Jeugduitvoering bij muziekvereniging Voorwaarts

Muziekavond Voorwaarts TnIn het gebouwtje van muziekvereniging ‘Voorwaarts’ aan de Radewijnsstraat 4 is het al gezellig druk. Het ruikt er naar koffie. In de zaal, tegen ramen en muren zitten of staan vrijdag 29 mei trotse ouders, broers en zusjes in afwachting van de prestaties van hun muzikale familielid.

Voor in de zaal zit het orkest: ongeveer twintig kleine orkestleden met blokfluiten, dwarsfluiten en klarinetten. Ze zijn al enthousiast bezig met het eerste nummer. De blokfluitertjes zijn leerlingen van de Werkschuit, de blokfluitdocenten zijn Marije Beier en Els Nooter.

Zij geven via de stichting ‘Recht op Muziek voor kinderen’ algemene muzikale vorming en blokfluit les op lagere scholen. Hans Oosterwijk, de dirigent, speelt mee op zijn trombone, en geeft het ritme aan. Soms mag het publiek meeklappen.

Er is wat begeleidende muzikale ondersteuning bij van opgenomen achtergrond muziek, en wat slagwerk. Ook enkele volwassenen doen mee met een blaas- en toetsinstrument. Energiek brengen de muzikanten hun vrolijke wijsjes. Ze tikken de maat mee met hun laarzen en schoenen. Soms gaat hier en daar wat mis met het ritme, zoals bij de ‘Maandagochtendmars’, maar dat geeft niks: “Dat hoort ook zo bij een maandagochtendmars!”, zegt de dirigent. Het publiek is het daar roerend mee eens. Groot applaus.

Muziekavond Voorwaarts 2015-05-29-20

Ook de blokfluit solistjes blazen trots hun eigen solonummertje: “Uit hun eerste soloboek!” Alle ogen zijn op hen gericht, maar dat maakt ze niet uit. Daarna volgen weer nummers met het hele orkest: ‘Rock March’, ‘Feeling Free’, en het best moeilijke ‘Te Deum’, dat de openingstune van het Eurovisie songfestival blijkt te zijn. Zelfs oude blokfluittoppers komen voorbij, zoals het bekende: ‘Mieke, hou je vast aan de takken van de bomen’.

Muziekavond Voorwaarts 2015-05-29-22

Patrick Brink houdt meer van slagwerk dan van fluiten. Dat demonstreert hij met een drumsolo op zijn bongo’s, waarmee hij het orkest begeleidt. Het begin is eerst een beetje moeilijk, maar daarna komt hij helemaal op gang. Marleen Verhoef begeleidt hem bij het trommelen. Hij wordt beloond met een daverende ovatie.

Muziekavond Voorwaarts 2015-05-29-47

Dan volgen weer wat orkestnummers. Liedjes uit alle werelddelen komen voorbij. Er staat zelfs wat oosterse muziek op het programma: ‘Rock Arab’, probleemloos uitgevoerd met aanstekelijk enthousiasme. “Spátgelijk!” roept dirigent Hans Oosterwijk na de laatste toon.

Muziekavond Voorwaarts 2015-05-29-14

Maar nu wil hij toch wel even iets kwijt: “Mensen, zo’n blokfluit kost niets. Het is zó belangrijk dat kinderen op scholen blokfluit gaan spelen, want ze doen het met hun lijf en hun adem. Ik kan niet benadrukken hoe belangrijk dat is. Want vanuit die blokfluit wordt er heel veel muziek gemaakt. Ze gaan later een instrument kiezen, of het nou blokfluit is of een ander instrument…Maar ik kan niet benadrukken hoe belangrijk het is om te zeggen: Mensen, ga nou in die klassen iets met blokfluiten doen. Ga muziek maken met die kinderen. Het kost niets. Heus, zo’n blokfluit kost niets. Ga het dóen!”

Muziekavond Voorwaarts 2015-05-29-53

Met nog wat vrolijke muzieknummers komt er een einde aan de uitvoering, en mag het ‘Voorwaarts’ publiek met die belangrijke boodschap naar huis.

Met dank aan Henk van Raaij, voorzitter muziekvereniging Voorwaarts, voor alle foto’s.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/06/05/jeugduitvoering-bij-muziekvereniging-voorwaarts/25323/