Renovatie geeft genoeg stof om op terug te blikken

Renovatie Sumatrastraat TnDe afgelopen jaren is er een flink aantal renovatieprojecten gerealiseerd in verschillende buurten binnen de wijk Diezerpoort. Onze redactie heeft voor de laatste wijkkrant een aantal gesprekken gevoerd voor een eerste evaluatie met de titel ‘Renovatiechaos in wijk achter de rug, genoeg stof om op terug te blikken’. Wilt u uw ervaringen delen, stuur dan een mailtje naar redactie@diezerpoorter.nl.

Niets dan lof en tevredenheid in de Wilgenstraat. Twee jaar geleden is SWZ hier begonnen met de renovatie en dat is bewoonster Amrit goed bevallen: “Mijn woongenot binnen is enorm toegenomen en het hele huis is netjes op orde.”

“Douche, wc, keuken zijn fantastisch opgeknapt. We hebben nu dubbele ramen, nieuwe deurkrukken, nieuwe voordeuren. Alle dakpannen zijn vervangen, evenals de dakgoten. Ik heb een nieuwe dakkapel en verder volledige isolatie van boven naar beneden. “Het huis voelt als een warme deken om me heen”, aldus Amrit.

Zeer enthousiast wordt ze van de onlangs doorgevoerde renovatie door deltaWonen bij haar ‘achterburen’ en verderop in de straat. Dat is een vergaande renovatie geweest waarbij ook de buitenmuren en het dak hernieuwd zijn. “En dat is zo mooi gedaan, het is net alsof je nu in de andere straat woont. Mijn uitzicht is 100% verbeterd. Het is echt geweldig. Ook de huizen waar oranjerode pannen verticaal op de voor- en zijgevels zijn geplaatst, vind ik prachtig. Ze geven een heel nieuw aanzien in de straat.”

Beukenstraat met verticale pannen

De Beukenstraat met verticale pannen

Verticale pannen
Uiteraard is het altijd een kwestie van smaak. Iemand vindt die verticale pannen helemaal niet mooi, maar overwegend zijn er positieve reacties in de straat over de vernieuwing. In de Kastanje-, Wilgen-, Beuken-, Iepen- en Dennenstraat werden door deltaWonen dergelijke woningen en bloc opgeknapt en het lijkt nu net nieuwbouw. Het aanzien van de hele buurt is daardoor ineens een stuk moderner en frisser. Dat SWZ in een aantal straten ook daken geheel heeft vernieuwd, werkt daar zeer aan mee.

Kastanjestraat
Hoe de deltaWoningen van binnen bevallen vertelt Laura ten Brinke. Zij woont met man en dochter aan het stukje Kastanjestraat bij speelplek de Groene Bieste. Ook zij is zeer te spreken over het resultaat van de renovatie. Bij haar is het woongenot enorm verbeterd. Ze heeft veel ruimte gewonnen omdat de keuken nu in de voormalige berging is geplaatst en het huis is overduidelijk geweldig geïsoleerd vergeleken bij de voormalige situatie. Daar kwamen helaas ook meteen massaal kouwelijke muizen op af. Ze is daarom wel flink met gif gaan strooien, want ze kon er niet meer van slapen. Nu is alles in orde.

Ingepakt stukje Kastanjestraat bij de Groene Bieste

Ingepakt stukje Kastanjestraat bij de Groene Bieste

Veel stress
Echter, zo’n drie maanden durend totaal renovatieproces is heel erg intens en zwaar. Alle buren lijden onder de renovatiestress. Soms is er zelfs paniek en onzekerheid of flinke benauwdheid door stof. Wendy Geertsma, voorlichter van deltaWonen, zegt dat de medewerkers van de woningcorporatie zich terdege bewust zijn van de enorme impact die de renovatie op bewoners heeft. deltaWonen hecht daarom aan goede afspraken en goed contact met de bewoners voor en tijdens zo’n periode. Mensen die een medische indicatie hebben worden in de gelegenheid gesteld om gedurende de renovatie elders te verblijven. Ook dan treedt stress op, dat is nu eenmaal onontkoombaar, maar tijdelijk verhuizen kan wel goed helpen om stress hanteerbaar te maken.

Materiaalopslag bij de Groene Bieste aan de Kastanjestraat

Materiaalopslag bij de Groene Bieste aan de Kastanjestraat

Verblijf elders
Laura ten Brinke is met haar dochter het grootste deel van de tijd op camping Agnietenberg geweest omdat Lindsay vanwege longproblemen niet in het stof kan verblijven. Ze is de enige uit haar rijtje die dit vergoed heeft gekregen. De meeste mensen – ook diegenen die niet zo sterk zijn – kiezen ervoor om al die tijd, dat hun huis compleet op de kop staat, er toch te blijven wonen. Dat viel sommigen uiteindelijk zo zwaar dat ze alsnog vertrokken, meestal naar familie.

Laura vertelt dit om buurtgenoten en anderen te waarschuwen hoe heftig het is om maanden in zo’n renovatie te zitten en dat je dat makkelijk kan onderschatten. Daar moet je heel goed op voorbereid zijn. “Zelfs drie maanden niet thuis zijn is heel lastig.” Gelukkig is het allemaal prachtig geworden en daar geniet ze enorm van. Voor haar maakt dat alle gedoe weer goed. Bovendien wil ze heel bewust geen aandacht meer schenken aan de moeizame kanten van deze verbouwperiode. “Ik heb dat losgelaten.”

Beukenstraat
In het hart van de Beukenstraat wil een bewoonster liever niet meer aan de renovatie denken. Zij heeft zelf twee jaar geleden al een beperkte renovatie meegemaakt door deltaWonen. Dat heeft haar toen wat complicaties opgeleverd. “Gelukkig is het wel mooi geworden.” Over het proces is ze niet helemaal tevreden. “De communicatie en planning verliepen niet altijd even vlot.” De onzekerheid en onduidelijkheid evenals het wachten vond ze erg vermoeiend. Bij de laatste SWZ-renovatie ondervond ze extreem veel last van alle transporten en bijkomend werk op de straat voor haar woning; bijna vijf maanden lang geluidsoverlast. Ze wil er liever niet aan herinnerd worden.

Renovatie Bollebieste in de Beukenstraat

Renovatie Bollebieste in de Beukenstraat

Intense bedrijvigheid fijn en lastig tegelijk
Bouwlieden starten elke ochtend bij het krieken van de dag en werken tot vaak laat in de donkere wintermiddag. Ze sjouwen handig met kruiwagens heen en weer en met gereedschap of zomaar van A naar B. Ze slopen, breken, timmeren, laden, lossen, schilderen, schreeuwen naar elkaar over het lawaai van al het andere heen. En eindeloze aantallen auto’s, busjes en ook zeer zware transporten rijden en denderen maandenlang door de straat. Maar het kan ook niet anders. Zulke grootschalige en vergaande opknapbeurten vereisen veel materiaal, aanvoer en afvoer. Alles heeft zijn prijs.

Dit is inderdaad de keerzijde van het verhaal. Zeker in het hart van de Beukenstraat, waar alle bouwketen en opslag staan en waar heel veel containerverkeer plaatsvindt. Ook woont daar een deel van de bewoners die helemaal niet meedelen in de renovatievreugde omdat ze onder een andere verhuurder vallen of omdat ze zelf huiseigenaar zijn. Hen blijft alleen de overlast.

Dakwerkzaamheden op de hoek van Kastanje- en Beukenstraat

Dakwerkzaamheden op de hoek van Kastanje- en Beukenstraat

Rust
Inmiddels is de rust weer helemaal teruggekeerd. Vernielde grasveldjes zijn weer ingezaaid, je hoort de vogeltjes alom zingen. De bolletjes steken de kop alweer op. En als er nu een zware wagen aankomt, is het de vuilniswagen.

Kastanjestraat
Tussen Josephplein en Beukenstraat werkt woningbedrijf SWZ drie maanden samen met aannemer Mateboer. Doelstelling is het energielabel en het woongenot van de bewoners te optimaliseren. Deze doelen gaan hand in hand.

Woonplezier
Annemieke woont al jaren op nummer 22. Als ze begin 2014 hoort dat de straat onder handen genomen gaat worden is ze blij. Haar huis tocht en is moeilijk warm te houden. WC en douche zijn sterk verouderd. Tegels laten los of zijn beschadigd. Er is her en der houtrot en de verf bladdert. Hoog tijd voor een grote beurt.

Klankbordgroep
Annemiek meldt zich aan voor de klankbordgroep. De leden in die groep kunnen samen met SWZ en Mateboer het hele proces gaan volgen en daar waar nodig de werkwijze bijsturen. Ze heeft het meewerken in deze groep als heel prettig ervaren. De aannemer nam alle klachten en suggesties heel serieus en deed er direct wat mee. Er werd bovendien netjes gewerkt. Annemiek had zelf wel het geluk dat de werklieden niet door haar woonkamer hoefden te lopen om het werk te kunnen doen. Mensen waarbij dat wel nodig was, hadden veel meer stof en onrust in huis. Voor sommigen best moeilijk.

Goed resultaat
Over het algemeen is deze ingrijpende renovatie waarbij het hele dak en de voordeuren zijn vervangen, de muren zijn geïsoleerd, het complete buitenschilderwerk is gedaan en in huis badkamer en toilet geheel zijn vernieuwd, heel voorspoedig verlopen. Ze merkt nu al het grote verschil in de warmtehuishouding. Het wordt veel sneller warm in huis en het blijft behaaglijk zonder dat je stookt. Ook ziet de straat er zoveel frisser en verzorgder uit. Annemiek is enorm blij met het resultaat.

Klachten in de Dennenstraat
De renovatie in de Dennenstraat duurde het langst. Deze woningen zijn net als bij de Groene Bieste van top tot teen aangepakt. Een bewoners vindt dat het nog al slordig is gebeurd en wijt dat aan het feit dat het voor de kerst af moest. “Ondanks de nieuwe luchtcirculatie en de isolatie blijft het nog steeds tochten.” Andere bewoners bevestigen dit. Er is een brief gekomen van deltaWonen met de vraag mankementen te melden. Deze bewoners hadden geen zin om dit in te vullen en hebben zelf de kitspuit gepakt om de tochtgaten te dichten.

Men is wel tevreden over het uiterlijk van de woningen en bijvoorbeeld de badkamer. Maar honderd procent tevreden is men dus niet. En men heeft ook geen idee of er nu echt energie zal worden bespaard. Daarvoor komt deze evaluatie te vroeg.

Het Noorden
Conservatoriumstudenten, Nick Feenstra en Daan Slager, delen een duplexwoning aan de Ruysdaelstraat in Het Noorden. Tijdens de renovatie logeerden ze bij hun vriendinnen, maar ze zijn blij dat ze nu weer in hun eigen huisje wonen.

Nick Feenstra en Daan Slager voor hun woning aan de Ruysdaelstraat

Nick Feenstra en Daan Slager voor hun woning aan de Ruysdaelstraat

Het is er veel ruimer. De renovatie geven ze een voldoende, een zeven. Daan: “Het is dankzij de isolatie goed warm binnen, maar het werk is wel een beetje afgeraffeld.” Nick deelt de mening van Daan. “Onze douche is echt veel beter. We hebben een lekker schone badkamer met leuke tegels, maar de wasbak is nu al verstopt en het knopje van de ventilatie is ook al stuk.” Met een grote grijns komt de toevoeging: “Een schilder die met groene verf heeft gewerkt heeft blijkbaar het kozijn van onze badkamer beetgepakt. Daar staat nu een groene hand op. Echt bizar.”

Tijdens de werkzaamheden is de trap afgedekt geweest met plastic. Toen het plastic na de renovatie verwijderd werd, heeft het plakband de verf meegenomen. Het ziet er niet netjes uit. “Er zullen vast wel ontevreden mensen zijn,” verklaart Daan, “maar wij zijn makkelijk. Ik ben tevreden dat het lekker warm is.” En daar laten de beide heren het bij. Zelf zijn ze net afgestudeerd met een acht en een acht en een half. Blijkbaar is hun werk minder afgeraffeld dan dat van deltaWonen.

Sumatrastraat, Madurastraat en Billitonstraat
Aannemersbedrijf Heldoorn B.V. voert in opdracht van Woningcorporatie SWZ de renovatie uit in het oude gedeelte van de Indische Buurt. Sleutelwoorden voor deze grote klus zijn asbestsanering en energiebesparing. Alle woningen in de Sumatra-, Madura- en Billitonstraat worden gestript, zelfs het hele dak gaat er af. De huizen krijgen een compleet nieuwe look met opslaande ramen en deuren in plaats van de aluminium schuifkozijnen. De Indische Buurt ziet er met de nieuwe voor- en achtergevels totaal anders uit.

De werkzaamheden starten aan de even zijde van de Sumatrastraat, waar ze meteen de eerste fout zichtbaar wordt. De dakplaten kloppen niet, waardoor de bewoners van ongeveer zeven huizen ongeveer een maand ‘dakloos’ zijn. Zij krijgen wel een compensatie voor het overschrijden van de renovatietermijn.

Stremming in de Sumatrastraat

Stremming in de smalle Sumatrastraat

De renovatie gaat onverminderd voort, met grote gevolgen voor de buurt. De smalle straten zijn maanden lang gestremd door enorme kranen, grote vrachtwagens en werkbusjes van aannemers of onderaannemers. Kinderen kunnen niet veilig spelen op straat en bewoners hebben last van parkeerproblemen. Als je in het wijkcentrum aan de Vlasakkers zit komt er altijd wel iemand binnen met de vraag of er een auto verplaatst kan worden, want er moet weer een grote bouwmachine langs. Er is irritatie omdat bouwvakkers met vuile schoen binnenlopen. Op veel deuren hing dan ook een briefje met de boodschap ‘schoenen uit’.

Er zijn ook genoeg positieve geluiden over het renovatieproces, zowel uit de klankbordgroep als van bewoners zelf. Het gaf een zekere gezelligheid en allerlei nieuwe inzichten over de bouw. Er was zelfs een buurvrouw die blij was met al die kerels over de vloer. “Eindelijk weer eens een man in huis.”

SWZ Renovatie in de Madurastraat

SWZ Renovatie in de Madurastraat

Via de Madurastraat komt de renovatietrein aan in de Billitonstraat. Hier maken de werklieden kennis met de gastvrijheid van Stien Sluiter. Zij maakt broodjes, soep of snacks voor de bouwvakkers en biedt dagelijks een uurtje gezelligheid tijdens de werkzaamheden in de kou. Stien woont al vijftig jaar in de straat en vindt het fijn dat de nostalgische huisjes worden opgeknapt. Ze is zeer tevreden over het resultaat en erg blij met de enorme bos bloemen die zij kreeg voor haar warme ontvangst.

Doortje de Jonge woont met twee kinderen in één van de huizen die als laatst aan de beurt zijn. Zij is vol lof over de renovatie: “Ik heb weinig last ondervonden en volgens mij hebben ze netjes alles opgeleverd. Zelfs mijn naambordje hebben de bouwvakkers voor me opgehangen.

Mariana, Doortje en Danisha voor hun ‘nieuwe huis’ aan de Billitonstraat

Mariana, Doortje en Danisha voor hun ‘nieuwe huis’ aan de Billitonstraat

Ik ben dik tevreden, want het is een stuk behaaglijker in huis. Bovendien zijn er extra opritjes bij de voor en achterdeur gemaakt zodat ik makkelijker met mijn scootmobiel het huis in kan. Er was maar één vervelend moment en dat was toen de werklui een uitbrander kregen van de aannemer. Ze hadden de troep niet opgeruimd aan het eind van de werkdag, maar ik had zelf gezegd dat ze het konden laten liggen. Ik heb smetvrees en ruim dus liever zelf alles op, maar ik had er niet bij nagedacht dat de baas kwam controleren. Ik voel me dus wel een beetje schuldig naar die werklui toe.”

Op het speelpleintje na is de Sumatrastraat klaar

Op het speelpleintje na is de Sumatrastraat klaar

De renovatie is zoals gepland voor de kerstdagen afgerond en het oude deel van de Indische Buurt ziet er prachtig uit naar deze make over. “Het heeft wel iets weg van Volendam”, wordt hier in de buurt gezegd.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/04/06/renovatie-geeft-genoeg-stof-om-op-terug-te-blikken/24821/