Brood op de plank

Bakker Klaas van Oosten TnVoor sommige mensen is de vakantieperiode geen gunstige tijd. Voor bakker Klaas van Oosten bijvoorbeeld. Hij is één van de weinige bakkers die nog aan huis bezorgt. “Allemaal vergane glorie,” zegt hij zelf, “een uitstervend beroep. In mei begint een rot periode. Dan zitten de mensen op de camping, of zijn ze weg en verlies ik die klanten.”

Klaas van Oosten heeft een opslagruimte in een garagebox aan de Zerboltstraat. Hier parkeert hij iedere zaterdagmorgen om zeven uur zijn bestelbus op de oprit. Op doordeweekse dagen begint de bakker een uurtje later.

Zodra hij de garagedeur optrekt, komt de geur van versgebakken brood je tegemoet. “Fuite, de leverancier, heeft de sleutel,” legt hij uit. “Vroeg in de morgen brengen ze de kratten met vers gebakken brood. Mijn brood bakken ze het laatst en soms is het nog warm.”

Bij de geur van vers gebakken brood loopt je het water in de mond. Toch heeft de rijdende bakker met een dalende omzet te maken. “Hoe of dat komt? Natuurlijk heeft het met de prijs te maken. Het is moeilijk om over kwaliteit te discussiëren. Wie ben ik om te zeggen dat het brood van de Aldi niet lekker is.” Bij de bakker thuis moet er echter ook brood op de plank komen. Daarom werkt Klaas van Oosten al 17 jaar als taxichauffeur bij TCZ. De twee woorden ‘opgroeiende kinderen’ verklaren genoeg. “Ik heb nog nooit mijn hand opgehouden en ik hoop ook nooit in die draaimolen terecht te komen,” klinkt het kordaat.

Hoewel Klaas al eenendertig jaar ZZP-er (Zelfstandige Zonder Personeel) is, werkt hij niet de hele dag alleen. Nadat hij alle broden uit de kratten heeft gehaald en letterlijk het brood op de plank heeft gelegd, komt zijn vrouw Joke om te helpen.

Klaas van Oosten 2015-05-30-010

Joke haalt de broden één voor één door de snijmachine en Klaas doet de gesneden broden vervolgens in plasticzakken terug in de broodkratten. Eerst de hele broden en daarna alle halfjes. De twee zijn duidelijk op elkaar ingespeeld. Op een halve vierkante verplaatsen de broden zich snel en efficiënt. Zodra er een stapel kratten gevuld is, brengt Klaas ze naar de bestelbus. De bus is door middel van een houten stellage in vier verdiepingen opgedeeld en met behulp van een lange stok schuift Klaas alle broden, soort bij soort, op de vaste plek. Onder de verdiepingen zitten vier grote laden. Hierin zitten onder andere de koekjes en ander lekkers, want Klaas verkoopt ook gebak.

Klaas van Oosten 2015-05-30-014

Tegen de tijd dat al het brood gesneden is meldt zich opnieuw een leverancier. Dit keer is het Alber Faas. Hij brengt gebak, soesjes, harde broodjes en krentenbrood. Joke neemt de tweehonderd soesjes direct onder haar arm mee naar huis. Die gaan de diepvries in. Klaas en Alber staan ondertussen een beetje te dollen met elkaar. De mannen kennen elkaar al jaren. “Klaas heeft altijd wat te zeuren,” grapt Alber. “Dan belt hij me omdat hij wat vergeten is.” Klaas lacht vriendschappelijk mee. “”Is de Peperbus al in zicht?” vraag ik dan eerst.” De twee grappenmakers hebben zware stemmen die je goed kunt horen op een vroege zaterdagochtend. Boven het hoofd van de heren gaat een raampje open. “Bedankt voor het wakker maken,” roept een vrouw bits naar beneden.”

Zo vroeg is het niet meer. Half negen en de hoogste tijd om op pad te gaan. Klaas rijdt met zijn bus vanuit de Zerboltstraat eerst naar Dieze-West. Meneer Fluiter in de Larixstraat is zijn eerste klant van vandaag. Omdat deze klant van maandag tot vrijdag vroeg op pad en laat weer thuis is, bestelt hij een voorraad voor een hele week op zaterdag. Dat brood moet dan wel de diepvries in, want deze bakker verkoopt kwalitatief goed brood en dat betekent onder andere zonder e-nummers en conserveringsmiddelen. “U verkoopt goed brood,” vertelde een klant laatst, “het schimmelt al na drie dagen.” Klaas lacht om zijn eigen beroepsgrapje.

Klaas van Oosten 2015-05-30-016

Na meneer Fluiter is een paar deuren verderop Els Rademaker de tweede klant. Ze zit voor het raam te lezen en ziet de bakker aankomen. Ook zij is al jaren een vaste klant. “Zal ik het hier maar neer leggen?”, vraagt Klaas terwijl hij de bestelling in de keuken op het aanrecht legt. Els haalt haar beurs tevoorschijn. Een uitstervend beroep met uitstervende gewoontes. Bij Klaas wordt contant betaald, pinnen doet hij niet aan. Van de Larixstraat gaat het naar het Koewegje en dan richting huis. Zo rond kwart voor negen wacht echtgenote Joke met de koffie.

Dat is niet het enige ‘bakje’ van vandaag. Later volgt er nog een vaste tussenstop in de Langenholterweg en aan het eind van de middag, wanneer de werkdag erop zit, een laatste kop koffie in de Ruysdaelstraat. “Op zaterdag rij ik geen taxi en dan heb ik wat meer tijd voor een praatje. De koffieadresjes veranderen wel eens. Zo’n twintig jaar geleden kwam ik op de koffie bij Hollander aan de Kastanjestraat, maar die vrouw is overleden. Je bouwt in de loop der tijd wel een band op met sommige klanten. Daar hoort af en toe begrafenissen bij. Ook leuke dingen, want aan de Sint Josephstraat bezorg ik brood bij een Turkse familie. De derde generatie inmiddels en die heb ik zien opgroeien.”

Klaas van Oosten 2015-05-30-015

Bakker Klaas rijdt relaxt met zijn bus rond terwijl hij over zijn werk babbelt. De handen losjes op het stuur, waarvan de buitenste laag gerafeld is door het intensieve gebruik. Hier zit een man met een routine van jaren die je niks wijs maakt. Kent hij nog ergernissen? Over die vraag moet Klaas toch even nadenken. “Brood dat over is,” komt er na een korte stilte. “Het hoort natuurlijk bij het vak, maar dinsdag had ik één halfje over. Dat is een goede dag. Het brood dat over is gaat in theorie terug naar Fuite. Die telt het en maakt een retourbon, maar laat het brood staan omdat ze zijn bang voor ongedierte. Ik breng dat brood naar Hiemstra van de manege. De kruimels uit de snijmachine gaan naar een achterbuurman en zijn voor de kippen.”

Toch kent de broodbezorger nog een ergernis. Eentje van een andere orde. Wanneer hij vertelt over de terugloop van klanten mompelt hij: “En dan hebben ze het over solidariteit.” Wanneer het om brood gaat, lijkt de portemonnee het te winnen van solidariteit. Toch is deze bakker niet heel veel duurder en zeker niet wanneer je halfjes koopt. Je hele brood mag je best in halfjes bestellen en dan kost een halfje niet meer dan een half brood. Dat is bij de supermarkt niet het geval, want daar betaal je voor een halfje meer dan de helft van een heel brood.

Klaas van Oosten 2015-05-30-011

Mocht u dit kwaliteitsbrood eens willen proberen, dan heeft u volop keus. Bakker Klaas van Oosten heeft in zijn wagen: Wit, vloer, tijger, sesam en casino, tarwe, grof volkoren, fijn volkoren, sesam waldkorn en polderhoeve (meergranen). Ook (harde) broodjes, stokbrood, krentenbrood, ontbijtkoek en verschillende zoetigheden liggen in de bus. Kortom, het is een complete bakker, maar dan op wielen.

Wilt u ook deze bakker aan huis, dan kunt u bellen met 06 29 30 11 20. “En je kunt de kwaliteit proeven,” zegt Klaas.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/07/14/brood-op-de-plank/25725/