De Esdoorn neemt speciale schommelstoel in gebruik

Schommelstoel TnMet koffie en gebak neemt De Esdoorn maandag 22 juni feestelijk een nieuwe schommelstoel in gebruik. Met dank aan de ‘Vrienden van de Esdoorn’ en het RCOAK, door hun financiële bijdrage genieten bewoners van de verpleeghuis-woningen nu van deze rustgevende bewegingsstoel.

“Voor mijn studie tot gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie ben ik bezig geweest met zintuigactivering”, vertelt Coby Vos, geriatrisch verpleegkundige van De Esdoorn.“Zo kwam ik op het idee een speciale schommelstoel aan te schaffen. De stoel moet alleen horizontaal heen en weer schommelen. We hebben er één gevonden en via giften of sponsoring is deze stoel nu in bezit van De Esdoorn gekomen.”

Het is een speciale bewegingsstoel voor dementerenden, die met een geringe inspanning al licht gaat schommelen. Het schommelen moet je zien als heen en weer bewegen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat schommelbewegingen de symptomen van dementie verminderen. Mensen met het downsyndroom maken bijvoorbeeld zelf ook deze beweging om tot rust te komen.

Teammanager Margreet Bouwhuis in de nieuwe schommelstoel

Teammanager Margreet Bouwhuis in de nieuwe schommelstoel

Wat is het doel?
Prikkels die tijdens het schommelen aan de zintuigen worden gegeven kunnen de alertheid verhogen of verlagen. Geprikkeld worden: het evenwichtsgevoel, tastgevoel en informatie uit de spieren en gewrichten. De dementerende ouderen krijgen meer evenwicht, angst en depressie nemen af. Naarmate iemand langer in de schommelstoel plaats neemt, verbetert ook de bloedcirculatie wat uiteindelijk het gevoel van evenwicht ondersteund. Het leidt dan tot minder vallen. Het zorgt tevens voor een betere dag en nachtritme. De dementerende wordt rustiger, en zal minder onrust medicatie nodig hebben.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/06/23/de-esdoorn-neemt-speciale-schommelstoel-in-gebruik/25536/