Showband Jubal zigzagt door Dieze-Oost

Showband Jubal tnShowband Jubal start vanaf dinsdag 25 augustus 2015 met nieuwe Muzikidz- en Showkidz-cursussen. Kinderen kunnen vanaf zes jaar meedoen, niet alleen met muziek, maar ook met dans. Om reclame te maken voor de jeugdafdeling van de aller kleinsten presenteert de hele Showband, jong en oud, zich woensdagavond 24 juni aan de wijk.

In optocht gaat het vanaf het Jubal gebouw richting de MCDonalds aan de Meppelerstraatweg. “Jaaa!  We gaan naar McDonalds,” roept een meisje enthousiast. “Niet om een hamburger te eten,” tempert haar moeder het enthousiasme. De ouders en kinderen die vanavond achter de muziek aangaan, doen dat om te flyeren. Terwijl de vrolijke klanken van de band geopende ramen en deuren binnendringen, delen de papa’s en mama’s onderweg de flyers uit. Ze hebben duidelijke instructies gekregen voor het vertrek. “De flyers moeten uitgedeeld worden en mogen niet onder de ruitenwissers van de auto.”

Oefenruimte binnen in de grote hal van het Jubal gebouw

Oefenruimte binnen in de grote hal van het Jubal gebouw

Volgens Sander Nijsingh, de PR man van Jubal, is het nodig om de showband aan de wijk te presenteren. “We hadden laatst een optreden in Stadshagen en waren verbaasd hoeveel mensen ons niet kennen. Daarom hebben we besloten ons meer te presenteren en lopen we vandaag door de wijk. En daarom hebben we ook ons uniform aan,” voegt hij er nog snel aan toe. Terwijl de blazers en de trommelaars inspelen, staan de petten met prachtige pluimen op de grond. Strak in het gelid, net als hun eigenaren.

Het logo van Jubal is duidelijk te herkennen in het uniform. De notenbalk staat ook nog een keer op de pet.

Het logo van Jubal is duidelijk te herkennen in het uniform. De notenbalk staat ook nog een keer op de pet.

Frank-Jan is de ontwerper van het uniform. “We hebben gekozen voor de oude kleur,” legt hij uit. “Blauw en wit, de Zwolse kleuren. Op het uniform is het logo van Jubal terug te vinden. De rechte lijnen van de notenbalk en gebogen strepen die beweging uitdrukken.” “Eén en al beweging,” lacht Sander, “zowel letterlijk als figuurlijk.” Even later staat hij heel serieus op de parkeerplaats in te spelen met de rest van de slagwerk mannen en jongens. Zodra de blazers naar buiten komen neemt de tambour maître het hele gezelschap mee richting de Geert Gootestraat en regelt hij de opstelling.

Showband Jubal oefenruimte buiten

Niet veel later klinkt er swingende muziek door de straten van Dieze-Oost. Het is het soort muziek waar je moeilijk stil bij kunt blijven staan. Via de Geert Gootestraat en de Pieter Steijnstraat gaat het richting de grote gele ‘M’. Van daaruit gaat het zigzaggend terug door de straten van Dieze-Oost.  Onderweg verschijnen bewoners achter de ramen en op de balkons. Je ziet ze denken: “Wat is er aan de hand? Waar is het feestje?” Sommigen sluiten aan en er zijn ook mensen die spontaan zwaaien naar de optocht.

De ouders gaan achter de muziek aan om te flyeren

De ouders gaan achter de muziek aan om te flyeren

Pieter Steijnstraat

Pieter Steijnstraat

 

Publiek staat achter de ramen mee te genieten

Publiek staat achter de ramen mee te genieten

Toch is niet iedere bewoner gecharmeerd van de vrolijke noten. Verkeer wil niet goed aan de kant gaan, of parkeert doodleuk op de route met de band die aan komt marcheren, in zicht. Vorige week waren er nog klachten geweest dat de band veel te lang had doorgespeeld. Die avond werd er geoefend in de Ruusbroeckstraat.  Er zijn afspraken tussen Jubal en omwonenden over de speeltijd buiten.  Kleine kinderen moeten op tijd naar bed en dat is best lastig als je dan net de drumband hoort. Dan wil je meedoen met het feestje, met de muziek mee.

Casper Fagelstraat

Caspar Fagelstraat

Dat kan dus, zodra je zes jaar oud bent. Dit jaar kan het zelfs nog eerder dan voorgaande jaren. In het verleden startten de cursussen in het najaar, maar vanaf nu is besloten om deze cursussen aan te bieden op het moment dat de scholen weer beginnen. Dinsdag 25 augustus 2015 is daarom het begin van de nieuwe Muzikidz en Showkidz. Volgende week gaat de redactie van de Diezerpoorter een kijkje nemen en volgt er een kleine impressie. Meer informatie over deze cursussen staat op de website van Jubal Zwolle.

Publiek komt naar buiten op de balkons

Publiek komt naar buiten op de balkons

Zij is erbij

Zij is erbij

Het logo van Showband Jubal op de flyer

Het logo van Showband Jubal op de flyer

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/06/25/showband-jubal-zigzagt-door-dieze-oost/25553/