Asselien Broekhuis, meesterlijk met bloemen

Asselien Broekhuis Tn“Als ik kijk naar ontwerpen die ik zelf maak, en denk: wat drijft mij; dan is dat toch wel de schoonheid van de natuur. Als je kijkt naar een boom, die daar jaren staat, en langzaam verandert, vind ik het leuk om daar juist één aspect van te gebruiken en te accentueren. Of aarde. Je denkt: aarde, grond, wat is daar nou interessant aan. Ik probeer juist via mijn object die aarde interessant te maken. Alle aspecten van de natuur zijn de moeite waard om naar te kijken want van alles kun je iets moois maken. Dat is iets wat ik in mijn ontwerpen wil meegeven”.

Aan het woord is Asselien Broekhuis, meesterbloembinder. Ze maakt fantasievolle creaties van allerlei natuurlijke materialen. Bijvoorbeeld van glas, wol, stof, touw, draad, of papier. Van aarde maakt ze decoratieve bolle vazen, kleine en grote. Bloembakken van papierlagen met daarin Amaryllisbollen. Bonte lampen van wol met lang afhangende ‘dreadlocks’. Allerlei objecten, waarin ze haar materialen verwerkt, staan op haar werktafel. Ze werkt graag met licht en kleur. Haar atelier in de Creatieve Coöperatie in Dieze-West is dan ook een vrolijke wirwar van creaties, te gebruiken materialen en gereedschappen. Daartussen staan kamerplanten die ze verwerkt in haar objecten.

Elf jaar werkt Asselien al als meesterbloembinder. Na haar opleiding tot gespecialiseerd bloemsierkunstenaar bij de Groene Welle in Zwolle, deed ze een opleiding tot Meesterbinder bij het Wellantcollege in Houten. Tentoonstellingen van haar werk in Zwolle, Kampen en Hattem volgden. Maar ook in Delft en Den Haag trokken haar exposities veel belangstelling. Met haar talent haalde ze bovendien hoge prijzen op bloemsierkunstwedstrijden.

“Op zulke wedstrijden komen veel bloemsierkunstenaars en geïnteresseerden uit het vak uit de hele wereld.” vertelt ze. “Daardoor kreeg ik steeds meer klanten, ook buitenlandse. Zoals een mevrouw die vertrok naar Amerika. Daar startte ze een zaak met bloemen. Daar is geen opleiding in bloemsierkunst, niet van de kwaliteit die zij wilde. Dus maak ik creaties voor haar als freelancer. En in Florence maakte ik bloemencreaties voor bruiloften. Maar zelf ga ik het liefst voor het kleinere werk. Ontwerpen bij de Creatieve Coöperatie heeft mijn échte passie”.

Papieren Bloembakken

Ze wijst op drie aan het plafond hangende grote papieren bloembakken. “Ik hou ervan om objecten te maken, waar je nog iets aan toe kunt voegen. Hoeft niet, kan wel. De hangbakken heb ik gemaakt van lagen papier, waar aarde in zit. Nu heb ik er amaryllisbollen in geplant, maar straks kun je er weer wat anders inzetten. En zo’n Earth vaas bijvoorbeeld, is op zichzelf ook al mooi. Maar die kun je ook helemaal naar je eigen smaak vullen met bloemen”. Duurzaam omgaan met de natuur vindt ze belangrijk. “De natuur is krachtig, en kwetsbaar. Een bloem kan groeien door het wegdek, door asfalt, maar als je er op gaat staan is hij dood. Die kwetsbaarheid vind ik mooi”.

Ze heeft zelfs een wedstrijd duurzaamheid uitgeschreven. “Afval scheiden, fietsen in plaats van autorijden, biologisch voedsel kopen: dat alles reken ik als groene daad mee. Via Twitter of Facebook kun je meedoen en deze vaas winnen. “Op mijn website www.asselien.nl/nieuws staan de spelregels.” Naast de deur staat een prachtige, grote ronde Earth vaas, die normaal 265 euro kost. Die verloot ze onder deelnemers, bij het opsturen van 265 groene daden.

Bolle Vazen

We kijken naar een groepje dansende kraanvogels, simpel gemaakt van wat draad, touw, papier en wasknijpers. “Ik wil graag de wereld wat mooier maken dan ik die aantrof!”, zegt ze lachend. Daar slaagt ze duidelijk in.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/07/13/asselien-broekhuis-meesterlijk-met-bloemen/25720/