Buitengewoon getrommel bij Beat the City

Beat the City TnCementbakken, tonnen, emmers, verfblikken, jerrycans, een oude motorkap, een grote oliedrum: bijna alles kun je gebruiken om er een fijne roffel op te geven met een paar goede trommelstokken. Dat demonstreren wat kinderen onder leiding van muziekdocent Sil Loeters van Kunsteducatie Nederland.

Ze slaan enthousiast op de bodem van hun omgekeerde ‘instrument’. Op deze eerst nog wat bewolkte donderdagmiddag, 30 juli, start Jeugdland Dieze de zomeractiviteiten voor kinderen met de drummiddag: ‘Beat the City’ in Park de Hogenkamp. Jeugdland Dieze wordt dit jaar in een ander jasje gestoken. De zomeractiviteiten worden voor het eerst verspreid over de vakantie.

“Veel kinderen gaan niet op vakantie. Daarom spreiden we de jeugdland activiteiten nu meer”, legt Sayma Kuipers van Travers Welzijn uit. Zij organiseert samen met collega’s en vrijwilligers de Jeugdland dagen. “Het aantal kinderen dat aan activiteiten meedoet, varieert. Vandaag is de groep niet zo groot, maar dat maakt niet uit voor ‘Beat the City’. Dat is juist heel leuk om te doen als het wat kleinschaliger is”. Ze wordt geholpen door Mitchel, die een studie volgt bij Landstede en stage loopt bij Travers. Ook wat moeders helpen vrijwillig mee.

Beat the City 2015-07-30-05

Na wat onwennige slagen op de slaginstrumenten, die begeleid worden door de laatste vlaag regendruppels van de middag, komt de stemming erin. Sil geeft wat ritmes aan, roffelend op een staande rode oliedrum. Al snel neemt het groepje kinderen met moeders, zittend op de knieën op een groot plastic grondzeil, ze over. Sil: “Op de kreet: ‘ik wil áppelsap!’ kun je ook goed drummen. Het wordt nóg leuker als je dat er ook nog hard bij roept”.

Beat the City 2015-07-30-07

Tegenover hem drumt de jonge Danie Schuring de maat mee op een grote rechtopstaande motorkap. “Dat mag ie thuis niet hoor!” lacht vader Gerben. Maar die heeft gauw even een foto van zijn zoon gemaakt en geappt naar opa. “Danie houdt van ritme. Zit in de familie. Z’n opa speelt ook in een band!”

Met een paar bont gekleurde klankstaven die allemaal een verschillende klank hebben als er mee gedrumd wordt, leren de kinderen op een speelse manier het ‘do re mi fa sol’, en wat simpele wijsjes.

Beat the City 2015-07-30-08

Heidi Speek verzorgt met wat andere vrijwilligers de catering. Haar drie kinderen, twee kleine meisjes en hun wat oudere broer, drummen mee in het groepje. “Ik geniet hier van, en de kinderen ook!” zegt ze. ”Ik help als vrijwilligster bij alle Jeugdland activiteiten met koffie of limonade schenken en koeken uitdelen.” Ze wijst op de partytent die een eindje verderop staat.

Beat the City 2015-07-30-16

De tijd gaat snel, als je zo ingespannen bezig bent. De les is bijna voorbij, en Sil is aan zijn laatste roffel toe: “We doen de Dieze yell!” roept hij. Met een stevige ‘beat’: de herhaalde kreet “Diéze!” , nog wat roffels en enthousiast omhoog gestoken trommelstokken eindigt ‘Beat the City’. De zon schijnt op Park de Hogenkamp en de speeltuin wenkt.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/08/01/buitengewoon-getrommel-bij-beat-the-city/25896/