Seuters schoenreparatie verdwijnt definitief

???????????????????????????????Vol optimisme beginnen Marijn en Diede Jansen aan hun avontuur in de Thomas a Kempisstraat. Marijn is een ervaren schoenmaker en opvolger van Seuters die met pensioen gaat.  Het is december 2012 wanneer ze de zaak overnemen. Slechts een paar jaar later, zaterdag 25 april, valt de deur van de winkel definitief voor hen in het slot. Het jonge stel vertrekt naar Ommen. “Met pijn in het hart,” verklaart Marijn, “want ik vind Zwolle een fijne stad.” “En dit is een hele leuke straat,” voegt zijn vrouw daar aan toe.

Toen Marijn en Diede boven de winkel kwamen te wonen was kort daarvoor hun dochter Zindzi geboren. Inmiddels is zusje Kaida daar bijgekomen. “Ik moet wel voor mijn gezin kunnen zorgen,” verzucht de jonge schoenmaker. “Hier kan ik de hoge huur niet meer opbrengen. Ik heb nog wel geprobeerd met Seuters te onderhandelen, maar die geeft geen duimbreed toe. In Ommen betaal ik een kwart van de huur.”

Schoenmaker Marijn Jansen in de overhoop gehaalde winkel

Schoenmaker Marijn Jansen tussen restanten

Het is niet alleen de hoge huur die ervoor zorgt dat het jonge gezin het winkelhart van Dieze verlaat. Marijn schets meer tegenvallers. “Het koopgedrag van mensen verandert door bijvoorbeeld webshops en ook de markt verandert. Het BTW tarief is een paar procent omhoog gegaan en we hadden een winkel vol dure koffers. Dat is niet zo erg, maar dan begint V&D ineens met zijn stickertjes actie en geeft korting op producten waarop dat eigenlijk niet mag.”

Dochter Kaida zal de Diezerpoort nog niet missen

Dochter Kaida zal de Diezerpoort nog niet missen

Toch heeft de jonge ondernemer de moed niet verloren. In tegendeel. Volgens hem heeft het ambacht toekomst en schoenreparatie is een ambacht. Er zit ook een voordeel aan de veranderende markt. Er is meer ruimte voor duurzaamheid en steeds meer mensen willen niet iets kopen en snel weer weg doen. Het vak van schoenmaker past prima in die verandering.

En waar kunnen de Diezerpoorters met hun kapotte schoenen terecht? Een klein eindje verderop, bij kledingreparatie Baronn op de hoek van de Diezerkade. Hier komt een breng- en afhaalpunt voor schoenreparaties. Mocht u liever Marijn, of zijn vrouw Diede persoonlijk uw schoeisel willen overhandigen, dan kunt u ze na deze week vinden in de Gasthuisstraat in Ommen.

De lege etalage biedt nu al een troosteloze aanblik

De lege etalage biedt nu al een troosteloze aanblik

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/04/23/seuters-schoenreparatie-verdwijnt-definitief/25053/