Vrijwilliger houdt Dieze schoon en heel

Ad Fransman TnAd Fransman (57) wandelt met zijn hond door de wijk en wordt geregeld aangesproken door buurtbewoners. Op de één of andere manier boezemt deze flinke man met zijn hond vertrouwen in. Buurtbewoners gaan ervan uit dat Ad veel hoort en ziet op zijn dagelijkse wandelingen en kan helpen met vragen over hun woonomgeving. Wanneer Ad een vacature onder ogen komt waarin gevraagd wordt naar ‘buurttoezichthouders’ denkt Ad: “Daar moet ik op solliciteren, want dat doe ik eigenlijk nu al.”

In juli 2008 wordt Ad, na een korte opleiding, officieel geïnstalleerd als ‘bewoner-toezichthouder’. “Met een bloemetje en een hand van de wethouder,” lacht Ad, die zich die dag nog goed kan herinneren.

Al jaren observeert en signaleert Ad van alles en nog wat in Dieze-Oost. Hij meldt zijn bevindingen bij de afdeling ‘Toezicht en Handhaving’. Je kunt dan denken aan het melden van kapotte lantarenpalen, zwerfvuil in de struiken, maar ook probleemsituaties tussen bewoners. “Maar ik signaleer en meld alleen,” vertelt Ad. “Ik ga niet met bewoners in gesprek. Ik zou dat trouwens wel graag willen, om mijn functie meer diepgang te geven.”

Ad werkt als lader en losser bij TPG Post (het huidige Post nl) wanneer hij ontslag krijgt. Ad kan het fysiek zware werk niet meer aan en volgens TPG is er geen andere functie binnen het bedrijf die Ad zou kunnen invullen. Dat kan onze Diezerpoorter zich niet voorstellen. “Zo’n groot bedrijf en geen vervangende functie? Kom nou”, briest Ad en hij spant een proces aan. De overwinning levert hem een leuk bedrag op, maar geen baan. Ad volgt een omscholingstraject voor beveiliger. Tijdens deze opleiding krijgt hij een training hoe hij mensen in probleemsituaties moet benaderen.

Ad Fransman 2015-04-30-004

Niet lang daarna vindt Ad een baan bij Enexis. Ad wordt meteropnemer. Het zijn de ‘slimme energiemeters’ die Ad opnieuw de das omdoen. Gebruikers kunnen nu zelf digitaal hun meter opnemen en de standen aan Enexis doorgeven. De meteropnemers krijgen ontslag.

Gelukkig heeft Ad zijn hobby’s en vrijwilligerswerk. “Ik mis mijn werk niet, ik heb me er bij neergelegd. Er zijn zevenduizend mensen die dit overkomt. Ik reageer op alles en kan er niks aan doen, maar ik probeer mijn tijd zo nuttig mogelijk te besteden.” Vakantiegevoel? “Nee, dat heb ik helemaal niet meer, maar ik was toch al niet zo’n vakantieganger,” lacht de grote man. Hij is wel graag buiten.

Het project ‘Schoon en Heel’ is een samenwerking tussen de gemeente Zwolle en de drie woningcorporaties. Hieruit zijn in heel Zwolle de toezichthouders voortgekomen. Hoewel de functie van toezichthouder ook vrijwilligerswerk is, ontvangt Ad hiervoor een kleine vergoeding. Hij heeft dus nog een piepklein baantje. De kans is groot dat u de toezichthouder in Dieze-Oost tegenkomt met zijn prikstok en vuilniszak aan een ‘hoepeltje’.

Ad Fransman 2015-04-30-006

Niet alleen Ad prikt Dieze-Oost schoon, sinds kort heeft hij hulp van buurtgenootje Vanessa. Samen houden ze het gebied, dat tussen de Ceintuurbaan, de Floresstraat, de Hogenkampsweg en de snelweg ligt, schoon en in de gaten.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/07/08/vrijwilliger-houdt-dieze-schoon-en-heel/25674/