedelijk Museum Zwolle wijdt er tot 12 april 2015 een tentoonstelling aan.

Zijn er in Diezerpoort nog voorwerpen te bezichtigen die door Wispelweij zijn gemaakt? Marcel Overbeek (ook een Diezerpoorter) meldt daarover het volgende:

Op de plaats waar het Almelose Kanaal aansluit op de stadsgracht lag vanaf 1875 een ijzeren ophaalbrug. Omdat door het toenemend wegverkeer de capaciteit van deze brug niet meer voldoende was, werd in 1907 de oude brug vervangen door een ijzeren draaibrug. De huidige draaibrug, met het naastgelegen houten brugwachtershuisje, werd gebouwd naar een ontwerp van stadsarchitect Lourens Krook. De kosten bedroegen 21.500 gulden.

Schoenkuipenbrug in de winter van 2009

De Schoenkuipenbrug in de winter van 2009

Schoenkuipenbrug
De ijzerconstructie van de brug en de vier gietijzeren lantarens op de hoeken van de brug werden geleverd door Wispelweij. De draaibrug kon met een handel handmatig worden opengedraaid, waarna het brugdeel via een tandrad in beweging werd gezet. De brug is al jaren vastgezet en afgesloten voor autoverkeer, zodat grote schepen niet meer kunnen passeren. De vier fraaie lantarens op de hoeken van de brug zijn helaas verdwenen, maar onlangs zijn er nieuwe exemplaren teruggeplaatst. In het talud naast de brug staan ronde veemarktpalen, die waarschijnlijk ook door Wispelweij zijn gemaakt.

Lantaarnpalen Wispelweij

Verder is er nog te zien:
Woonhuis Rhijvis Feithlaan 3
Dit huis heeft bij de entree een dubbel traprooster met ruitmotief.

Woonhuis Rhijvis Feithlaan 15-21
Een traprooster met ruitmotief uit 1880. Verder zijn er verschillende ventilatieroosters in de muur aanwezig.

Villa Molenzicht aan de Vechtstraat
Voor dit huis, gebouwd in 1877 voor een wijnhandelaar en nu in gebruik als kantoor voor Openbaar Belang, staat een gietijzeren hekwerk met achthoekige zuilen bij de ingang. Aan de rechterzijde van het huis is een gietijzeren serre aangebouwd, met zuilen en sierhekken.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/04/05/restanten-van-ijzergieterij-wispelweij/24816/

1 reactie

  1. Via Jeanine otten op twitter kwam ik er achter dat er tot 12 April Wispelweij “spul” is in het stedelijk museum.
    Wij komen dus deze week nog naar Zwolle.

Reacties zijn uitgeschakeld.