Modelbouw gaat modelbouw komt

Modelbouwwinkel Rembrandtlaan TnRembrandtlaan 9-I. De ramen zijn dichtgeplakt en uit een kier bij de voordeur waaien stofwolken naar buiten. Binnen klinken dril- en mokergeluiden. Wie een kijkje neemt ziet door de stofwolk een grote, lege ruimte. De muren gestript, de vloer een zee van zand.

Uit de stofwolk doemt een man met een baardje op. Een brede glimlach op het gezicht en in zijn stevige armen draagt hij vloertegels naar buiten. Het is Ronald Hollander, kersverse ondernemer die letterlijk de handen uit de mouwen steekt. “Ik hoop begin juli open te gaan.”

Ronald is zesenvijftig wanneer hij op straat kom te staan. Werkgever Quartel modelbouw centraliseert zijn onderneming in Pijnacker en het doek valt voor het filiaal aan de Rembrandtlaan. Terwijl Ronald zich meldt bij het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen), breekt er bij de klanten van de modelbouwwinkel paniek uit. “Ik word geregeld gebeld door klanten,” vertelt de met stof bedekte winkelier. “Sommigen zijn er gewoon overstuur van. Soms vragen ze advies of hulp bij hun aankoop. En dan begin je daar over na te denken. Zeg nou zelf, ik ben zesenvijftig. Hoe vindt het UWV voor mij een passende baan?”

Ronald Hollander hoopt begin juli zijn modelbouwwinkel te openen

Ronald Hollander hoopt begin juli zijn modelbouwwinkel te openen

Ondertussen is de Vietnamese buurman Thien Phan, eigenaar van het pand aan de Rembrandtlaan, erg verdrietig door het vertrek van Ronald. Wanneer Ronald het slechte nieuws brengt, belooft hij geregeld nog een kop koffie te komen drinken en een praatje te maken. Ze hebben elkaar door de jaren heen goed leren kennen en er is een vriendschap ontstaan. Wanneer de jonge Thien echter hoort dat zijn voormalige buurman nadenkt over een eigen bedrijf, komen de plannen van Ronald in een stroomversnelling. Er is een investeerder gevonden. Thien en Ronald worden zakenpartners.

Nu betekent dat stofhappen. Er wordt gebroken en gesloopt binnen in het pand. “De eerste tegenvallers zijn ook al geïncasseerd,” bekent de avontuurlijke modelbouwer. “Dit pand was destijds van groenteboer Treep. Sinds die tijd is er nooit meer iets aan het gebouw gedaan. De riolering is gewoon aan het verrotten.

Ronald Hollander Modelbouw 2015-05-21-003

Begin negentiger jaren heeft de vader van Thien dit pand gekocht en in gedeelten verhuurd. Sommige leidingen van de huurders boven lopen door mijn ruimte. Er is een stopcontact met een stekker erin van de bovenbuurman. Dat kan natuurlijk niet zo.”

Zo voortvarend als Ronald aan de verbouwing begint, zo spannend vindt hij het runnen van een bedrijf. “Ik moet nu zelf met vertegenwoordigers aan tafel en zelf inkopen. Dat is nieuw voor me. Ik moet bijvoorbeeld lijm inkopen. Wat kies je dan? De allergoedkoopste, of ga je voor kwaliteit? En hoe snel iemand kan leveren is ook belangrijk. Binnen twee dagen of binnen twee maanden, dat is een heel verschil.” Het zal de nieuwbakken zakenman vast en zeker lukken, want hij kent het klappen van de zweep.

Pand Modelbouwwinkel 2015-05-21-001

Voor hij in de winkel van Quartel ging werken, was Ronald jaren vertegenwoordiger. “Ik heb ontelbaar veel verschillende producten verkocht,” legt hij rustig uit, zonder dat er ook maar een spoortje van arrogantie in zijn stem doorklinkt. “Doe maar gewoon,” zegt hij dan ook tegen de vertegenwoordigers waar hij nu mee te maken krijgt. De leveranciers kent hij goed vanuit de tijd dat hij in de winkel werkte. Maar liefst elf jaar ervaring heeft hij bij zijn ex-werkgever opgebouwd. Veel van die leveranciers zijn Duitse firma’s.

“Van oudsher zijn Duitse bedrijven de grote namen in de modelbouwwereld. Mijn eigen naam werkt soms wel eens verwarrend wanneer ik iemand van zo’n bedrijf aan de telefoon heb. Dan zeg ik ‘Hollander’ en krijg ik steevast het antwoord. “Ja, ik weet dat u een Hollander bent, maar ik wil graag uw naam.”” Weer breekt een aanstekelijke glimlach het gezicht van Ronald in tweeën. Gezellige babbels genoeg. Nu nog zien dat er brood op de plank komt.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/07/05/modelbouw-gaat-modelbouw-komt/25657/