Boek over rol Zwolse kerken in Tweede Wereldoorlog

Kerken onder druk TnOp 14 april is het zeventig jaar geleden dat Zwolle werd bevrijd. Over de Tweede Wereldoorlog is al veel gezegd en geschreven, maar nog steeds komt er nieuwe informatie over deze periode naar boven.

In het boekje ‘Kerken onder druk’, dat op 19 april gepresenteerd wordt in de Oosterkerk (tegenover de Turfmarkt in Zwolle), onderzoekt schrijver Henk Moerman de houding die de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk in Zwolle tegenover de Duitsers aannamen.

Moerman, die eerder al een boekje schreef over de geschiedenis van Zwolse kerken, dook voor zijn onderzoek diep in de notulen van de kerkenraad: “Het was boeiend om de worsteling op plaatselijk niveau te volgen over zaken die de Duitsers landelijk oplegden. Een breed scala aan onderwerpen kwam in de notulen langs, bijvoorbeeld hoe de kerken om moesten gaan met praktische zaken als verduistering, noodopvang en brandstoftekort. Maar ook over principiële zaken als Winterhulp, Arbeidsdienst, Arbeidsinzet en Jodenvervolging was veel te lezen in de notulen.”

Ook de interne ontwikkelingen in beide kerken komen in deze publicatie aan de orde. Moerman: “Ik heb geprobeerd de houding van zowel de hervormde als de gereformeerde kerk, toen scherp verdeeld en nu harmonieus samengevoegd in de Oosterkerk, te beschrijven. Het is absoluut niet de bedoeling beide kerken met elkaar te vergelijken. Daarvoor verschilden beide in die tijd te veel in organisatie en standpunten.”

Henk Moerman voor de Oosterkerk

Henk Moerman voor de Oosterkerk

Het boekje wordt tijdens de kerkdienst van 10.00 uur gepresenteerd. Na afloop van de dienst kan het boekje worden aangeschaft voor vijf euro. Wat na aftrek van de kosten overblijft, is voor de wijkkas van de Oosterkerk. Na 19 april is het boekje te bestellen bij Dick van Santen, telefonisch via 038 – 422 04 50 of door een e-mail te sturen naar vansantendevries@home.nl en Henk Moerman via tel. 038 – 421 02 03 of e-mail: hm.moerman@planet.nl.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/04/09/boek-over-rol-zwolse-kerken-in-tweede-wereldoorlog/24877/