Bollebieste vol speelpaaltjes

Speelpaaltje tnDe Bollebieste is ineens bezaaid met gekleurde paaltjes en gekleurde stoeptegels. Lang niet iedereen weet waarom die dertig paaltjes hier geplaatst zijn en door wie. Een moeder die door de Eikenstraat fietst vraagt haar twee kinderen in een ‘bakkie’: “Heeft school dit gedaan?” De twee peuters halen hun schoudertjes op. “Weet ik niet,” klinkt het uit hun mondjes.

Toch zijn er veel kinderen die wel weten waar de tegels en de paaltjes vandaan komen, sterker nog, ze hebben eraan meegewerkt. Het begon allemaal zo’n twee jaar geleden. Om precies te zijn op woensdag 4 september 2013. Er is feest op het schoolplein van De Springplak. Om 12:00 uur zetten wijkwethouder Nelleke Vedelaar en de adjunct-directeur van Jantje Beton, Wil Houtman, hun handtekening onder een contract. Hierin staat dat de gemeente Zwolle en Jantje Beton hebben besloten van  de Bollebieste een speelbuurt te maken.

Niet alleen paaltjes en stoeptegels, maar ook op straat aangebrachte speelborden

Niet alleen paaltjes en stoeptegels, maar ook op straat aangebrachte speelborden

Sayma Kuipers, één van de jeugdwerkers bij Travers Welzijn, is vanaf het begin bij de opzet betrokken. “In de Bollebieste wonen veel kinderen, maar het is erg ‘stenig’. Jantje Beton heeft juist daarom deze wijk uitgekozen en 50.000 euro beschikbaar gesteld. Hoeveel geld de gemeente beschikbaar heeft gesteld weet ik niet, maar dat zijn vooral mensuren. Bijvoorbeeld medewerkers die ontwerptekeningen maken. De kinderen en ouders zijn vanaf het allereerste begin hierbij betrokken.”

Speelpaaltje 1

Het zijn dan ook de kinderen die bedenken wat er op de paaltjes en de gekleurde stoeptegels gedrukt en geschilderd moet worden. Kunstenaressen  Amelieke de Lavoir en Chantal de Wolde gaan met de ontwerpen van de kinderen aan de slag en helpen bij het schilderen van de paaltjes. De plaats van de tegels en paaltjes is niet willekeurig gekozen.  Ze vormen speelroutes die door de Bollebieste slingeren en samen komen in het Larixplantsoen.  Het is de bedoeling dat de jeugd al spelend op één van de weinige stukken groen in de buurt aankomt. Hier ligt een splinternieuwe speelplek verscholen tussen struiken en bomen. De rode route begint bij het Wonderwoud, de gele bij de Smaragd en de blauwe bij het schaakbord aan de Rembrandtlaan. Ze beginnen dus gedeeltelijk buiten de Bollebieste, maar komen er wel samen.

De rode route begint bij het Wonderwoud

De rode route begint bij het Wonderwoud

De gele route begint bij de Smaragd

De gele route begint bij de Smaragd

Opening
De opening van de speelroutes laat nog even op zich wachten. Hoewel de tegels en de paaltjes al geplaatst zijn, ontbreken er nog een paar speeltoestellen. Zo is er een speeltoestel gepland onder een boom in de Kastanjestraat, maar een oplettende bewoonster waarschuwt de gemeente. “Wanneer er op de plek van de wortels van deze grote, oude kastanje gegraven gaat worden, is de kans groot dat de boom doodgaat.” Een Kastanjestraat zonder kastanjes is uiteraard een droevig beeld, dus de gemeente gaat de ontwerpen herzien. De opening van de speelroute zal daarom na de zomervakantie plaats vinden. Dat duurt nog even, dus het is niet zo raar dat kinderen de meeste paaltjes vast uitgepakt hebben.

Hier begint de blauwe route. Het paaltjes is nog niet uitgepakt

Hier begint de blauwe route. Het paaltjes is nog niet uitgepakt

Misschien dat door het uitstel van de opening ook wat andere problemen op tijd opgelost kunnen worden.  Karin, één van de betrokken ouders, is bezorgd over het speelbord in de Kastanjestraat. “Het ‘bord’ is uitgerekend op de straat geschilderd bij de kruising met de Beukenstraat. Dat is zo’n beetje het drukste stukje wat verkeer betreft. Omdat het om een balspel gaat is dat best gevaarlijk. Een paar meter verderop is een doodlopend stukje. Dat was een veel betere plek geweest. We zijn als ouders heel goed bij de plannen betrokken, maar bij de uitvoering gaat het hier en daar mis.”

Een balspel op een plek met veel verkeer is niet zo handig

Een balspel op een plek met veel verkeer is niet zo handig

Het blijft opletten geblazen wanneer het om spelende kinderen gaat. Niet alleen voor overige weggebruikers, maar ook voor de ouders van de kleine ‘boefjes’. Misschien is het een idee om eens mee te lopen op de speelroute, om zo een beeld te krijgen van de speelsituatie. U kunt dan onderweg naar hartenlust dansjes maken, in de lucht springen en knipogen. Dat houdt niet alleen het lijf, maar ook het hart gezond en je wordt er vrolijk van.

Op sommige plekken ontstaat een woud aan paaltjes

Op sommige plekken ontstaat een woud aan paaltjes

Aan de andere kant van het paaltjes staat : knipoog

Humor van de kleine rakkers. Aan de andere kant van het paaltjes staat : knipoog

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/06/27/bollebieste-vol-speelpaaltjes/25581/

2 reacties

    • T. on 1 juli 2015 at 13:18

    Leuk fleurig gezicht alleen zien we de paaltjes en tegels wel, begrijpen nu het doel, maar heb niet de indruk dat dit zo opfleurt daarvoor zijn er gewoon te weinig. Jammer maar verder leuk gezicht|!

    • J on 8 juli 2015 at 20:41

    Het geheel is een leuk plan.De speeltoestellen aan de Larixstraat worden veel gebruikt door kinderen.Alleen de grote dubbele schommel is verdwenen en dat had ook nog een goede aanvulling kunnen zijn want die werd voorheen intensief gebruikt.Van de gekleurde palen zijn de eersten al weer kapot.

Reacties zijn uitgeschakeld.