Ziggo komt Della gaat

Ziggo kabel, tnZiggo verovert het laatste stukje Dieze-West. Deze week komt er een eind aan de Centrale Antenne Inrichting Della en vanaf volgende week gaat de TV-ontvangst van analoog naar digitaal. Andere tijden, andere wensen. Geen internet meer over de telefoonlijn, maar lekker snel over de kabel. Della is een afkorting die staat voor Diezerenk, Elzenstraat en Larixstraat. Hier komt het koper van de grootste aanbieder van kabeltelevisie en internet, onder de stoep te liggen.

Een kleine veertig jaar geleden sloegen bewoners van eenenveertig woningen de handen ineen voor het realiseren van een goede ontvangst van radio en TV. Van snelle internetverbindingen had nog niemand gehoord en de TV was het helemaal. Een enorme mast kwam te staan achter de huizen in de Larixstraat en die zorgde ervoor dat men kon kijken naar programma’s als ‘Op losse groeven’, Sil de strandjutter en niet te vergeten, ‘de Fabeltjeskrant’. Gezamenlijk en goedkoop gaan hand in hand. Penningmeester Gerrit Witteveen int ieder jaar de contributie. “Het kost maar 75 euro per jaar (6,25 euro per maand). Dat is heel goedkoop.”

Mocht iemand spontaan een spade de grond insteken, dan moet deze groene kunststof de koperdraad beschermen

Mocht iemand spontaan een spade de grond insteken, dan moet deze groene kunststof de koperen Ziggodraad beschermen

Goedkoop of niet, de wensen van de eenenveertig huishoudens veranderen in de loop der jaren. Met name wanneer het digitale tijdperk zijn intrede doet. De penningmeester verzucht: “De mensen willen veel sneller internet en veel meer zenders. Ze willen zelf kunnen kiezen en het werd steeds moeilijker om het allemaal eens te worden. Toen hebben we de knoop maar eens doorgehakt. Ik had nog geld in kas en daar hebben we de nieuwe aansluitpunten in de woningen van betaald. En nu legt Ziggo de kabel in de grond.” Vanwege dat laatste is Witteveen druk met de bezem in de weer.  Er wordt zoveel mogelijk zand tussen de pas gelegde tegels geveegd.

Stefan en Harald brengen digitaal beeld in de buurt

Stefan en Harald brengen digitaal beeld in de buurt

Anekdote
De metershoge antenne is al lang vervangen voor een kabel met verdeelkast. Die kast staat bij de buurman van Witteveen in de schuur. Binnenkort overbodig, maar een aantal jaren geleden hard nodig. Buurman Pascal is binnenvaartschipper. En wanneer zijn pensioen nadert, besluit hij een woning aan de Larixstraat te kopen. Het huis met de kast van de CAI. Wanneer buurman Pascal op een gegeven moment weer aan boord gaat, sluit hij zijn huis goed af, inclusief de elektriciteit. Die avond kunnen veertig huishoudens niet naar de televisie kijken.

Het wordt een hele toestand en zelfs de politie wordt ingeschakeld. Pascal wordt opgespoord en meert zijn schip uiteindelijk redelijk dichtbij in Hasselt. Hij takelt zijn auto van boord en binnen de kortste keren is hij thuis om de schakelaar om te halen. De buurt heeft weer beeld. Eind goed al goed. En al helemaal voor Jan Pascal die via de schotel kijkt. “Veel mooier beeld,” mompelt hij.

???????????????????????????????

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/04/10/ziggo-komt-della-gaat/24881/