Drie stoere meiden uit Dieze

???????????????????????????????Nauwsluitende kleding, helm, speciale schoenen en handschoenen, welgevormde kuiten en blinkende fietsen. Misschien heeft u ze wel eens voorbij zien schieten, de dames in rood wit blauw op de racefiets. Dat zijn Gerrie, Jolien en Jeannette. Deze dames zijn ladies, om precies te zijn, Swolladies, de damesclub van toerclub Swolland.

Rond 1 april, zodra de klok verzet is en het ’s avonds langer licht blijft, vertrekken ze iedere dinsdagavond om 18.30 uur vanaf De Vrolijkheid. Niet met z’n drietjes, maar met een groep van zo’n twaalf a vijftien dames.  “De damesclub telt vijftig leden, maar niet iedereen fiets op dezelfde dag mee,” vertelt Gerrie. “Wanneer we in mei wat later starten, om 19.00 uur, dan is de groep wat groter.” En wie bepaald welke kant het vrouwen peloton opgaat? Dat doet de wind. Het eerste stuk wordt er tegen de wind in gefietst, zodat ze op de terug weg de wind lekker in de rug hebben. Vandaag wordt het daarom een tourtocht richting Meppel.

Hoewel de dames mooi-weer-fietsers zijn, zijn ze absoluut geen doetjes. Ze fietsen iedere dinsdag, of het nu waait of regent. De eerste tochten van het jaar beginnen met een bescheiden aantal kilometers, zo’n veertig. Wanneer iedereen weer gewend is wordt het aantal kilometers opgeschroefd naar de vijfenzestig. Maar zodra de blaadjes van de bomen vallen wordt het weer te gevaarlijk voor de dames op de smalle bandjes. Ze kunnen op de herfstbladeren makkelijk onderuit gaan. Om elkaar toch te ontmoeten worden andere activiteiten georganiseerd zoals  klimmen en schaatsten.

Jeannette, Jolien en Gerrie

Jeannette, Jolien en Gerrie

In de winter pakken sommigen de mountainbike. Dat is minder ‘eng’ vanwege de bredere banden. Jolien is een enthousiaste mountainbiker: “Het was heel gaaf in de sneeuw,” lacht ze. Duidelijk een vrouw die haar mannetje staat, maar ze bekent dat tijdens de clubweekenden de mannen zwaar in de meerderheid zijn. Toch redt deze damesclub het prima zonder steun van de mannen. Jeannette laat zien waar het kleine zwarte tasje onder het zadel voor dient. Een mini reparatiekit. Er is nu eenmaal geen bezemwagen die achter de dames aanrijdt, dus moeten ze zelf bandjes kunnen plakken, of vervangen.

De wegcaptain

De wegcaptain

Jeannet vertelt dat er regelmatig clinics worden georganiseerd, waaronder een onderhoudsclinic. “Binnenkort is er een clinic van profwielrenster Marijn de Vries. Ze leert ons de basisfietstechniek. Hoe je het best een bocht kunt nemen, veilig af kunt remmen en hoe je in een groep moet rijden.” Jeannette is zelf wegcaptain. Ze geeft korte commando’s door naar de dames achter haar. Bijvoorbeeld “Links!” wanneer de groep linksaf moet slaan. “Alleen de voorste en achterste rijdster steken hun hand uit, want je moet in principe juist in de bocht beide handen aan het stuur houden,” licht de captain toe.

Mini reparatie set, inclusief reserveband

Mini reparatie set, inclusief reserveband

Jeannette heeft voor ze wegcaptain werd een opleiding moeten volgen bij de wielersportbond NTFU. “Dit is puur om de veiligheid te bevorderen. Er zijn veel meer verkeersdeelnemers, meer wielrenners en ook elektrische fietsen. Afgelopen jaar zijn er veel discussies geweest over het asociale fietsen. Dat willen wij niet. We willen sociaal fietsen.” Even geen gegiebel, even zijn de dames heel serieus. Maar al snel komt het gesprek weer op tipsche meiden dingen, zoals de ‘High tea rit’ een toch van honderd kilometer naar Dwingeloo (en terug). Op de terugweg wordt er pauze genomen bij een restaurant voor thee met lekkers.

Hoewel de dames toegeven dat ook zij wel eens last hebben van zadelpijn, is dat alleen aan het begin van het seizoen. “Je bent zo weer gewend aan het zadel. Je bent gezellig aan het kletsen en voor je het weet zitten de kilometers erop. Gaat echt heel snel. We hebben een leuk gemixte groep met mensen van allerlei leeftijden, verschillende achtergrond en verschillende beroepen. Even een gezellige activiteit en je bent ook nog aan het sporten!”

Worden de dames in Diezerpoort enthousiast? Er is nog voldoende plek voor nieuwe leden. Mocht je eerst eens willen ontdekken of touren op smalle bandjes iets voor jou is, dan kun je een paar keer per jaar een aantal weken proeffietsen. Dat gebeurt in samenwerking met sponsor Scholten Fietsgoed. Die verstrekt ook een leenfiets.

Ook een damesfiets!

Twee keer  een damesfiets

Fietsen is geen dure sport, alleen de eerste aanschaf is prijzig. De prijs van een fiets ligt tussen een paar honderd euro voor een tweedehands tot een bedrag waar je ook een auto voor kunt kopen.  Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Dat geldt ook voor de helm. Volgens de dames is de wielrennerskleding bij de Aldi of Lidle net zo goed als die van een duur merk. Ook het lidmaatschap van 57,50 euro per jaar is te behappen. Letterlijk, want tijdens de clubritten wordt koffie met gebak geserveerd. Dat fiets je er zo weer af. Hoe leuk is dat? Enthousiast, of nieuwsgierig naar meer informatie, mail dan met dames@swolland.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/04/23/drie-stoere-meiden-uit-dieze/25062/