Nieuwe stadstuin achter de snelweg

De GroenteFabriek tnOp weg naar de Gamma even wat verse groente meenemen? Binnenkort hoort dit misschien tot de mogelijkheden. Wanneer u onze wijk over de Burgemeester Roelenweg verlaat (ter hoogte van daklozenopvang De Herberg), dan zoeft u voorbij aan de nieuwe stadstuin De GroenteFabriek. Volgens Joke Wierenga, één van de initiatiefneemsters, behoort verkoop tot de mogelijkheden. “Wanneer de tuin voldoende groente en fruit oplevert, zetten we een kraampje aan de kant van de weg.”

Voor het zover is moet er nog het nodige werk verzet worden, maar Joke heeft er het volste vertrouwen in dat het lukt. Wanneer ze eenmaal begint te praten over de tuin, gaat ze sneller en opgewonden praten. De woorden tuimelen naar buiten als vruchten bij een goede oogst. “Ja, we hebben contact met andere stadstuinen, zoals Het verre Oosten en de Tuin van Vriendschap. Je loopt allemaal tegen dezelfde dingen aan. Met mooi weer zijn er heel wat meer vrijwilligers, dan met slecht weer. We proberen op basis van permacultuur te verbouwen. Wethouder Van As komt woensdag de 13ede tuin officieel openen.”

De GroenteFabriek tuin

Zo enthousiast als de hoeveelheid van onderwerpen door Joke gedeeld wordt, zo strak ligt de tuin er inmiddels bij. Grote bedden, soms in waaiervorm en hier en daar bedekt met glazen potten om groene sprietjes te beschermen, vormen een harmonieus geheel. Qua opbouw doet de tuin wel aan die van Het Verre Oosten denken. Knus en kunstzinnig, alleen een flink stuk groter. Stadstuinen zijn ‘hot’ en dat past in het straatje van de tuinierster Joke. “Wanneer mensen een kijkje komen nemen, hopen we dat ze zo geïnspireerd raken, dat zelf een moestuin gaan aanleggen.”

De GroenteFabriek bedden

Mocht u de mini moestuintjes van de bekende supermarkt al kaalgeplukt hebben dan is het misschien tijd om het groter aan te pakken. In de stadtuinen in onze wijk, ook die op het randje, kunt u enthousiaste tuinmensen zoals Joke vinden. Op woensdag -, vrijdag- en zondagmiddag zijn de fabriekstuinders aan het werk. Vrienden worden van Stichting De GroenteFabriek is mogelijk. Vrijwilligers, al dan niet met groene vingers, zijn welkom. Meer informatie op de website.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/05/13/nieuwe-stadstuin-achter-de-snelweg/25193/