ArtEZ vraagt meer kleur

???????????????????????????????Studenten van de afdeling kunsteducatie houden donderdagavond 23 april in theater Young Ones hun eindpresentatie. Een presentatie die ons, u en mij, oproept kleur aan te brengen in het leven van kinderen. Vanaf september vorig jaar zijn de deeltijd studenten van ArtEZ al bezig met dit project en ze hopen hiermee af te studeren. Dat doen ze samen met hun publiek. Precies eenentachtig deelnemers hebben zich vanavond gemeld. “Dat is boven verwachting,” verklaart docente Maeve O’Brien. “We hadden gerekend op ongeveer vijftig.”

Wanneer de deelnemers de foyer van het theater binnenwandelen worden ze omgeven door geluiden. Geluiden van de zee en een duidelijke kinderstem die uitlegt wat er aan de hand is. Er is een eiland en op dat eiland zijn de kinderen ongelukkig. De beleidsmakers hebben veel te snel beslissingen genomen, waardoor de kleur en creativiteit van het eiland verdwenen is. De kinderen hebben zelfs geen namen meer. Ze heten bijvoorbeeld Zwart 12, of Grijs zes. Zwart staat voor jongen en grijs voor meisje. Ze eindigen hun ellendige verhaal met de vraag: “Wat gaat u daaraan doen?”

Alles is grijs geworden en dat moet veranderen!

Alles is grijs geworden en dat moet veranderen!

Die vraag is de kern van dit avondvullend programma. De deelnemers kunnen met één van de kinderen mee naar een ruimte waar vanuit een bepaald standpunt aan de vraag gewerkt gaat worden. Zo is er een ruimte voor ouders, onderwijs, instellingen en beleidsmakers. In de ruimte van de ouders gaat er bijvoorbeeld gespeeld worden, maar dan wel onder leiding van één van de master studenten. Bij de ruimte voor de instellingen worden deelnemers opgewacht door een forse man die hun vraagt hulp te bieden met opruimen. Het is kaalslag en rotzooi. “Dat komt omdat we geen subsidie meer krijgen,” zegt de man terwijl hij poetsdoeken uitdeelt.

Studiebegeleidster Maeve O'Brien Braun

Studiebegeleidster Maeve O’Brien Braun

Maeve O’Brien is vanavond deelneemster in plaats van studiebegeleidster. “Ik ben net zo benieuwd naar hoe de avond gaat lopen, als elke andere deelnemer.  Wat betreft de verwachtingen, ik weet zeker dat het mensen in gesprek gaat brengen op een heel andere manier dan ze gewend zijn.” Volgens de docente is de ArtEZ master kunsteducatie uniek, omdat naast een individueel praktijkonderzoek, de studenten gevraagd wordt ook als groep iets neer te zetten.  “Dat spreekt het werkveld direct aan. Deze groep heeft gekozen Stadkamer Zwolle te benaderen als partner, want Stadkamer vervult een sleutelrol in de kunst- en cultuureducatie in Zwolle. Zo komt het hogere kunstonderwijs direct in contact met beleidsmakers, uitvoerders, scholen en culturele instellingen.

Studente Dieneke laat de ruimte voor de groep culturele instelling zien: Zooitje

Studente Dieneke laat de ruimte voor de groep culturele instelling zien: Zooitje

Het begrip creativiteit krijgt veel aandacht op dit moment. Het is als het ware een ‘containerbegrip’ geworden en toch kun je er niet omheen. Als gevolg van de vele bezuinigingen blijft het discussies opleveren binnen kunst en educatie, maar ook daarbuiten. Niet zo vreemd dus dat dit onderwerp vanavond centraal staat. Toch zijn er bezoekers die vooral komen om de resultaten van een familielid of vriend te bewonderen. Maar ook zij moeten aan de bak. De vraag hoe we voor de kinderen weer kleur en creativiteit in hun leven kunnen terugbrengen, ligt op tafel. Al het ‘gestoei’ en gepraat op deze avond zal goede ideeën opleveren, maar toch moeten we die vraag geregeld herhalen. Ook in onze wijk.

???????????????????????????????

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/04/25/artez-vraagt-meer-kleur/25079/