Ron Jans deelt op Doemarkt Hanzeduim uit

Zwolle DoeMarkt 2015 TnWanneer de grote zaal in Hedon om twaalf uur open gaat voor het publiek, loopt het niet direct storm. Verdeeld over ‘marktkramen’ zijn het voornamelijk medewerkers van de verschillende organisaties die de ruimte vullen. Maar na een uurtje bruist het in de gangen en zalen en aan het einde van de dag zijn er 304 bezoekers geteld. “Voor een eerste keer heel netjes,” meent Debby Alberts, projectleidster bij ZwolleDoet!

Tijdens deze eerste Zwolle Doemarkt, wordt een nieuw initiatief gelanceerd: De Hanzeduim. Eén van de initiatiefneemsters is Tanja Wigersma. Ze legt het publiek uit hoe belangrijk het bijbehorende certificaat is voor de vrijwilliger. “Op het certificaat kan bijvoorbeeld vermeld worden waar de vrijwilliger goed in is. De opdrachtgever en de vrijwilliger zetten beiden een handtekening op het document en dan kan het gebruikt worden voor een CV.” Ron Jans staat naast Tanja en toont de aanwezigen het papier waarop een grote blauwe duim prijkt. Even later mag hij de twee eerste Hanzeduimen overhandigen.

Zwolle DoeMarkt 2015-04-16-015

Ron Jans doet dat op zijn geheel eigen wijze. Relaxt met de handen in de zakken hoort hij de sprekers aan en beantwoord rustig de vragen die hem gesteld worden. Zijn betrokkenheid bij het onderwerp? Hij geeft heel eerlijk toe dat zijn bekendheid eigenlijk genoeg is. “Ik hoef hier alleen maar te zijn.” Maar evengoed vertelt hij over het belang van de vrijwilligers bij PEC. “Er is een speciale vrijwilligersdag en dan werken wij, de staf en de spelers achter de bar om voor hun een biertje te tappen.” Volgens de sympathieke trainer zijn vrijwilligers vaak meer betrokken bij de zaak dan betaalde krachten. “Het gaat om het wij-gevoel.”

Zwolle DoeMarkt 2015-04-16-024

Na het uitdelen van de Hanzeduimen blijft Ron Jans nog geduldig op het podium waar fans met hem op de foto kunnen. Tijdens zo’n fotosessie blijkt de trainer toch niet bij alle aanwezigen bekend te zijn. Een mevrouw die met haar ‘tablet’ het ene na het andere portret vastlegt vraagt: “Wat doet u eigenlijk?” Hilariteit alom en ze krijgt giechelend antwoord van de dames naast haar.

Zwolle DoeMarkt 2015-04-16-010

Even later is iedereen weer serieus in gesprek en lopen mensen af en aan langs de tafels met folders, snoepgoed en relatiegeschenkjes. Sommige bezoekers zijn zeer doelgericht en anderen slenteren op hun gemakje rond. Niet iedereen zoekt een vrijwilligersbaan. Sommigen zoeken betaald werk, maar een vrijwilligersbaan kan een stap in die richting zijn. In haar openingswoord vertelt wethouder Vedelaar hoe zij ooit begon als vrijwilligster bij Hedon. “Dat was reuze spannend, want dan mocht je de bandleden van een drankje voorzien.”

Via Hedon komt de muzikale wethouder bij het bevrijdingsfestival terecht. “Hier heb ik leren organiseren.” Aan de hand va verschillende anekdotes komt Vedelaar tot de conclusie: “Vrijwilligerswerk levert niet allen voldoening, maar ook uiteindelijk een baan.” We heeft ze gemerkt dat je vaak dezelfde mensen tegenkomt. Vrijwilligers zijn vaak vrijwilligers op meerdere plekken.

Zwolle DoeMarkt 2015-04-16-013

Bij Kleurkracht ontdek je welke tint een sterke en positieve uitstraling geeft

Het is dan ook niet zo vreemd dat er naast het werven van nieuwe vrijwilligers, ook veel genetwerkt wordt. Er zijn vandaag vijfendertig instanties aanwezig en daarnaast worden er vier verschillende workshops gegeven. Zo kun je om een kleurenadvies vragen (welke kleur kleding kan ik het best dragen?), maar ook je eigen talenten ontdekken, of je laten helpen met het opstellen van een CV. De reacties zijn over het algemeen positief. “Ik heb er wat aan gehad”, of “Ik vond iets om op door te borduren.”  Ook projectleidster Alberts is tevreden. Behalve dat er ruim vijftig bezoekers meer waren dan verwacht is ook de doelgroep bereikt. “Er waren verschillende mensen die normaal niet hun huis uit komen. Dat die er vandaag zijn, dat geeft veel voldoening.”

Zwolle DoeMarkt 2015-04-16-029

Alberts heeft de Zwolle Doemarkt georganiseerd in opdracht van de gemeente. Over zes weken gaat ze inventariseren wat de markt heeft opgeleverd en daarna met de gemeente evalueren. Wanneer de markt een succes blijkt te zijn, wordt er waarschijnlijk volgend jaar weer een dergelijke markt georganiseerd. Wat de redactie van de Diezerpoorter betreft is het al een succes. “We hebben onze redactie met twee vrijwilligers kunnen uitbreiden.”

Zwolle DoeMarkt 2015-04-16-034Zwolle DoeMarkt 2015-04-16-035Zwolle DoeMarkt 2015-04-16-036Zwolle DoeMarkt 2015-04-16-038

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/04/17/ron-jans-deelt-op-doemarkt-hanzeduim-uit/24962/