On-cue even in Dieze

???????????????????????????????Het Zwolse Jazz en popkoor On-cue is zaterdag 18 april even in Dieze-West voor het geven van een workshop. Om precies te zijn, vanaf half drie in de Creatieve Coöperatie aan de Esdoornstraat. De workshop is in de eerste plaats bedoeld om mannen te werven, want dames zijn er genoeg en het koor wil graag ‘een toontje lager’ zingen.

Op dit moment telt het koor achttien leden, waarvan vier heren. Volgens Marloes, die de PR van het koor regelt, zijn er extra bassen en tenoren nodig voor wat extra volume. “We werven daarom gericht mannen. We willen graag klein blijven, want een klein koor heeft meer dynamiek. Maar hebben wel wat meer lage stemmen nodig voor een compleet bereik.”

Mannen gezocht!

Mannen gezocht!

Terwijl Marloes een kopje koffie drinkt gaan een paar andere koorleden even buiten kijken. Er zou een hele groep mannen voor de deur staan. Dat blijkt ook zo te zijn, maar dat is min of meer toevallig. Of ze kunnen zingen? “Na twee biertjes begin ik wel te zingen,” lacht één van de mannen, maar met een koor meedoen is niet zo zijn ding. Gelukkig zijn er wel een aantal spontane bezoekers en ze mogen direct meedoen. Ook het publiek wordt gevraagd mee te doen met de warming-up.

Warming-up

Warming-up

Dirigent Eline laat het koor eerst met lichamelijke oefeningetjes opwarmen en begint daarna met stemoefeningen. Bezoekers en aspirant koorleden doen alles mee. “Plaats je handen op je buik,” zegt Eline. “Span aan en la at los. Wanneer je uitademt  blaas je acht tellen Tssssssssssssss.” Iedereen blaast de adem sissend uit en de ruimte lijkt gevuld met honderden slangen. Daarna wordt er gehumd, gezoemd, ge la-laad en uiteindelijk is iedereen opgewarmd. De nieuwkomers en overige belangstellenden nemen plaats en het koor is klaar voor een mini-concert. Even later swingt het in de zaal. De dames die voor de koffie zorgen, hebben moeite om niet mee te doen en applaudisseren enthousiast.

Welkom, u kunt direct meezingen

Welkom, u kunt direct meezingen

De workshop van vandaag kwam mede tot stand dankzij de ‘Beursvloer’, de markt van vraag en aanbod waar handel wordt gedreven met gesloten beurs. Het koor heeft daar Afke leren kennen die de PR-campagne heeft vormgegeven. Ook heeft het koor een deal weten te sluiten met de Creatieve Coöperatie: een optreden in ruil voor een ruimte. Naar het zich laat aanzien, met succes. Wellicht zien we het koor nog eens terug in onze wijk.

Mini-concert

Mini-concert

De koffiedames staan te genieten

De koffiedames staan te genieten

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/04/19/on-cue-even-in-dieze/25018/