Weinig animo voor Boombattle

Boomspiegel Rembrandtlaan TnSeptember vorig jaar is aan de Rembrandtlaan de Boombattle van start gegaan. De redactie van Wijkkrant Diezerpoorter vraagt zich af hoe het ermee staat.

Eerst een stukje historie. Eind 2013 is het idee van de Boombattle geboren in de Creatieve Coöperatie. Men wilde graag een creatieve wedstrijd in de stad. Na een brainstorm is uiteindelijk gekozen voor het mooi maken van de boomspiegels; de ruimte rond bomen.

Iedereen kan mee doen met deze wedstrijd en iedereen kan ook genieten van het resultaat in de openbare ruimte. Asselien Broekhuis, Frances Mesters, Lorenzo Stenzen en Gooitske Zijlstra zijn de kartrekkers van dit project. Al vrij snel kwam tuinarchitect Harry Pierik het gezelschap versterken en ging men aan de slag.

De boomspiegels in de Rembrandtlaan zijn als eerste aangepakt. En om dit te laten slagen zijn de mensen van de Creatieve Coöperatie alle mensen in de Rembrandtlaan gaan benaderen. Er werd uitgelegd wat het project inhoudt en gevraagd om mee te doen. En dat heeft geresulteerd in een mooie start in aanwezigheid van wethouder Van As. Er is ook een wedstrijd verbonden aan de Boombattle. De straat die de mooiste boomtuintjes heeft wint een straatbarbecue en je kunt ook nog een tuinbon winnen. Ook scholen kunnen meedoen. De prijs voor de beste school boomtuin is een scholierenpakket.

Eefke Meijerink van de Creatieve Coöperatie benadrukt dat het uitgangspunt van de Boombattle is, meer kleur en creativiteit in de openbare ruimte. Het is goed dat mensen meedoen, want wat is er niet fijner om zelf het uitzicht te bepalen waar je op uitkijkt. En mooie boomtuinen kunnen de vervuiling tegengaan. Je kunt meedoen door je op de website van de Creatieve Coöperatie aan te melden. Je mag ook zo een boomtuin inrichten, maar als jij je niet aanmeldt kun je niet meedoen. De wedstrijd loopt van begin juni tot eind augustus 2015.

Boomspiegels Rembrandtlaan veranderen niet echt in fraaie tuintjes

Boomspiegels Rembrandtlaan veranderen niet echt in fraaie tuintjes

Hoe kun je het beste een boomtuin inrichten? Daarvoor geeft Harry Pierik adviezen. In columns in de Peperbus, die ook te vinden zijn op de website van de Creatieve Coöperatie. Ze gaan o.a. over het bewerken van de grond, hoe ga je het onkruid te lijf en welke planten zijn het meest geschikt. Dat wil zeggen: onderhoudsarm en toch heel decoratief. Pierik benadrukt dat groen heel belangrijk is. Niet een glad grasveld, maar gevarieerd groen met veel planten en bomen. De verstening van de tuinen baart hem zorgen. De regenbuien in de zomer bijvoorbeeld zijn veel talrijker en heviger dan een tijd geleden. Het water moet worden afgevoerd en daarvoor zijn echte tuinen heel belangrijk. En dus ook de boomtuintjes. Bovendien bieden ze een thuis voor dieren als insecten en vlinders. Zo ontstaan kleine ecosystemen. Heel belangrijk in een stadse omgeving die vervuilt en steeds minder ruimte biedt aan planten en dieren. En het werken aan de boomtuintjes bevordert sociale contacten.

Boomtuintjes aan de Diezerenk

Boomtuintjes aan de Diezerenk

Zijn er meer projecten dan de Rembrandtlaan? Ja, bijvoorbeeld in de Bachlaan. Daar heeft Frion een project met twaalf boomtuintjes. En ook in de Aalanden en in Westenholte is men bezig. Maar het moeten er veel meer worden. Boomspiegels aan de Diezerenk worden al een aantal jaren ‘spontaan’ als minituintjes ingericht en het aantal groeit.

Hoe staat het nu in de Rembrandtlaan? Aan de kant van de stad lijkt niemand mee te doen, maar de tweede helft van de straat is wat creatiever met het pootgoed omgesprongen. Eefke Meijerink zag laatst een man druk bezig met de verzorging van de boomtuinen en dat gaf een goed gevoel. Samen Zwolle mooi maken, dat is toch een prachtig doel en het is uniek in Nederland. Hierbij de oproep van de Creatieve Coöperatie en Harry Pierik: “Meld je aan en doe mee!”

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/07/11/weinig-animo-voor-boombattle/25694/

1 reactie

  • attie nijlant on 12 juli 2015 at 14:04

  bij deze zou ik dan ook graag willen klagen over de speeltuin(onkruid en rotzooi veld)
  aan de kastanje straat th van nr 89 tot 99 een heel duur veld maar wordt zeer slecht onder houden
  als er gemaaid wordt. word de helft over geslagen zoals bij de banden je ziet ze al niet meer
  bij de buis hoog gras.de puinhoop die er vaak ligt en ga zo maar door

  zonde va al het geld wat erin is gestoken ze hadden beter de vorige speeltuin kunnen laten zitten
  dan hadden de kleine kinderen er ook nog wat aan.maar nee moest een natuur tuin worden
  verre van dat dus

  dit wilde ik even kwijt

Reacties zijn uitgeschakeld.