Winkel met een missie

Hebbus TnWanneer je over de Meppelerstraatweg onze wijk binnenrijdt, kun je Hebbus! niet missen. Het logo in vrolijke kleuren boven de etalages en het uitgestalde meubilair op de stoep maken de voorbijganger duidelijk dat hier een kringloopwinkel gevestigd is. Toch gaat er meer achter de gevel schuil dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Directeur Jan Willem van Eijzeren vat het bondig samen: “Kringloop = We”.

De ‘kersverse’ directeur kent Hebbus! uit de tijd dat deze nog aan het Diezerplein gevestigd was. “Ik ben een kringloopmens. Ik heb mijn hele huis met spullen uit de kringloop ingericht.” Zijn enthousiasme bezorgt hem een vrijwilligersbaan als penningmeester van Hebbus! en via deze bestuursfunctie rolt Jan Willem dit voorjaar in het directeurschap. Vertrekkend directeur Rolf van der Straten moet het vanwege zijn gezondheid rustiger aan gaan doen, maar blijft verbonden als adviseur. Ook met Jan Willem aan het roer richt het bedrijf zich op de vertrouwde doelen.

Het belangrijkste doel, sinds de oprichting in 2008, is het verminderen van de afvalstroom. Ook vandaag is dit nog altijd de prioriteit van de winkel. Toch wordt lang niet alles verkocht. Waar gaan die spullen dan naartoe? “Vanuit de winkel gaan de spullen naar het magazijn,” legt Jan Willem uit. “Het is een constante stroom van goederen die komen en gaan. In het magazijn wordt alles heel nauwkeurig gescheiden. Metaal bij metaal, plastic bij plastic enzovoort en het keramiek gaat naar Vanessa (Red: bewoonster in Dieze-Oost). Die gebruikt dat voor mozaïek. We proberen echt zo veel mogelijk te recyclen en houden erg weinig restafval over.”

Bij Hebbus is alles kringloop, ook in het kantoor van Jan Willem van Eijzeren

Bij Hebbus is alles kringloop, ook in het kantoor van Jan Willem van Eijzeren

In de Klimopstraat in Assendorp bevindt zich een tweede Hebbus! en bepaalde producten, die bijvoorbeeld te lang in de winkel staan, worden over en weer uitgeruild. Zo kan een winkeldochter een tweede kans krijgen. Hoe lang spullen in de winkel blijven hangt een beetje af van waar het om gaat. Een piano gooi je bijvoorbeeld niet zo maar weg. En wat voor de één afval is, is voor een ander een schat. Het team dat door Jan Willem aangestuurd wordt, heeft een eigen verantwoordelijkheid op dit gebied. Ze bepalen zelf welke schatten definitief afgevoerd worden.

Hebbus! biedt op dit moment werkplekken aan maar liefst vierendertig mensen die, zoals dat heet, ver van de arbeidsmarkt staan. Het contact met deze medewerkers maakt het werk voor Jan Willem plezierig. “Ik kom nog iedere morgen fluitend mijn bed uit,” lacht de directeur. “Ik zie het echt als mijn taak om deze mensen verder te helpen. Ze moeten allemaal een plekje hebben. Dat laatste voelt wel een beetje dubbel. Je bent blij wanneer het ze lukt om ergens een betaalde werkplek te vinden, maar eigenlijk wil je deze mensen ook graag houden.”

Dit dubbele gevoel is begrijpelijk, want de directeur is ambitieus. Hij wil Hebbus! op de kaart zetten. Zo streeft hij naar, zo zegt hij zelf, een optimale klantbeleving. “Mensen willen winkelen waar het binnen behaaglijk is, er goede verlichting is, de werkvloer opgeruimd is en ze willen door vriendelijk personeel geholpen worden.” Dat geldt uiteraard voor alle winkels in onze wijk, maar volgens Jan Willem onderscheidt Hebbus! zich met name door de prijsstelling. “Je kunt hier leuk winkelen voor een kringloopprijs. Naar verhouding zijn wij het goedkoopst. Ook de goedkoopste kringloopwinkel”

Hebbus Kringloop 2015-04-06

Kringloop Hebbus! aan de Meppelerstraatweg in Dieze-Oost

Werken bij de kringloop
Kringloopwinkel Hebbus! is op zoek naar meer vrijwilligers. In de eerste plaats naar vrijwilligers die meerdere dagen willen werken in de winkel. Van de huidige 34 werknemers werken de meesten één, of enkele dagdelen. Voor het indelen van een werkrooster is het beter dat er ook een aantal vrijwilligers meerdere dagen achtereen in de winkel staan.

Naast vrijwilligers voor de winkel worden ook nieuwe bestuursleden gezocht. Het huidige bestuur telt drie leden en wil graag met vijf leden werken. Men is met name op zoek naar mensen met ervaring op het gebied van PR en marketing.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/07/16/winkel-met-een-missie/25739/