Focus op bewegen

Focus op Bewegen TnAlsof je in je eigen huiskamer oefent, zo voelt de BodyBalance aan bij Focus in de Zerboltstraat. Op een matje in gemakkelijke kleren tussen de houten meubelen en kamerplantjes span je zo’n beetje al je spieren. Op woensdag 20 mei is Laura Maas met haar project Focus op Bewegen begonnen en iedere woensdagmorgen en vrijdagavond kunt u meedoen. Ja, u ook. “Ik gun iedereen dit plezier,” verklaart de lenige Laura.

Laura Maas is sinds een klein jaar een gecertificeerde instructeur. “Omdat ik merkte dat een sportschool best wel een drempel kan zijn om te gaan bewegen, besloot ik dit project bij Stichting Focus op te starten. Focus heeft onder andere als doelstelling mensen bij elkaar te brengen. Dat trekt mij erg aan.

Ze zijn bij Focus dan ook erg enthousiast over dit project en zo is het balletje eigenlijk gaan rollen. Het doel is mensen bij elkaar te brengen, door middel van de les natuurlijk, maar ook door de drempel laag te houden en na de les gezamenlijk een kopje koffie of thee te drinken.”

Maar voor je dat kopje koffie verdient, moet je flink aan de bak. Geen fitness-apparaten en slanke dennen in fel gekleurde lycra, maar ‘buurvrouwen’ op matjes op de grond. Ze proberen de bewegingen van Laura te volgen. Rustig ademhalen is regel 1. Wanneer je op één been in balans moet blijven, je bekken draait en armen strekt, voel je hoe je luie spieren aan het werk gaan. Laura, met het uiterlijk van een nimf uit een sprookje, vouwt armen en buigt benen in vloeiende bewegingen, terwijl de onervaren deelnemers staan te wiebelen en wanhopig de body balance zoeken. “Geeft niks’, glimlacht de instructrice sereen. “Het is nog maar een eerste keer.”

Laura Maas legt de focus op bewegen

Laura Maas legt de focus op bewegen

Behalve dat Laura een ervaren instructrice is, weet ze ook uit eigen ervaring hoe belangrijk beweging voor je is. “BodyBalance geeft mij persoonlijk een rustig en positief gevoel. Niet alleen in de zware depressieve periodes die ik heb gekend, maar ook als ik gewoon even geen zin had. Toen ik zelf BodyBalance ben gaan geven kwam ik er steeds meer achter dat de mensen in mijn les deze ervaring met mij delen: het gevoel van rust, kalmte, positiviteit, het bewust worden van ademhaling en bewegingen en het accepteren van wat je wel en niet kunt. Elke les weer kan ik zo genieten van die ervaring, het is zo fantastisch om de mensen in mijn les te zien genieten. Ieder op hun eigen manier. Voor mij is dat een geschenk.”

Het rustige gevoel in de les komt met name aan het eind, tijdens de ontspanningsoefening. De ritmische muziek verandert in zacht achtergrond gemurmel en de rustige stem van Laura zorgt ervoor dat je bijna in slaap valt op je matje. “Voel je de ademhaling in je buik? ”, zegt ze zachtjes. De buikspieren, zal ze bedoelen, want die zijn even hiervoor aan de beurt geweest. Net als de hamstrings. In de bewegingen die zo rustig en eenvoudig ogen, worden de spieren flink gespannen. Toch voel je je verkwikt wanneer je na de les op je fiets springt en relaxt naar huis peddelt.

Focus op Bewegen 2015-05-22-007

Dat Laura een geschikte ‘juf’ is blijkt ook uit haar technische kennis. Zonder op te willen scheppen vertelt ze dat ze via haar sportschool ‘gescout’ is. “Om me klaar te stomen voor de opleiding, heb ik in de sportschool een aantal maanden meegelopen met een gecertificeerde collega. Zo leerde ik onder andere alle kneepjes van het BodyBalance ‘vak’, hoe ik een veilige les neer kon zetten, hoe ik de les voor bijna iedereen toegankelijk kan maken en hoe ik het BodyBalance-gevoel over kan brengen.”

Dat laatste lijkt te lukken. De dames komen volgende week weer terug. Op één vrouw na. “Ik geloof niet dat dit iets voor me is,” legt ze uit. “Ik kan deze oefeningen echt niet maken.” Ze heeft het ook niet echt geprobeerd. Haar matje is al vrij snel leeg.

Wanneer je wel actief meedoet, merk je eerst dat je nog veel moet oefenen, maar ook dat je je na afloop een stuk beter voelt. En dat voor vier euro per keer. Een aanrader voor alle Diezerpoorters.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/07/10/focus-op-bewegen/25687/