Volle bak veiling Hebbus

Hebbus tnGeen kwartjes en dubbeltjes werk, maar dit keer harde euro’s. Tijdens de veiling op tweede Paasdag in kringloopwinkel Hebbus, schieten de prijzen omhoog en omlaag met hele euro’s. Wie denkt het onderste uit de kan te kunnen halen krijgt het lid op de neus. “Vier euro, eenmaal, andermaal. Niemand?” Veilingmeester Rolf laat slechts enkele seconden stilte vallen na deze vraag. “Dan nemen we het terug,” klinkt het gedecideerd.

Tussen de artikelen van de kringloopwinkel aan de Meppelerstraatweg is ruimte vrijgemaakt voor publiek. Lange rijen stoelen die tot de laatste plaats zijn bezet. De organisatie kan tevreden zijn, want zelfs in de gangpaden en op het tweedehands meubilair zoeken de laatkomers een plekje. Zo tussen de zestig en tachtig klanten bezoeken de winkel. Waaronder een aantal spontane bezoekers. Mevrouw Kooiman is één van die bezoekers die spontaan meebiedt. “Heeft u geen nummer?” klinkt het even later. “Komt u maar naar voren, dan regelen we dat. Niet veel later staat ze al weer enthousiast mee te bieden en zwaait met haar nummer naar de veilingmeester.

Hebbus publiek

Hoewel het geregeld klinkt van “Die nemen we terug”, wil het bieden af en toe ook behoorlijk oplopen en heen en weer slingeren. Zo wordt een verzameling puntensluipers tot zeventien euro’s opgezweept. “Eenmaal, tweemaal, voor die mevrouw achterin,” roept de veilingmeester. De dame achterin glimt van plezier dat ze de eigenaresse van een rode retropoef met naaidoos is geworden. Slechts vier euro en er zit zelfs nog een schaartje in één van de vakjes. De aanvang bedragen zijn over het algemeen laag, tot er een Jezusbeeld aangeboden wordt: “Vijfentwintig euro!” Er valt een stilte. “Nou, voor drieëntwintig euro dan, maar lager ga ik niet,” klinkt het streng. Er gaat een hand de lucht in. De beeltenis van de zoon van God verlaat voor drieëntwintig euro de kringloopwinkel. Nog even en Pasen zit erop.

Hebbus publiek 2

Hebbus winkel

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/04/06/volle-bak-veiling-hebbus/24839/